Skocz do zawartości
  • 0

łuska Mannlicher

leszek69

Pytanie

Napisano
Pytanko- jeżeli łuska do Manlichera została wyprodukowana w Wiedniu 1902r.to jakie formacje mogły jej używać na naszym terenie.pozdrawiam PL.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pytanko- jeżeli łuska do Manlichera została wyprodukowana w Wiedniu 1902r.to jakie formacje mogły jej używać na naszym terenie.pozdrawiam PL.
Napisano
Leszek na naszym terenie działały oddziały armii austro-węgierskiej. Były to chyba najdalej na północ wysunięte oddziały tej armii. Od Wadlewa na północ działała samodzielnie juz tylko armia niemiecka. Na naszym terenie działały równiez oddziały niemieckie. Na cmentarzu pod Borowa Góra jest pochowanych we wspólnej mogile 118 niemieckich żołnierzy.
Napisano
Jeżeli chodzi o konkretne oddziały to mogły je zostawić np. pułki piechoty nr. 3 , 6 , 23 , 32 , 44 , 61 , 69. Przynajmniej takie działały w rejonie Borowej Góry.

Pzdr AK77
Napisano
doAK77:w niedziele nie wytrzymałem i odwiedziłem Wyr,idąc główną drogą leśną z Kurnosa do młyna wyszła taka łuska i parę czóbków,było już późno i brakło czasu na dokładną penetrację okolicy,może to nic,ale warto zbadać tzw.Las Pański,proponóję niedziele godzina dowolna.Ps dzięki za info.pozdrawiam PL.
Napisano
Czubków wychodzi tam dużo. he he he mało brakowało abysmy sie spotkali w lesie, miałem własnie jechac w niedziele po południu. Leszek napisz jakie dokładnie wyszły bicia na tej łusce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie