B-z-y-k Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 Zdjecia są z wczoraj (01.08.06) .A czy było zasypane ? Chyba nie całkiem .Chociaż teraz wyraźnie ktos powiększył wejście .Jako ciekawostka ,wejście do piwnicy ?
tetu8 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 widze że teren wydaje coraz ciekawsze rzeczy.ze swoich materiałów dowiedziałem się że od 45 roku do 1 pażdziernika 1950 roku fort i obiekty forteczne użytkowały państwowe zakłady higieny a następnie obekt został przejęty przez szkołe pułkową 90 popl. w latach 90 był użytkowany przez WAK nr 11. a co do tej piwnicy nie mam pomysłu. powiedz B-z-y-k jaka jest gróbość stropu piwnicy i czy nie ma jakiś pomieszczeń w środku.pozdrawiam
tetu8 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 czy ktoś wie co znaczy WAK.zdjęcie jest w porządku chyba niedługo się tam wybiorę. ile jest budynków z tyłu fortu.pozdrawiam
B-z-y-k Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 WAK ,wojskowa administracja koszar ,ale może tez znczyć coś innego ...Jak się będziesz wybierał do fortu to daj znać ,może i ja znajdę czas ???
tetu8 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 jak będe się wybierał do fortu to dam znak ale mam jescze pytanie jak myślisz po co były te betonowe okopy.pozdrawiam
Grzesio Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 To ja jeszcze dorzucę zdjęcie z ortofotomapy Warszawy - na żółto zaznaczyłem przybliżoną lokalizację tradydora.PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Jeszcze jedna rzecz mnie intryguje a propos fortu VIII.Królikowski dwukrotnie pisze o wyposażeniu tego fortu w kaponiery rewersowe - raz opisując modernizację twierdzy z 1892 r., acz opatrując to znakiem zapytania, a drugi raz - opisując stan zachowania obiektu. Problem jeno, że na załączonej mapce, pokazującej już fort w postaci finalnej, z tradytorem, zaznaczone są wyraźnie cztery kaponiery stokowe, także ukształtowanie fos nie wskazuje na występowanie rewersowych. Co ciekawe, w ogólnym opisie ukształtowania fortów warszawskich wspomina, że niektóre forty z fosą suchą - w tym VIII - miały obmurowany przeciwstok - może z resztek tego obmurowania wzięły się te podejrzenia o kaponiery?PzdrGrzesiu
tetu8 Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 niedawno będąc w okolicy postanowiłem zerknąć na fort zszedłem do fosy czas mnie naglił więc popatrzyłem na niektóre elementy przelotem z tego co wynika to fort miał 2 kaponiery barkowe,1 szyjowa (na jej miejscu jest dokładnie warsztat.) oraz 1 czołowa przeciwskarpowa. moim zdaniem była kaponiera przeciwskarpowa ponieważ ruiny kaponiery na przeciwskarpie fosy. moim zdaniem jest taka zasada jeśli ruiny kaponiery znajdują się po zewnętrznej stronie fosy to jest to kaponiera przeciwskarpowa. spytałem się jednego z mieszkańców tego osiedla kto ma klucze do koszar to odpowiedział że ci co mieli musieli odać je właścielowi osiedla. więc będe chciał rozmawiać z właścielem żeby te koszary otworzył. miejsce w którym przebiegała poterna prowadżąca do kaponiery czołowej bardzo łatwo znależć w tym miejscu teraz stoi z niewiadomego powodu pomnik światowida :))).pozdrawiam
Grzesio Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 Hmmm, a te ruiny są ceglane, czy betonowe?Niestety, na tym rysunku:http://www.varsovia.pl/varsovia/index.php-item=1322&frame=main&top=1212&mapa=0.htmkaponiera czołowa jest obcięta - ale w 1 wydaniu Twierdzy jest on szerzej skadrowany i narysowana jest kaponiera skarpowa.Tak się wobec tego zastanawiam, czy na przykład kaponiera ta nie została odbudowana jako rewersowa podczas odtwarzania twierdzy w l. 1913-1915?Oj, chyba się tam wybiorę w najbliższych dniach. :)PzdrGrzesiu
