Skocz do zawartości

Zegarki w WH

askaktus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ! Interesuje mnie temat zegarków naręcznych użytkowanych w WH . Czy byli producenci robiący tylko na potrzeby wojska np . Anker , Thiele ? Czy była to sprawa indywidualnego wyposażenia szeregowego żołnierza ? A jak wyglądało to u oficerów ? Każda informacja na ten temat będzie mile widziana . Pozdrawiam !
Napisano
ja mam zegarek który ktos tam z rodziny kupil od oficera niemeckiekiego w Pile w 45 jak sie wycofywali.
jest to OMEGA szwajcarska - okazuje sie ze zostala zrobiona z tzw. cebuli czyli zegarka kiesonkowego. ma b duzy cyferblat i wyrazne duze cyfry.. slyszalem ze niemcy zabierali zegarki które byly wydawane w wojsku.
  • 2 weeks later...
Napisano
Na rzecz WH robiła zegarki DOXA ,ARSA,ZENITH,HELIOS,GLICYNE byly to zegarki na rękę i kieszonkowe jestem w posiadaniu DOXY z opisem D numer H.Jak będę mial czas to zrobie kilka fotek.Były to firmy Szwajcarskie ,które istnieja do dziś.
Napisano
Witaj Askaktus.
Tutaj masz topic o Longinesie.
http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6459
Cała stronka o zegarach i zegarkach.
  • 2 years later...
Napisano

Witam , czy w WH stosowane były takie paski do zegarków (z podkładką), czy też były to tradycyjne paski jakie widzimy dzisiaj (zapinane do teleskopów)może macie jakieś fotki
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie