Parti78 Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Przesyłam zdjęcia łańcucha do identyfikacji jego długość to 24 cm.Pozdrawiam!
grba Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Dewizka.Wiersz wieszcza Konstantego Ildefonsa GałczyńskiegoZegarek z dewizkąPiotr Kalinowski-Dziwanowicz znalazł zegarek z dewizką, pędzi do żony uszczęśliwiony, bawi go w drodze wszystko: kina, tramwaje, wieczorna pora. Na dewizce świnka i koral. Oto mieszkanko na Kępie Saskiej: kilimy, Stryjeńska, świątki... Chodzi w szlafroku żona znalazcy i właśnie robi porządki: - Co ci jest, Piesiu? Podejdź tu blisko! - Znalazłem zegarek z dewizką. I już wyciąga Piesio cebulę, drżą mu kolana i ręce... - A chcesz, żonusiu - powiada czule - chcesz, to go zaraz nakręcę. Typ starodawny, miast śrubki kluczyk... Piesio ze szczęścia mruczy. Nakręcił - tylko że nie w tym miejscu, zegarek z dawnych dni, bo nagle kurant zanucił, zachrzęścił Boże, caria chrani!" Zdumiał się Piesio, że taka siurpryza. Łza mu się w oko wgryza. Tymczasem śpiewa coraz donośniej czasomierz dawny, zabawny, a tak radośnie, a tak miłośnie, że Silny i dzierżawny..." zeszła z pięterka stara dziedziczka: - Mój Boże, śliczna muzyczka... Przyszedł Wunderlich, kwaśny emeryt, i Dzidzie, co stał w bramie, a potem jeszcze babcie cztery ze swymi robótkami; cala się zeszła kamienica u Kalinowskiego-Dziwanowicza. Łzami spłynęły wszystkie oczy. Piesio kluczykiem kręcił. Płakali rzewnie do północy i starcy, i studenci, poeci, dzieci i dryblasy: - Mój Boże, to były czasy... PS. To dla ljubiteli Polskoj Narodnoj Riespubliki.
Pytanie
Parti78
Przesyłam zdjęcia łańcucha do identyfikacji jego długość to 24 cm.
Pozdrawiam!
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.