Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki Nieśmiertelnik przecięty na pół

Parti78

Pytanie

Napisano

Witam! Dziś mi wyszła taka blaszka w moich stronach czyli w Międzyrzeczu.
To przecięcie wskazuje, że została tak potraktowana w jednostce wojskowej w ówczesnym Meseritz i stworzono nową jednostkę(chyba, ze sie myle i jest jakieś inne wytłumaczenie)
IG.Ers.Krs.Kp.257. nr. żołnierza 887
Prosze o wszelkie info na temat jednostki, link z ciekawymi wiadomościami z Lexykony bardzo mile widziany :-)
Pozdrawiam!

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jedyna drugowojenna niemiecka jednostka artyleryjska zapasowa o numerze 257 to 257 dywizjon zapasowy artylerii - Artillerie-Ersatz-Abteilung 257 opisany w LdW
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsAbt/ArtErsAbt257-R.htm
Z opisu wynika,że jednostka ta została przeniesiona 16 września 1939 do obozu podziemnego /Regenwurmlager/ koło Międzyrzecza - miejscowość Wysoka /Hochwalde/przy jeziorze Paklicko Małe /Nischlitzsee/ w więc w okolice obecnej Pętli Boryszyńskiej MRU. Tutaj nieco szczegółów:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Karte/Truppenubungsplatze/Regenwurmlager.htm
B.duże powiększenie tego terenu możesz uzyskać tu:
http://mapa.szukacz.pl - wpisz Wysoka
Przy okazji - Regenwurm to po polsku dżdżownica,jest to idiom tłumaczony w tym przypadku jako podziemny.
Napisano
Wielkie dzięki!
Blaszka wyszła w pobliżu jednostki wojskowej w Międzyrzeczu. A jak wiadomo po wojnie z niemieckich jednostek wywalano wszystko co faszystowskie...
Trafiają tam identyfikatory jednostek stacjonujących w Kęszycy Leśnej(Regenwurmlager) czy z obozu RAD-u na Pieskach(Pieske) oczywiście Hochwalde tez się przewija.
Pozdrawiam i dzięki za info.
Kurcze szukałem tej jednostki na leksykonie i nie mogłem jej namierzyc...
Napisano
Parti78 , czyzby pole juz przekopane, ale nawet jak tak to nie zycze nikomu takiej ziemi jak jest w tym miejscu, zupelnie jak beton, szkoda gadac.Wyszlomoze cosik jeszcze ciekawego??

pozdro pol
Napisano
Poczytałem te informacje na leksykonie. Nie znam sie za dobrze na typach jednostek wojskowych ich podziale itp. Jednak nigdzie nie natknąłem się tam na kompanię 257, a co jak co ale Abteilung 257 czyli dywizjon 257 jest znacznie większy niż kompania. Prosił bym może jakieś dodatkowe linki bądz info abym mógł powiększyc swoją wiedzę w tym temacie. Pozdrawiam i dzieki coriolan!
Napisano
Cześc pol pole nie przeorane jest sciernisko ale w ramach poszerzania horyzontów wybrałem się dalej od znanego epicentrum no i wyszła blaszka 3 numerki ubraniowe(zobacz na mojego posta Numerki Ubraniowe WH) guzik Kriegsmarine(Zobacz na posta w tym temacie) liście dębowe z czapi i śmieci kupa śmieci. O zapomniałbym jeszcze znalazłem całkiem sporo kapsli od wódki - przemysł spirytusowy chyba nie upadnie :-)
Napisano
Ten nieśmiertelnik dlatego został przecięty na pół/zniszczony, gdyż pomyłkowo wybito po skrótach nr 257 sugerujący 257-mą kompanię,co było absurdem.
Napisano

Tyle tylko, ze na tym Stanowisku mi wyszły takie oto blaszki:
I wszystko wskazuje, ze są one poprostu skasowane bo jednostke rozwiązano i utworzono inną a nie dlatego, ze została żle wybita.
Jedno jest pewne nie spotkałem sie jeszcze z czymś takim jak 257 Kp. zazwyczaj mamy do czynienia z Batalionem, Regimentem, Abtailungiem a nie z Kompanią.

Napisano

Witam! Dziś mi wyszła taka blaszka w moich stronach czyli w Międzyrzeczu.
To przecięcie wskazuje, że została tak potraktowana w jednostce wojskowej w ówczesnym Meseritz i stworzono nową jednostkę(chyba, ze sie myle i jest jakieś inne wytłumaczenie)
IG.Ers.Krs.Kp.257. nr. żołnierza 887
Prosze o wszelkie info na temat jednostki, link z ciekawymi wiadomościami z Lexykony bardzo mile widziany :-)
Pozdrawiam!

Napisano
Infanterie Geschütz Ersatz Krs. Kompanie 257

To Krs. jest dla mnie tajemnicą...
Resztę bic można było bez większego trudu rozszyfrowac... Zawsze musi cos ciekawego wyjśc... Pozdrawiam!!!
Napisano
dięki. Te nieśmiertelniki, które wystawiłem to już dawno miałem zidentyfikowane. Wrzuciłem je na forum aby przedstawic fakt przeciętych blach ale dobrze wybitych. Cała sprawa rozchodzi się o to aby sie połapac w tym dlaczego zostały przecięte i czy ta IG.Ers.Kp.257. została przecięta dlatego, że została żle wybita czy dlatego, ze jednostkę skasowano...
Napisano
OMG ponownie Coriolan Twoja wypowiedż to niewypał, nieśmiertelnik Parti78 to blacha dział piechoty a Ty wciskasz tu jakiś batalion zapasowy artylerii, co ma piernik do wiatraka?.W leksykonie nic o niej nie ma i ciężko będzie cokolwiek znależć, poprostu za mała grupa.

Pozostałe blachy to Stamm kompanie Grenadier Ersatz Batallion 188 czyli kompania kadrowa 188 zapasowego batalionu grenadierów.

Historia:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsBat/InfErsBat188-R.htm

3./Infanterie Ersatz Batallion 477 czyli 3 kompania 477 zapasowego batalionu piechoty.

Historia:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsBat/InfErsBat477-R.htm

Pozdrawiam
Napisano
No jasne...
Sory za laicyzm zacmienie umysłu.... Wystarczy wziasc linijke i nawet by się nie zmiesciło tye skrótu jaki wymyśliłem.
Pozdrawima!
Ps.
Szukałem na Leksykonie:
Infanterie Geschütz Ersatz Kompanie 257
ale nie mogłem jej namierzyc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie