Skocz do zawartości

Okolice Lubina

musiex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Jeszcze niedawno kolekcjonowałem tylko łuski, naboje itp... kupowane na aukcjach. Jednak kolega polecił mi wasze forum. Od tego czasu zbieram informacje o dziejach mojego miasta Lubina. Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów, kopał w okolicach Lubina, lub też gdzieś w lubińskich lasach.
Napisano
Witam!
Cała Polska kopała pod Tomaszowem Lubelskim a konkretnie pod wsią Zielone na tzw zakręcie" :)))
pozdrowionka.
Napisano
witam,z tego co zrozumiałem to jak dotąd nie zajmowałeś się kopaniem,nie jestem w stanie powiedzieć Ci,czy w twoich stronach jest to coś.na pewno tam gdzie są ludzie jest wszystko,trzeba tylko poszukać.więc jesli tylko masz chęć popracować (pokopać)to zachęcam,działania wojenne były wszędzie,monety gubili zawsze,w ziemi zawsze coś znajdziesz.pozdrawiam
Napisano
witam prawdopodobieństwo jest wysokie.ja przez pare-naście lat jezdziłem po całej Polsce,a nigdy nie zobaczyłem ,na działce w leśniczówce wiesz, co się okazało.około 300 monet,zaczynając od 1603r.i wiele guzików I Wś/II Wś to jest poligon doświadczalny,strasznie zaśmiecony,najciekawsze że juz 3 latka kopię u siebie i nadal monetki wychodzą,to jest rezerwowe miejsce(2 może 2.5 hektara) gdy nie znajde na wyjezdzie nic ciekawego.pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
warto kopac w okolicach lubina itp znajomy opowiadal ze w okolicach lubina-przemkowa znalezli pozostalosci po t-34 kola, gasienice, czesci panzerza, radistacji i czerwonoarmiste:P
Napisano
Musiex - poszukaj na forum głownym w pisz w wyszukiwarce lubin itp. a gwarantuje ze duzo sie dowiesz n aten temat a w okolicu ludzi szuka sporo , a tak na marginesie nie wiesz ze naboji nie wolno kolekcjonowac ustawa zabrania .pozdro
  • 1 month later...
Napisano
Witam! Ok. Tomaszowa Lubelskiego to podobno nadal niezłe miejsce na wykopki:) Dziadek nieraz mi wspominał że zanim dostali sie do niewoli to ukryli w ziemi mnóstwo broni i amunicji (ponoć b.dobrze zabezpieczonej i spakowanej w skrzynie)a on sam zakopał tam swój śliczny karabinek:)A broń była naprawde miodzio (dziadek był se strzelcem wyborowym i dostał do rączek takie fajne cuś dla snajperów..wiem tylko tyle że było to podobn cuś wz.1939 tak więc jak ktoś ma jakieś info jaka to brón mogła byc to..bedę wdzięczny za inf.na forum:) Pozdro
Napisano
Pod Przemkowem kilka dni temu: masa amunicji karabinowej( poszła do ziemi),hełm niemiecki,pochwa od szabli,magazynek od mp-40.Pozdrawiam
Napisano
Sobin koło Polkowic też ładnie sie bili :]. Albo rudna, rynarcice, osiek, tamtędy szły wojska w czasie I i II w św. więc w tamtych okolicach chodz po polach i lasach a nawet po domach strychach itp ! ;] bo warto. a tak wogole to jak masz dobra wykrywke na drobnice to polecam pola jak najblizej miasta jak i dalej. u mnie w polkowicach na kazdym polu trafie jakiś ładny fant. jak nie sreberko to zapalnik , luseczki, guzikow kupa ladnych itp ;] kopać szybko bo coraz wiecej poszukiwaczy w tych rejonach jest
Napisano
czesc witam ,w ololicach Rudnej nie było działan I wojennych, byc moze były wtedy jkaies przemarsze wojsk ale napewno nikt nie toczył tu wojny pozycyjenej .pozdrawiam
Napisano
Co do Rudnej jeszcze wspomne usłyszane infrmacje od pewnego starszego człowieka : po wojnie w samej Rudnej stały dwa wraki pojazdów (czołgów) pomalowane na jasny kolor (zimowy lub pustynny), do jednego wchodzili jako dzieci od tyłu. Podczas budowy zbiornika Zelazny Most znaleziono silnik od samolotu (niektorzy mowia ze na czesciach ktore natychmiast zostały rozebrane przez miejscowych widniały symbole JU" i jakis numer).Z rudnej wyszło natarcie w kierunku przyczółka Chobieńskiego ,prawdopodobnie dzosło one do Kebłowa tam tez zostały dwa wraki jeden gdzies wlesie drugi przy drodze za Kębłowem w strone Chobieni .Do tego pojazdu tez wchodziło sie id tyłu , ja sam mogłem tylko kilkanascie lat temu zobaczec łuski od tego pojazdu byłu duze i stalowe. To tyle podsłyszanych informacji(legend).pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie