B-z-y-k Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 Witam .Poszukuję planów i zdjęć fortu Służew .Z góry dziękuję .Bzyk.
tetu8 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 znane jest mi zdjęcie fortu VIII służew z okresu IWŚ niestety wysadzony ale są polowe stanowiska obrony w ramach rosyjskiego przedmościa warszawa po skasowaniu twierdzy warszawa.www.varsovia.pl/varsovia/index.php-item=1212&frame=main&top=14.htma to jest jeszcze ciekawe streszczenie historii fortu. polecam jeszcze zajżeć do książki Lecha Królikowskiego wierdza warszawa"
tetu8 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 czy przypadkiem chodzi o jakąś powojenną konstrukcje (betonowe okopy skierowane na osiedla a może to poterna której już nie ma)?
B-z-y-k Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 nie nie ,nie chodzi o okopy ( stan wojenny ) ,bardziej o kaponiery ,chociaż poterny (co to ich nie ma)też kuszą...
tetu8 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 jak się przyjżysz na zdjęciach widać z układu drsew jak przebiegały poterny do kaponier byłem tam raz ale już się sciemniało.na planach zagospodarowania przestrzennego fortu widać ciekawe miejsca po kaponierach.
Grzesio Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Tia, poterny i kaponiery są, niestety, gruntownie wysadzone - ledwo się kilku złomów muru po prawej kaponierze barkowej w krzakach doszukałem. Po kaponierze szyjowej i tradytorze międzypola - o ile czegoś nie przeoczyłem - śladu nie ma...Ale ciekawym, co to za zagadka... :-)PzdrGrzesiu
B-z-y-k Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Jeśli aura i czas pozwoli ,przejdę się dzisiaj na fort i zrobię kilka zdjęć (aparatem zorka3...hehe).Jeśli szukać śladów po kaponierach ,to lepiej w środkowej (bliżej lewej) części...Co sadzicie o budowli przy ul Nowoursynowskiej (na przeciwko warsztatu samochodowego) ?A zagadka... No cóż ,są w wale wyjścia (mocno zasypane ,ale są)może to tylko ,części wysadzonych kaponier ,a może i nie ? Plany by wyjaśniły co to jest ,bo tak bez planów ,to tylko kopanko....Pzdr Bzyk -> ;-))
B-z-y-k Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 jeśli chodzi o budynek przy nowoursynowskiej ,to jest m/w w miejscu zaznaczonym białym kwadratem ...
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 troche poprawione zdjęcie są na nim zaznaczone poterny do kaponier.czy ktoś wie jak to jest z tymi kaponierami czy w tymm forcie kaponiera w czole fortu była w skarpie czy w przeciwskarpie.pozdrawiam
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 czy komuś się udało wejść do środka koszar szyjowych?jestem bardzo ciekawy co jest w środku bo w czasie okupacji były niemieckie stajnie ,może się zachowały fragmenty carskich malowideł.pozdrawiam
Grzesio Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Wszystkie cztery kaponiery były umieszczone w skarpie (czołowa jest dość trudna do zrealizowania jako rewersowa, robi się wtedy raczej dwie podwójne barkowe)- w ogóle nie przypominam sobie w jakimkolwiek warszawskim forcie kaponiery rewersowej.PzdrGrzesiu
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 kaponiery rewersowe(przeciwskarpowe) w warszawie są w forcie VI,VII,VIIA(są wysadzone) i prawdopodobnie XIII jak twierdzi Lech królikowski w swojej książce. i też mam dziwne wrażenie że kaponiera międzypola była jakąś inną kostrukcją różniącą się od pozostałych fortów. to było widać na zdjęciu lotniczym zrobionym tóż po wojnie.pozdrawiam
Grzesio Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Fak, ale plama, są też rewersowe - tak mi coś po łbie chodziły te zdjęcia betonowych ruin na przeciwskarpie VI, ale nie pamiętałem, czy chodzi o kaponiery, czy wtórne umocnienia z okresu modernizacji twierdzy. :-) Ale wracając do fortu VIII - betonowe kaponiery międzypola (jak dla mnie to tradytory?!) wzniesiono w l. 1890., podczas modernizacji twierdzy na kilku fortach - ale poza szczątkami (V i VII) jednak się nie zachowały, a szkoda bo okrutnie jestem ich ciekawy. Stanowiska ogniowe fortu VIII - czyli kaponiery i tradytor, jak i Królikowski pisze, wysadzone zostały w 1913 roku, pewnikiem wtedy też splantowano przedpiersia i trawersy. Mnie intryguje też cały czas, co i kiedy stało się ze schronem głównym - bo śladu po nim nie ma, a był?A o jakim zdjęciu lotniczym piszesz?PzdrGrzesiu
B-z-y-k Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Pochodziłem dzisiaj trochę ,niestety nie dotarłem do tych zasypanych wejść (zarośnięte),ale (?!)znalazłem ślady po czyichś wykopkach .Odkopany ,jak by kanał odpływowy,ale co ciekawe wyraźnie czuć cug...
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 zasadniczo forty rosyjskie nie miały czegoś takiego jak schron główny ale ci najprawdopodobnie chodzi o poterne bo też się spotkałem się z takim określeniem. poterna została zniszczona prawdopodobnie tuż po opuszczeniu przez wojsko fortu (wskazuje na to fakt że wojsko nie używało samego fortu)ciekawe jak teraz koszary są zbezpieczone po zniszczeniu poterny? też zastanawia mnie funkcja betonowych okopów(których podobno niema) przeciw komu był skierowane przeciw rosjanom?zdjęcie lotnicze było rok temu w traffic klubie niepamiętam w którym roku zostało wykonane ale było widać bardzo dokładnie prawie wszystkie forty w warszawie w tym np fort XII(narys) wysadzoną poterne w forcie IV oraz V ale odziwo w forcie VIII była nie wysadzonaPOZDRAWIAM
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 pierwszy raz widziałem w warszawie kanał odpływowy z fortu.a czy zdjęcia przedstawiają którąś z kaponier?
B-z-y-k Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Dokładnie ,to to co zostało po kaponierach...
B-z-y-k Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 w środku cd ,widok na wyjście .Nie ma śladów po zawiasach ,tak jak by nie było drzwi..A co do betonowych okopów ,to wybudowane zostały podczas (przed?)stanem wojennym ,więc raczej nie przeciw ZSRR.Teraz mocno zniszczone ,ale część płyt ,którymi były wyłożone ,jest jeszcze na miejscu .
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 to jest tylko jedno stanowisko?co sądzicie o niekączącej się budowie ośrodka przystani wolnego czasu".pozdrawiam
tetu8 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 a czy mógłbyś zaznaczyć na zdjęciu lokalizację tego dziwnego obiektu. co do okresu z którego pochodzi to mnie się wydaje że może być nawet z czsów carskich może to być np: coś na rodzaj chłodni.pozdrawiam
Grzesio Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 To ta zaznaczona na biało na zdjęciu lotniczym. :)Bzyk, te zdjęcia z wnętrza są stare, czy też odkopano ostatnio wejście? Wydaje mi się, że przez jakiś czas była całkowicie zasypana...Królikowski w 1. wyd. Twierdzy Warszawa" identyfikował to jako magazyn aprowizacyjny (ze znakiem zapytania).PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.