bestler Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2006 Właśnie zamawiam mundur wz19. Mam tylko jedną wątpliwość...Czy były drelichowe mundury wz.19? Czy jedynie z sukna? Jeśli tak to jakich owijaczy uzywano? Jakie były nakjrycia głowy? Są jakieś foty itd? Pytam bo cena drelichu wz 19 jest innaa niz z sukna.......Dzięki z góry za infopozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Tylko sukno + owijacze wz. 19 lub wz. 23.Pzdr., MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Ja znam dwa rodzaje drelichów: nierozpinany do końca (wczeniejszy, wciągany przez głowę) i rozpinany (późniejszy).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Mariusz a co powiesz o tej kurcie wz19 ???http://img394.imageshack.us/my.php?image=wz194ka.jpgdrelich ??? ;-) pozdro Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bestler Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2006 Ja jestem nadal przekonany że drelich wz 19 nie występował a jeśli jest taka fota jest to tylko wyjątek od reguły -braki magazynowe / radzili sobie jak mogli...może podobne bluzy zdobyte na bolszewikach przerobiono na wz 19? Poza tym są chyba regulaminy mundurowe które okreslają materiał a jeśli chodzi o wz 19 nigdzie na to nie trafiłem!!! drelich wz 36 tak- ale nie wz 19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Słyszałem bodajże o jednym przypadku, gdzie kurtka (lub też cały mundur) szyte były najprawdopodobniej (najprawdopodobniej bo hipoteza opierał się na czarno-białym zdjęciu munduru wyraźnie bardzo jasnego) z drelichu.Uważam jednak, że w rekonstrukcji powinno przestrzegać się reguł, a nie wyjątków (potwierdzonych lub nie).Z całą pewnością mundur wz. 19 występował w wersji sukiennej i tego trzeba się trzymać.Pzdr., MariuszPs. Marek mógłbyś jakoś poprawić jakość i powiększyć szczegóły tej fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Dokumentacji do kompletu wz. 19 nie ma żadnej, ale pamiętajcie,że kiedy mundur ten powstawał, kraj był w fatalnej sytuacji (braki materiałowe i wojna z bolszewikami).Jak pisał Bestler na potrzeby wojskowe adoptowano wszystko (począwszy od mundurów I wojennych, a skończywszy na zakupionym demobilu).Dodatkowo wczesne rozporządzenia mundurowe nie były ściśle przestrzegane i jeśli ktoś miał możliwość (pieniądze i czas na uszycie) to mógł uszyć sobie mundur nawet ze szkiej kraty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Mario niestety nic lepszego nie zrobie dopoki nie bede miał skanera :/Moim zdaniem ta kurta z foto to wyrob prywatny ale z jakiego materiału, czort go wie? Widac ze jest jasny i napewno nie zielony ;-) pozdro Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 No właśnie też bym się skłaniał ku prywatnej inwestycji" lub jakies przeróbce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 Potwierdzam, że na zdjęciach mundury jaśniejsze się widuje. Ale faktycznie jest to wyjątek od zasady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.