grba Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Odznaki na czapki i naramienniki dla uczniów szkół rzemieślniczych, technicznych i przemysłowych.Co ja wywodzący się z rodziny z lwowskiego, mieszkający na Górnym Śląsku, mogę widzieć o Rosji...
kierownik Napisano 14 Sierpień 2006 Autor Napisano 14 Sierpień 2006 DZIĘKI ded -A TO POTWIERDZENIE: W 1899 roku zostaje powołana przez władze carskie szkoła pod nazwą Remiestiennoje Ucziliszcze o czteroletnim kursie nauczania z językiem wykładowym rosyjskim. Placówce dyrektorują Rosjanie: inż. Aleksiej Jakowlew i Iwan Jegorow. Miejska Szkoła Rzemieślicza otrzymuje w 1901 okazały gmach. Pamiętać warto, że była to jedna z trzech szkół rzemieślniczych w Królestwie, na powstanie której zgodę wyraziły władze carskie. W placówce przy ulicy Górniczej nauczano wówczas na dwóch kierunkach: ślusarsko-kowalskim i stolarsko-tokarskim. Ciekawostką jest, iż w jednej ze szkolnych sal mieściła się cerkiew prawosławna. Pierwsi absolwenci olkuskiej szkoły znaleźli zatrudnienie w powstających na początku XX wieku zakładach przemysłowych, głownie w fabryce Westena w Olkuszu, kopalniach Bolesławia oraz zakładach przemysłowych Sławkowa i Wolbromia.
grba Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Mnie si wydaji, że jest to odznaka masońska (trójkąt, cyrkiel...)
Pytanie
kierownik
Czy to carski bączek?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.