Skocz do zawartości
  • 0

Aluminiowy hełm

seeker

Pytanie

Napisano

Witam. Na dzisiejszych wykopkach znalazłem niemiecki hełm, który jak się okazało jest aluminiowy. Skorupa, jak na alu jest w dobrym stanie, bez dziur i wgnieceń, ślady czarnej farby. Absolutny brak mocowań, z wyglądu jak ten na fotce, ale nie dopatrzyłem się tych wywietrzników". Jutro będą fotki, a tymczasem ktoś może wie co się trafiło?
Pzdr

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Troszkę oczyściłem i... wywietrzniki się znalazły, dodatkowo takie trzy podłużne otwory biegnące przez środek hełmu od góry do tyłu. Dopatrzyłem się też śladu" jakgdyby coś było na czubku hełmu mocowane. Być może jest to taki hełm jak na foto ale bez tego czuba", a może inny?
Pzdr

Napisano
http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=298541 to oczyści alu-ale nie wiem jak zachowa się farba na czerepie...na innym kubeczku niemieckim oczyszczonym tą metodą farby nie ruszyło nic a nic...ale z hełmami nie próbowałem jeszcze...
Napisano

Fot.4
Udało mi się odczytać napis wewnątrz hełmu:
BXP
VORSCHRIFTSNASSIG
LT.GESETZ 3.5.34
Ktoś może pomóc w rozszyfrowaniu? I jak zabrać się do czyszczenia? Czym najlepiej usunąć ten biały nalot?
PZdr

Napisano
Dzięki Czarek. Może wypróbuję, choć zastanawiam się też nad elektrolizą. Ale jeszcze nie wiem jak się do tego zabrać.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie