Skocz do zawartości

Mundur drelichowy Przysposobienia Wojskowego

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiek skad te rysunki???

Najprosciej bedzie jak dorwiesz wczesna gimnastiorke" radziecka... potem do woli przerobic to co trzeba. Czesto takie kurty trafiaja sie na allegro. Sam nad tym myslałem w sekcji sanitarnej, no ale znajdz kurte na chlopa 190 cm :/
Jak do tej pory nie trafilem nigdzie na wspomniane warunki tech.

pozdrawiam Marek

Rysunek jest autorstwa nieżyjącego już Henryka Basińskiego, harcerza z oddziału harcerskiego eskortującego internowanych mieszkańców Brzezin niemieckiego pochodzenia podczas pierwszych dni kampanii wrześniowej. Byli on iwłaśnie umundurowani w mundury strzeleckie (były takie same, jak PW). Co do gimnastorki - Dzięki, na pewno poszukam ;)
Pozdrawiam!!!

Z gimnastiorką to tak średnio - wydatek około 150zł za obr.43g. i pochodne(+ jeszcze jedna na materiał) i duuużo roboty - naramienniki, kieszenie, cały kołnierz...

O obr.35g. nie wspominam, bo cena to kilkaset złotych (nawet na Ukrainie o nie ciężko - znajomy miał przywieźć, ale nie znalazł)

Jaki był kolor? Jeśli szarawy, to sugerowałbym koszulę szwajcarską starego typu - kupujesz dwie i z jednej robisz kieszenie, od biedy oryginalny kołnierz i naramienniki mogą zostać.

Jeśli potrzebujesz to na jakieś ~170cm wzrostu to jestem w stanie załatwić.

Oczywiście można próbować farbować, ale nie wiem, co z tego wyjdzie :)

Radzę patrzeć po szmateksach, ten towar się w nich często pojawia. Oczywiście, starczy, że znajdziesz jedną dużą, bo na materiał i 165 się nada. Ew. znajdź dwie małe, przerób rękawy - z długością przodu i tyłu nie powinno być problemu bo IMO jest dłuższe niż drelich.

Pozdrawiam
BN

• 4 weeks later...
Koszule juz mam. Z rysunku wypatrzyłem, że trzeba zmniejszyc wcięcie, a materiał na kieszenie można pozyskać wycinając materiał w dole koszuki, bo teraz wygląda, jak sukienka ;) Tylko jak dokładnie wyglądały i jakie wymiary miały kieszenie???
Pozdrawiam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie