Skocz do zawartości

drelich wz 19.?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zamawiam mundur wz19. Mam tylko jedną wątpliwość...Czy były drelichowe mundury wz.19? Czy jedynie z sukna? Jeśli tak to jakich owijaczy uzywano? Jakie były nakjrycia głowy? Są jakieś foty itd? Pytam bo cena drelichu wz 19 jest innaa niz z sukna.......Dzięki z góry za info
pozdrawiam

Ja jestem nadal przekonany że drelich wz 19 nie występował a jeśli jest taka fota jest to tylko wyjątek od reguły -braki magazynowe / radzili sobie jak mogli...może podobne bluzy zdobyte na bolszewikach przerobiono na wz 19? Poza tym są chyba regulaminy mundurowe które okreslają materiał a jeśli chodzi o wz 19 nigdzie na to nie trafiłem!!! drelich wz 36 tak- ale nie wz 19.

Słyszałem bodajże o jednym przypadku, gdzie kurtka (lub też cały mundur) szyte były najprawdopodobniej (najprawdopodobniej bo hipoteza opierał się na czarno-białym zdjęciu munduru wyraźnie bardzo jasnego) z drelichu.
Uważam jednak, że w rekonstrukcji powinno przestrzegać się reguł, a nie wyjątków (potwierdzonych lub nie).
Z całą pewnością mundur wz. 19 występował w wersji sukiennej i tego trzeba się trzymać.
Pzdr., Mariusz
Ps. Marek mógłbyś jakoś poprawić jakość i powiększyć szczegóły tej fotki?

Dokumentacji do kompletu wz. 19 nie ma żadnej, ale pamiętajcie,że kiedy mundur ten powstawał, kraj był w fatalnej sytuacji (braki materiałowe i wojna z bolszewikami).
Jak pisał Bestler na potrzeby wojskowe adoptowano wszystko (począwszy od mundurów I wojennych, a skończywszy na zakupionym demobilu).
Dodatkowo wczesne rozporządzenia mundurowe nie były ściśle przestrzegane i jeśli ktoś miał możliwość (pieniądze i czas na uszycie) to mógł uszyć sobie mundur nawet ze szkiej kraty :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie