Skocz do zawartości
  • 0

pytanie do fachowców pocisków

leszek69

Pytanie

Napisano

pocisk zawiera kapsółke nierdzewną(11mm x 7mm),warstwa blaszki nierdzewnej,płaszcz ołowiany(czubek spłaszczony ok11mm)proszę o pomoc w szukaniu info.PS sory za zdjęcie.pozdrawiam PL.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pocisk zawiera kapsółke nierdzewną(11mm x 7mm),warstwa blaszki nierdzewnej,płaszcz ołowiany(czubek spłaszczony ok11mm)proszę o pomoc w szukaniu info.PS sory za zdjęcie.pozdrawiam PL.

Napisano
Witam !Może dzisiaj ktoś się znajdzie chętny aby zaspokoić moją ciekawość?Szukałem info.wszystkimi znanymi mi sposobami,i nic-Proszę !!
Napisano
Hej
Jakoś sobie nie przypominam ppanców do pistoletu z twardym rdzeniem. Pociski pistoletowe mają za małą prędkość żeby się aż tak wysilać. Te rdzenie najczęściej stalowe były. I najczęściej nie chodziło o właściwości przeciwpancerne tylko o oszczędności. Stal jest tańsza od olowiu i zastąpienie części ołowianego rdzenia - stalowym przynosi dobre efekty ekonomiczne (pamiętajmy że amunicję produkuje się w milionach czy nawet miliardach sztuk, nawet odrobina oszczędności na każdym pocisku to nie byle co). Odbija się to negatywnie na właściwościach balistycznych pocisku (stal ma mniejszą gęstość od ołowiu, co obniża obciążenie przekroju pocisku) jednak przy starannym zaprojektowaniu róznica w balistyce jest minimalna a jak wczesniej mówiłem efekt ekonomiczny istotny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie