kiler p Napisano 29 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2006 Wczoraj w wiadomościach w związku z rocznicą Powstania Warszawskiego był krótki reportaż, w którym wyświetlono fragmenty filmu archiwalnego, który już dawno chodził mi po głowie. Chodzi mi o bardzo znane urywki filmu pokazującego łapankę. Jest tam często wyświetlana scena żołnierza kopniakami poganiającego dwóch ludzi w tym jednego w kapeluszu (wygląda trochę jak cygan). Tym co wzbudziło moje zainteresowanie jest to, że żołnierze przeprowadzający tą akcję należą do ... Luftwaffe. I tutaj moje pytanie: czy powszechne było uzywanie oddziałów LW do akcji stricte policyjnych ? Do łapanek raczej wysyłano chyba żandarmerię. A może wiadomo co to konkretnie za akcja ?Poza tym jeśli ktoś gdzieś ma ten filmik i mógłby wrzucić screeny opisanej wyżej scenki to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
admin Napisano 29 Lipiec 2006 Share Napisano 29 Lipiec 2006 Przeniosę do książki i filmu - proszę pilnować aby wątki dodawać w odpowiednim dziale.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2006 Według mnie to dyskusyjne czy ten temat nadaje się do tego działu, ale kłócił się nie będę.Wracając do tematu: w jednym z filmów wyświetlonych w TVP1 z okazji rocznicy wybuchu Powstania znalazłem interesujące mnie ujęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2006 Przepraszam za niską jakość.Pozostaje jednak dalej pytanie: dlaczego właśnie jednostki LW wykorzystano do takiej akcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.