twarozek Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 W kwestii tego fortu moge rozwiac pare waszym watpliwości. Kiedy postał fort, miał 4 ceglane kaponiery: skarpowe - czołowa i barkowe oraz szyjową (wolnostojąca przed fasada schronu koszarowego. W wyniku modernizacji fortu: czołowa i barkowe zostały zburzone. Nowe były juz w betonu - barkowe skarpowe, natomiast czołowa podwójna przeciwskarpowa, połączona z dziedzińcem fortu poterną pod dnem rowu (analogicznie do np. Fortu Beniaminów Twierdzy Zegrze). kaponiery szyjowej nie rozebrano. Osłonięto ją ziemnym rawelinem, w który wbudowano betonowy tradytor-kaponierę szyjową. Piwniczka" na zapleczu ma 2 kondygnacje (dolna zasypana śmieciami), będziecie mogli o niej przeczytac w najnowszym nr Fortecy". Fort Nr 8 nie był jedynym obiektem w Warszawie, który miał kanał odpływowy z rowu. A kaponiery betonowe mozna w jednym miejscu zobaczyc w całości.
tetu8 Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 jedna rzecz mnie cały czas zastanawia czemu w warszawie nigdzie nie rozebrano koszar szyjowych poza fortem I bielany.i jedna ciekawostka dotycząca fortuwww.amw.com.pl/estate_product_info.php?cEstatePath=20&estate_products_id=227
tetu8 Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 też pisłabym się w coś takiego. ale na co będziemy nanosić obiekty? jako ciekawostkę znalazłem w wał wbity fragment betonu który pochodził z prawdopodnie z kaponiery bo był zbrojony szyną.
B-z-y-k Napisano 6 Sierpień 2006 Autor Napisano 6 Sierpień 2006 Pisząc ,,plan miałem na myśli ,bardziej mapę z naniesionymi punktami orientacyjnymi .Gdyby ,,coś" takiego powstało ,można wtedy by usiąść w parę osób i zastanowić się ,co i gdzie powinno jeszcze być .
Grzesio Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 No pogoda normalnie rewelacyjna na ekskursyje forteczne - że o porze jakże porannej nie wspomnę. Cierpisz może na bezsenność?! ;)A oto i fotka z ortofotomapy AD 1945.PzdrGrzesiu
B-z-y-k Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 eeejjj ... od razu bezsenność....Te dwa bąki o (max)7.00 zaczynają się tłuc ,i juz po spaniu...
tetu8 Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 bzyk słuchaj byłem dzisiaj o dziesiątej ale nikogo nie było czy dało by się zorganizować jeszcze raz wyprawę?pozdrawiam
B-z-y-k Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 O 10-ej ???? ja też byłem... Tylko ,ze nie na piechote ,ale samochodem ,ale stałem w zatoczce...Pewnie się da ,tylko kiedy ???
tetu8 Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 a czy ta sobota by ci odpowiadała/pozdrawiam
admin Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Panowie, wymieńcie się mailami i umawiajcie na privie.Pozdrawiam.
twarozek Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 Odpowiedź dla tetu8. Koszary fortowe nie były niszczone, ponieważ kasowanie fortów odbywało sie w kilku etapach. 1) elementy obronne - kaponiery, tradytory - ale tylko fragmenty posiadajace strzelnice (patrz. Fort Nr 5). 2) pozostałe elementy kubaturowe i poterny.Koszar nie burzono, ponieważ Sztab Twierdzy Warszawa przewidywał wykorzystanie ich przez jednostki garnizonu na uzupełniające koszary miejskie". Niektóre forty pierścienie wewnetrznego były po 1909 r. obsadzone przez oddziały artylerii i saperów.Chciałbym zauważyć, że koszary fortowe zostały całkowicie rozebrane w fortach prawobrzeżnych.W kwestii reprodukowanej mapy fortu, to jest to marniutki schemacik z ok. 1900 r., zrobiony przez Niemców na podstawie materiałów wywiadowczych. Ciekawsze plany znajdują sie - niestety - w ros. archiwum wojsk.-hist. w Moskwie (gdzie zresztą miałem przyjemność je oglądać).
