Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest za magazynek?

Matek999991

Pytanie

Napisano

Witam.Znalazłem na polu dwa takie same magazynki.Od jakiego karabinu one są,z jakich lat pochodzą,jak je najlepiej oczyścić?
Dodaję jeszcze łuskę z biciami która znajdowała się w magazynku.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do wartości nie wypowiadam się ale raczej łba nie urwie"....Swego czasu dość dużo trafiało sie ich w okolicach Zielonki (po węgierskiej 1 Dywizji Kawalerii). Co ciekawe w środku mają płaską spręzynę.
Napisano

Witam.Znalazłem na polu dwa takie same magazynki.Od jakiego karabinu one są,z jakich lat pochodzą,jak je najlepiej oczyścić?
Dodaję jeszcze łuskę z biciami która znajdowała się w magazynku.

Napisano
Nabój to węgierski nabój karabinowy Mannlicher 8 mm x 56R wyprodukowany w 1940 r. w fabryce Magyar Loszermuvek RT Veszprem". Magazynki są od jakiegoś węgierskiego rkm, ale zapomniałem jaki to typ i nie chcę walnąć gafy...
Napisano

Szukalem w dziale identyfikacja i natrafilem na magazynek podobny do twojego. Dyskusja toczyla sie okolo rok temu i zakonczyla sie rozpoznaniem magazynka, który pochodzil od Solothurn-a MG30 na nabój Mannlicher 8mmx56R. Mysle, ze moze to mógl byc taki sam magazynek jak twój Matek999991.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie