sebbor Napisano 3 Sierpień 2006 Autor Napisano 3 Sierpień 2006 Witam. Czy jest ktoś na forum, kto pomógłby mi zdobyć jakiekolwiek materiały na temat zamku Niesytno? Jakieś zdjęcia z lat powojennych, jaka literatura obejmuje temat zamku, wszystko co jest z nim związane ?
mirek1973 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 a co mi tamhttp://www.hm.pl/zamki/zamki/plonina.htmlkoluniu istnieje cos takiego jak goooooooogleeeeeeeeeeeeeeee
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 mirek1973, masz rację - ;-), ale dla mnie internet nie jest głównym źródłem informacji, są nim książki i artykuły, więc chciałbym, by kol. sebbor ruszył d..ę i poszedł do biblioteki, gdzie może zapytać np. o publikacje Bohdana Guerquina amki śląskie" (Warszawa 1957) i amki polskie", książkę Małgorzaty Chorowskiej Rezydencje średniowieczne na Śląsku. Zamki, pałace, wieże mieszkalne", Leksykon zamków w Polsce" Kajzera, Kołodziejskiego i Salma czy też amki Dolnego Śląska" Mazurskiej, Rachwalskiego i Załęskiego (to tylko parę przykładów!). Refleksja uogólniająca - jak w tym kraju ma być dobrze, skoro ludzie nie myślą (patrz - kogo mamy w rządzie)?! Ludzie, litości! Myślenie nie boli! Podstawówek nie kończyliście?! Mnie w I klasie podstawówki nauczono, że jak szukam jakiejś informacji, to idę do biblioteki (szkolnej, osiedlowej itd.) - wtedy mało kto miał w domu komputer, a o czymś takim jaki internet nikt nie słyszał!!! W dobie komputerów ludzie przestają myśleć! PozdrawiamLeuthen
mirek1973 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 a masz racje kolego ja podobnie jak ty wertowalem ksiazki zaznaczajac sobie w kazdej z nich interesujace miejsca -moze wydam wlasne opracowanie bo zebralo sie tego z 300 miejsc hahaha - i moje przemyslenie idzie dalej w dobie komputerow i masowej medialnej papki nasza mlodziez sie gubi i nie ma co tu sie oszukiwac jest po prostu glupia oczywiscie sa wyjatki dobra zaczynam gadac jak zgred a mam dopiero 33 latka , a jezeli idzie o wyszukiwanie w necie trwalo to 0,33 sec a kolezka biedaczek nie mogl znalezc zadnego info o zamku od sierpnia- zenada
sebbor Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Muszę was rozczarować panowie, ale mam 30 lat, książki które wymieniliście posiadam nawet na własność, więc do biblioteki nie muszę się ruszać, internet przekopałem i albo źle sformułowałem pytanie, albo nie doczytaliście, ale interesują mnie powojenne zdjęcia zamku i pałacu, współczesne sam opublikowałem na jednej ze stron o zamkach. Nie takie, kiedy jest w ruinie, ale z lat powojennych, lub przed zniszczeniem. Znalazłem 2 fotografie w całym internecie. W amkach Śląskich" jest 1 zdjęcie i to niezbyt w temacie. Konia z rzędem każdemu kto znajdzie jakieś ciekawsze materiały niż 2 strony A4 historii, gdzie wojenne i powojenne czasy ujęte są w dwóch zdaniach może ktoś ma swoje prywatne fotki bo był tam w latach 80-tych. Zamiast się napinać to spróbujcie zrozumieć treść, jeżeli nie wyraziłem się zbyt jasno to przepraszam. pozdrawiam
mirek1973 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 http://www.altavista.com/image/results?itag=ody&q=Niesytno&mik=photo&mik=graphic&mip=all&mis=all&miwxh=allno to moze tu
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Sebbor - a nie można tak było od razu? :-) Określenia jakiekolwiek materiały" i Jakieś zdjęcia z lat powojennych" [czyli np. z r. 2005] dość jednoznacznie sugerowały, że pyta jakiś - z całym szacunkiem - dyletant :-) Ale sytuacja się wyjaśniła - i dobrze się składa, bo jutro idę do mojego ulubionego miejsca we Wrocławiu, czyli Gabinetu Śląsko-Łużyckiego Biblioteki Uniwersyteckiej (nawiększy zbiór silesianów" w Polsce) i spytam tam o to, co Cię interesuje. Tylko kurczę, nie mam boksu dla tego tego konia :PPozdrawiamLeuthen
sebbor Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Leuthen, wielkie dzięki. Nie mam blisko do Wrocławia, a bardzo mnie tematyka interesuje. Ten zamek to wyjątkowe widmo", wiem że nie był nigdy badany, a materiałów na jego temat jak na lekarstwo. Na wroclaw.hydral.com.pl są 2 zdjęcia pałacu jeszcze w całości i to tyle co widziałem, a przecież był przez 40 lat użytkowany, więc stąd moje pytanie, czy ktoś go może nie uwiecznił w tamtych czasach. Swoją drogą stan obiektu jest niezłym skandalem, bo jakby na to nie patrzeć leży na szlaku zamków piastowskich i nawet za komuny" był chroniony" chociaż propagandowo.
skyluke Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Rzeczywiście, zamek bardzo ciekawy i niestety zaniedbany. I to nie tylko chodzi jego stan jako budowli ale i stan badań nad tym obiektem. Nietypowy wieloboczny donżon z ostrzem to chyba jedyna taka wieża mieszkalna na śląsku. Osobiście bardziej interesuje mnie faza średniowieczna niż dwór renesansowy, ale mam chyba coś u siebie. Pocztówka polska ale ze zdjęcia niemieckiego i do tego błędnie podpisana jako Duszniki Zdrój. Jeśli odnajdę to zeskanuję i umieszczę. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.