Huzarius Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Czy ma ktoś z was zdjęcia prezentujące żołnierzy KOP-u w niemieckich hełmach wz.16. Jeśli tak bardzo bym prosił aby je zamieścił.
miszka7-1 Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Nie wiem,czy KOP w ogóle miał jakiekolwiek chełmy na wyposażeniu do września 39 r.Houk
Huzarius Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Na pewno były skoro jeszcze w 1934 na stanie KOP bylo ich około 5100.
miszka7-1 Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 A to jest cenna informacja.Natomiast nie spotkałem się jeszcze ze zjęciami KOPowców w hełmach,w opracowaniach też o tym głucho raczej.Może stany stricte magazynowe?
Huzarius Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Też zaczynam nabierać takiego przekonania że są to tylko stany magazynowe, bo jak narazie nie spotkałem sie z żadnymi zdjęciami.
Gebhardt Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 W IPiMS jest pewna ilosc zdjec KOPistow w helmach wz 16. Sa to zdjecia przewdwojenne z manewrow i defilad wiec to oczywiscie nie dowod ze w takich wyszli na wojne. Jak tam zawitam za pare tygodni to postaram sie wygrzebac i jeszcze poszukam u siebie chociaz badania wstepne nic nie wykazaly :( .
Huzarius Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Gdzieś wyczytałem że takie hełmy we wrzesniu miały bataliony forteczne Sarny" i Małyńsk" oraz z bataliony Brygady KOP Polesie" i w nich walczyły z Sowietami, jednak na razie nie mogę sobie przypomnieć żródła tych informacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.