yoony Napisano 8 Wrzesień 2003 Autor Napisano 8 Wrzesień 2003 http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3241374518&category=15504
sqh Napisano 10 Wrzesień 2003 Napisano 10 Wrzesień 2003 Jedna z przedwojennych piosenek KOP-u, zaczyna się nawet od słów: Nie nosim czap rogatych, ni krętych szmat na łydkach" - bo i KOP-istę można było poznać właśnie po okrągłej czapce zamiast rogatywki i po wysokich butach zamiast trzewików z owijaczami.
Gość Napisano 10 Wrzesień 2003 Napisano 10 Wrzesień 2003 A może masz cały tekst, to zamieść, please.PozdroJacek.I na jaką melodię to szło.
sqh Napisano 10 Wrzesień 2003 Napisano 10 Wrzesień 2003 W tej chwili nie mam, ale znam kilku weteranów KOP-u, więc gdy niebawem odwiedzę któregoś z Nich, postaram się wypytać o tekst i melodię.Jako ciekawostkę dorzucę, że pierwsze takty innej piosenki KOP-owskiej, a mianowicie:Trzymamy straż, trzymamy strażU naszych wschodnich rubieżyDumnie powiewa sztandar naszSztandar kresowych rycerzyW 1938 roku przyjęto jako sygnał rozpoznawczy radiostacji Polskiego Radia Baranowicze. Tak jak PR Warszawa I miało Pierwszą Brygadę", Warszawa II - Polonez A-dur Szopena, Katowice - młoty kuźnicze, a Wilno - kukułkę.
yoony Napisano 10 Wrzesień 2003 Autor Napisano 10 Wrzesień 2003 http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=13980&item=2191321616
yoony Napisano 10 Wrzesień 2003 Autor Napisano 10 Wrzesień 2003 mam nadzieje ze warto to zobaczychttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=13980&item=2191469704opis i zdjecia dla potomnosci Polish pre-WW2 Air Force Other Ranks Cap EagleA beautifully executed enlisted men and non-commissioned officers M1936 Polish Eagle badge for the Air Force M1936 (the New Model) cap. Minted in white metal, with beautifully detailed pattern. Thick brass threaded shaft, nut signed B.Grabski Lodz" for the largest Polish pre-war military uniform badges, buttons and insignia producer. Sized 49x60 mm. Condition: Mint. See details in the photos.
yoony Napisano 10 Wrzesień 2003 Autor Napisano 10 Wrzesień 2003 mam nadzieje ze Bocian nie obedrzemnie ze skoryale sadze ze wartozradnych koneksjihttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=13980&item=2191313041Polish WW2 Forces in Exile Officer’s Documents GroupA very rare group of pre-war and wartime identification and other paper documents from the estate of the Polish Armed Forces in the West officer, Jerzy Zmijewski. This set of items consists of:1. Authorization card authorizing Jerzy Zmijewski to wear the Shooting Badge, issued in Warsaw, 1933.2. Warszawianka Sporting Club Membership Card, valid for 1936.3. Certificate of service with the Junackie Hufce Pracy (Youth Labor Detachements) issued on July 15, 1939.4. Authorisation card authorizing Jerzy Zmijewski to wear the Junackie Hufce Pracy Commemorating Badge, issued on July 15, 1939.5. ID Card (Carte d`Identite) issued to Jerzy Zmijewski by the French authorities in Beyrouth, 1940.6. Military Vehicles Driving Permit issued by the Centrum Wyszkolenia Broni i Sluzb W.P. na Srodkowym Wschodzie (Polish Army’s Middle Eastern Command Services and Branches Training Center) in 1942 to kapral podchorazy (Corporal – Officer’s Candidate)" Jerzy Zmijewski. 7. Military driving permit issued in 1942, sealed with a rounded Dowodztwo Armii Polskiej na Wschodzie" (Polish Army Eastern Command) stamp.8. Certificate issued by the 3rd Carpathian Communications Battalion authorizing 2nd Lieutenant Jerzy Zmijewski to wear British awards: The 1939-1945 Star, The Africa Star and The Italy Star. An interesting bi-lingual, double-sided print form sealed with a rounded unit stamp.9. Authorization card No 2023 (very low !) for the award of Krzyz Pamiatkowy Monte Cassino (Monte Cassino Commemorative Cross), issued on February 27, 1945. Sealed with a Dowodztwo 2 Korpusu" (2nd Corps HQ) embossed stamp.10. Authorization card authorizing 2nd Lt Jerzy Zmijewski to wear the 3rd Carpathian Division Commemorative Badge, issued on December 19, 1945. Sealed with a rounded unit stamp.11. Authorization card authorizing 2nd Lt Jerzy Zmijewski to wear the Communications Badge.The set consists of 11 documents. All documents are in Very Good condition, except for the Junackie Hufce Pracy Commemorative Badge card (No.4) which is torn in two halves and needs repair.100% guaranteed genuine items! Recommended to all Polish WW2 militaria collectors.
sqh Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Wiem, że to już przeszło roczek minął, ale dopiero teraz mogę spełnić obietnicę - nabyłem niedawno Jednodniówkę KOP", wydaną z okazji rocznicy istnienia tej formacji, a tam znajdował się pełny tekst i zapis nutowy omawianej piosenki.Autorem słów i melodii był Adam Kowalski. Nuty zajmują sporo miejsca, na życzenie mogę podesłać je mailem.
SLAW 100 Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 YoonyZa ile byl ten zestawik z papierami"?Slaw 100
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.