morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 poszukuję wszelkich informacji o tym batalionie na terenie podlasia w 1944 roku
krzysiek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Jest artykuł w Militariach XXw, niestety nie pamiętam numeru teraz. To jedyny i najlepszy materiał na ten temat. Co dokładnie chcesz wiedzieć?PozdrawiamKrzysiek
morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z przemarszem/przejazdem 507 batalionu czołgów ciężkich w lipcu i sierpniu 1944 roku na terenie podlasia.
krzysiek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Książkę mam Ci napisać?Powiedz konkretnie.Szlak przemarszu: Narew - Bielsk Podlaski - Liza Stara - Bokiny - Mężenin - Zambrów - Ostrołęka.PozdrawiamKrzysiek
krzysiek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Choć tak naprawdę nie można tego nazwać przemarszem, to był udział w ciężkich walkach. PozdrawiamKrzysiek
morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 wysokie maz. - zambrów - mężenin, a poza tym wszystko, czy jest jakaś literatura, jakaś dostępna i gdzie?
morus Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 może jakieś nazwiska, opisy bitwy daty, mniejsze wioski?
krzysiek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Tak jak mówiłem jest bardzo dobry i bardzo dokładny artykuł o Tygrysach z 507 w Militariach XX wieku, nie pamiętam niestety numeru. Dotyczy bitwy pod Zambrowem. Ponadto możesz sobie poczytać w Tigers in Combat I" Schneidera, i też Schneidera, ale Wolfganga History of 507 sPA". Daty? Orientacyjnie tylko - 17 lipca dojechali do miejscowośći Narew, 25 (chyba) lipca Augustowo, 1.08 walczyli w rejonie Liza Stara - Bokiny, 18.08 w rejonie Mężenina (dokładniej - kontrataki wraz z 3. i 4. Brygadą Kawalerii w rejonie Dębniki), od 22 do końca sierpnia Zambrów i dalej w kierunku Ostrołęki.Nazwisk niestety z pamięci nie zacytuję.PozdrawiamKrzysiek
krzysiek Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 http://www.ksiegarnia-odkrywcy.pl/opis.php?IDK=2046&IDKA=Proszę bardzo, to ten numer.PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.