twarozek Napisano 1 Wrzesień 2006 Napisano 1 Wrzesień 2006 zapomniałem dodać: koszar na Forcie Nr 1 (Bielany") nie rozebrali Rozjanie, tylko Polacy - pod strzelnicę.
marcinpl Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 witam,mam nadzieję że jeszcze zaglądacie do tego wątku!Byłem wczoraj w forcie służew. w miejscu rozebranej 2 lata temu kotłowni powstały dziwne wykopki".odsłonięte zostały, prowadzące w różnych kierunkach stropy(?) przejść(?). jakieś 1 m pod ziemią. widać nieudane próby dotarcia do spodu budowli... żadnej informacji. wykopy idą wzdłuż tych budowli, czasami całą ich szerokością a czasami tylko na szerokość łopaty koparki! nigdzie nie widać wejścia. mam dwa pomysły:1. badania - rozpoznanie geotechniczne pod nowe osiedle2. archeolodzymoże wy coś wiecie więcej??pięknie widać teraz elementy fortu! do kaponier też ktoś próbował się dostać. polecam na piękny spacer!pozdrawiampozdr.m
Campus Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Dlaciekawskich o Forcie Służew1. Do niedawna Fort na przeciwko warszatu samochodowego była użytkowany jako składziki różnego śmiecia. 2. 5 miesięcy temu wszystkie pomieszczenia Fortu zostały dokładnie wysprzątane w związku z tym że teren zmienił właściciela z AMW na prywatnegoinwestora, nie ma co się włamywać do kazamat, bo są kompletnie puste, na ogół wysprejowane w środku, latami były użytkowane przez wojsko, jedyną rzeczą jaką tam znalazłem kiedykolwiek były to 2 przedwojenne rzemienne skakanki.3. sensacyjne wykopki jakie widzicie na zdjęciach to efekt ostatnich prac archeologicznych, zostały ustalone miejsca działobitni i elementy drogi4. jak chcecie zainteresujcie sie raczej tym że Agencja Mienia wojskowego w iejasny podobno sposób" pozbyła się na rzecz prywatnego inwestora zabytkowego fortu w zamian za mieszkania, który chce tam zbudować wysokościowce. Na razie prace zostały wstrzymane, podobno" przezKonserwatora zabytków oraz brak zgody na wieżowce.
Campus Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 chodzą słuchy że wojsko jak dostało teren w przeszłości, żeby uprościć sobie sprawę na cały teren nawiozło metr ziemi po prostu. Inwestor zapewne nie widział że pod ziemią znajduja sie resztki budowli. (chyba trzeba być jednak ignorantem żeby kupić taki problem) Konserwator w czasie odkopywania drogi w Forcie miał jakoby poinformować nowego właściciela że ma to wrócić do stanu pierwotnego. Były też podobno" sprowadzane plany tego Fortu z Moskwy. Są to plotki, ale jak są plotki, to na pewno cos ciekawego się dzieje;-)))
marcinpl Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 dzięki za info!to smutne, ale po przykładzie -7 piętrowego zabytkowego Browaru Warszawskiego, wszystkiego sie można spodziewać.... to co odsłoniły wykopki to nie są na pewno resztki budowli, ani drogi ... są zbyt solidne! ( a może chcę żeby takimi były? ) proponuję spacer ;-)będę kontrolował postępy prac...pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.