grba Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 http://www.germaniainternational.com/army12.html
acer Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Nie pomylone a banda pomyleńców :))Captured Polish Sword (Item WEHR 12-3) DESCRIPTION: Here is a very old Polish sword (cutlass) that was a soldier's souvenir of WW II. This is the typical Polish Ulan style with long, slim, curved blade and Cossack-style grip. It's 35 inches long altogether with the blade section being 30 inches and 1 Ľ inches wide at the top widest point. The grip is covered in black leather. There is quite a bit of hand engraving of arms, sun symbols, Jerusalem crosses, double-headed eagle, crown, and on each side a uniformed figure bearing a sheathed sword and wearing a turban-style headgear. There are also the words 'Vivat Pandi.' There are also 'x' marks along the spine of backside. The woman whom we received it from told us her husband, who was in the Panzar Lehr Division, brought it home when on leave in 1943 and said it was found in a Polish Cavalry museum maintained by the Polish government. It was found there by a Russian who fought on the German side and he, in turn, traded it to the German soldier for some tinned foodstuffs. It can be considered quite rare and should once more become a museum piece! PRICE: SOLD
pik78 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Ten ,znowu swoje po angielsku ! Acer, zyjemy w Polsce ,to Polskie forum ,jezykiem obowiazujacym jest zatem j.Polski !
grba Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 dobyczna polska szablaOpis: Mamy tu bardzo stara polską szablę (kordelas), który był żołnierską pamiątką z II wojny światowej. Typ polski ułański z długimi wąsami, krzywe ostrze z uchwytem w stylu kozackim..."Pospis pod fotką:początkowo polski orzeł był dwugłowy"Szabla węgierska, podobna do batorówki, a inskrypcje wskazują, że było to narzędzie pracy żołnierza pandura (Vivat pandi) w służbie austriackiej (dwugłowy orzeł).
acer Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Co to za grawer - ja tam widzę dwugłowego indyka.Rycina bez talentu.
pik78 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 \\Polacy nie gęsi i swoj jezyk maja \\"Grba ,ja wiem co tam jest napisane ,jestem w tej czesci narodu ,ktora zna ten jezyk ,ale mnnie drazni wklejanie calych stron w obcym jezyku na forum !Ktos napisze ,ze sa translatory . Zgoda,wiec niech ich uzyje,przetlumaczy tekst i go wkleji !!! Wiem,ze nie tylko mnie to drazni ,kilku modow rowniez ,bede staral sie przeforsowac to co powiedzial Woytas ,zeby takie posty usuwać z forum !~~~~~~pikPost został zmieniony ostatnio przez moderatora pik78 23:18 31-07-2006
acer Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Wyluzuj, sytuacja była wyjątkowa i dotyczyła niecodziennej głupoty i bluźnierstwa polskiej historii.Pierwszy raz widzieliśmy na forum dwugłowego orła jako pierwszą wersję olskiego orła. Skądinąd wiadomo, że to państwa zaborcze, które wykończyły Rzeczpospolitą miały w herbach orły dwugłowe.
Niftos Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 ... a ja nie wiedzialem co tam jest napisane i gdyby nie Grba pewnie bym sie nie dowiedzial.Thx ;)
grba Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 Stary przykład z orłem w drugą stronę":http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=299237#299243
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.