Skocz do zawartości

507 Schwere Panzer Abteilung

morus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest artykuł w Militariach XXw, niestety nie pamiętam numeru teraz. To jedyny i najlepszy materiał na ten temat.

Co dokładnie chcesz wiedzieć?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z przemarszem/przejazdem 507 batalionu czołgów ciężkich w lipcu i sierpniu 1944 roku na terenie podlasia.
Napisano
Książkę mam Ci napisać?
Powiedz konkretnie.

Szlak przemarszu: Narew - Bielsk Podlaski - Liza Stara - Bokiny - Mężenin - Zambrów - Ostrołęka.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Tak jak mówiłem jest bardzo dobry i bardzo dokładny artykuł o Tygrysach z 507 w Militariach XX wieku, nie pamiętam niestety numeru. Dotyczy bitwy pod Zambrowem.

Ponadto możesz sobie poczytać w Tigers in Combat I" Schneidera, i też Schneidera, ale Wolfganga History of 507 sPA".

Daty? Orientacyjnie tylko - 17 lipca dojechali do miejscowośći Narew, 25 (chyba) lipca Augustowo, 1.08 walczyli w rejonie Liza Stara - Bokiny, 18.08 w rejonie Mężenina (dokładniej - kontrataki wraz z 3. i 4. Brygadą Kawalerii w rejonie Dębniki), od 22 do końca sierpnia Zambrów i dalej w kierunku Ostrołęki.

Nazwisk niestety z pamięci nie zacytuję.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie