Skocz do zawartości

Przemalowałem samolot i...

Rekomendowane odpowiedzi

... i wybieram się do Polski w przyszły weekend, na jakieś trzy miesiące. (W ten się nie dało - pogoda mnie przytrzymała na Zabrehu).

Efekt oceńcie na zdjęciach, niestety: chcieliśmy jak najlepiej a wyszło jak zawsze"
Kolorystyka -to RAL 6014 wierzch i RAL 7000 spód. W Czechach miałem kłopopt z używanymi systemami barwnymi...:-( Niestety nie maja tam NCS w którył dobralem porzadną" Olive Drab i Medium Grey. A nie było juz czasu na poszukiwania, lakiernik czekał.

Kolejny problem... wrrrr.... ;-( przykleiłem szachownice i chyba bede musiał je zdjąć przed wlotem do Polski. Bo podlegaja tutaj ochronie jako znak państwowy. Potrzebna zgoda ministra Obrony Narodowej. Nawet na podobny" znak jakim jest szachownica sprzed '93 Szkoda słów. Bez problemu moge przylecieć na niemieckich krzyżach, rosyjskich albo amerykańskich gwiazdach czy brytyjskich kokardach. Nikogo to nie zainteresuje. Ale nie na szachownicach. Przynajmniej zgodnie z polskim prawem. Naprawde szkoda słów, czasem tak przykro być polskim pilotem...
Nie chcę miec kłopotów jak jakis nadgorliwiec zobaczy zdjęcia w gazecie. A kretynów różnych nie brakuje.
No chyba ze ktoś zna Ministra i ten się do Bzury zdecyduje... moze ktoś pomóc?

Coś jednak musze nakleić -bo samolot w tym malowaniu jest totalnie niewidoczny. Nie mogę tak latać -bo ktoś się w koncu we mnie najnormalniej właduje... A mało mam czasu do przyszłego tygodnia.
Szlag by to trafił - bo to skończy się malowaniem L2... z '44. Nie zeby mi sie nie podobało - ale chętniej błysnał bym Wam tymi szachownicami

Sorry za marne zdjęcia - ale oblot robiłem w deszczu, nie było warunków na fotografowanie.

pzdrw

Kuba

Ja bym to maźnął zmywalną farbą. Całego spita potrafli na jedne pokazy tak pomalować, to da rade e kwadraciki" :-)

A poza tym naprawde jest z tym taki problem?? CSS-13 p.Niemczyckiego lata z szachownicami, jeden Jak-12 też... Biesy, Jak-18 i pare innych by się znalazło.

Jazłowiak - oczywiście za moment będziesz miał mail na skrzynce... dzięki wielkie. Mysle że nie będzie (*nie powinno byc) problemu generalnie z Bzurą, natomiast czas goni. A biurokrację MONu znasz na pewno lepiej niż ja. Wlot do PL za tydzień a nie wlece na tych cholernych juz przyklejonych szachownicach. Tzn ktos sie może do mnie doczepic i zatrzymać do wyjaśnienia na lotnisku kontrolowanym w Pyrzowicach, bo w aeroklubach to raczej spoko..

Ryszard - te Migi21 to oczywiście w ramach reko przechwycenia wrogiego wroga - uciekiniera w czasach minionych? :-))

Łosiu - Niemczycki i spółka latają w malowaniach historycznych i pewno mają czas (i kasę:-) żeby wszystko pozałatwiać.

Horst - to juz sa nie obowiązujace szachownice. W '93 zmienili kolejność pól na bardziej heraldyczną (komu to q.. przeszkadzało?). Rozporządzenie mówi równiez o znakach podobnych niestety...

pzdrw

kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie