Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny długi naój od rakietnicy z ołowianym pociskiem. Proszę o radę !!!

Gość Bagneciarz

Pytanie

Witam!
Mam dręczące mnie pytanie, czy znaleźliście lub spotkaliście się kiedyś z nabojem wyglądającym jak ormalny długi" nabój od rakietnicy (aluminiowa długa łuska), a na jego zakończeniu zamiast czerwonego lub zielonego okrągłego kawałka kartoniku oznaczającego rodzaj naboju, znajduje się pocisk metalowy lub raczej ołowiany (przypominający kształtem powiększony pocisk z naboju od Parabelki).

Znalazłem takie 4 naboje na Pomorzu w te wakacje, 2 z nich mają rozwalone aluminiowe łuski i widać co jest w środku, a widać, że ten pocisk" w sumie zaczyna się od połowy łuski i ze spłonką jest połączony jakąś aluminiową rurką. Wnętrze łuski jest wypełnione jakimś białym proszkiem.

Spotkałem kiedyś sapera chodzącego z wykrywaczem, który mi powiedział, że są to naboje od rakietnicy, że po wystrzeleniu takiego naboju, pocisk ołowiany spalał się i był to zwykły nabój sygnalizacyjny (jednakże nie widział tych naboi, bo akurat nie miałem ich przy sobie, tylko taką opinię wystawił im po moim opisie).

Z kolei ktoś inny, ale słabiej z pewnością znający rodzaje naboi i pocisków przypuszczał", że może to być jakiś nabój przeciwpancerny.

No ale mnie zastanawia dlaczego akurat taki pocisk jest w łusce aluminiowej identycznej jak te od rakietnicy.

Na spodzie łuski jest wybite aj" i jeden nabój ma nawet spłonkę wokół wymalowaną zieloną farbą (jest to przecież charakterystyczne dla naboi sygnalizacyjnych od rakietnic).

Proszę o pomoc, nie wiem, czy to nabój od rakietnicy, czy od gorszego cholerstwa. Nie wiem czy może być niebezpieczny, czy spokojnie można dołączyć do kolekcji.

Pozdrawiam i proszę o poradę w tej sprawie.
Bagneciarz

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Bez zdjęcia i szczegółowego opisu trochę trudno, ale podam ci namiary które może w nieznacznej części odpowiedzą na twoje pytania.
Munition für die Kampfpistole
http://balsi.de/infwaffenkampfpistolemunition.htm
http://balsi.de/InfwaffenKampfpistmun2.htm

Die Nahverteidigungswaffe
http://www.custermen.net/nahvert/nah.htm

Pozdrawiam: melon

Witam.
Po oględzinach stron podanych przez kolegę Melona przypuszczam na 80 %, że intersyujące mnie naboje to:
Wurfgranatpatrone 326 für Leuchtpistole"
Wnętrze wygląda bardzo podobnie jak w Wurfgranatpatrone 325.

Czy były to granaty przeciwpancerne, czy naboje sygnalizacyjne ???

Czy mogę spokojnie dodać do kolekcji, czy raczej są one niebezpieczne ???

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Bagneciarz

Sprenggranate zdaje się znaczy burzący (a w każdym razie wybuchowy). Mówiąc krótko jest to NIEWYPAŁ! Resztę sam sobie dopowiedz.
Pozdrawiam,
Władek

Na ostatniej podanej stronie jest inna nazwa takiego naboju,ale wygląda identycznie jak moje.
Sprenggranate 326 Lp

Co radzicie odnośnie tego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie