Skocz do zawartości

Dwa zdjęcia z 1920r. z okazji dzisiejszej rocznicy Cudu nad Wisłą

balans

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zamieszczam scan przepustki z Osowca z 1920r, ale to nie jest ta przepustka, o której pisałem, tamtą podpisał dowódca, a tu dowódca był na urlopie. Zagadką dla mnie pozostaje numeracja pułku, w domu zawsze mówiło się o 15PAC, a tu jest jak byk" 206PAC. Albo więc pułk zmienił nazwę, albo dziadek przydział. Jak przekopę się przez stos papierzysk, to może odnajdę tę właściwą, chociaż pewnie i ta ma jakąś wartość historyczną. Powinna się też zachować orginalna książeczka wojskowa dziadka, jak odnajdę to zamieszczę.

Pozdrawiam Wszystkich :] Malpa, bardzo ciekawa fota, moje" z Karpat też są w sepi, spróbuję je jeszcze raz zaskanować.
  • 4 months later...
Napisano

Odnowiłem wątek, bo miałem ostatnio trochę czasu i dokopałem się do kolejnych dokumentów po moim dziadku z czasów wojny w 20-tym roku. Niejako przy okazji i mnie wyjaśniło się kilka spraw o których kiedyś wiedziałem, ale z uwagi na to że pamięć ludzka jest zawodna, a lat upłynęło wiele...

I tak, obecnie mogę już podpisać oba zdjęcia z 1920 roku - jako zdjęcia 6 PAC [a nie jak napisałem 15 PAC], no i ten medal" też odnalazł swoje poświadczenie".

Napisano

A tu ciekawostka dla tych, którzy trafiają nieśmiertelniki z czasów I Wojny Światowej. Orginalny wkład" takiego nieśmiertelnika i zarazem możliwość precyzyjnego podpisania zdjęć jakie zamieściłem z 1916 roku.

Napisano

Rewers.
Odnalazła się też Książeczka Wojskowa dziadka, która potwierdza, że służył w latach 1914 - 1917 w schw. Feld Art.Reg. Nr 12, a w 1920 roku w 6 P.A.C. oraz kilka innych dokumentów i parę zdjęć z epoki, jeżeli będzie zainteresowanie to zeskanuję.

Pozdrawiam balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie