Skocz do zawartości

Rutus na bazie W____??-pogloski

Pionier74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Pana Rutyne! Drąże ten temat gdyz nie odpowiedzial mi rzeczowo na pytanie czy Pański wykrywacz jest oparty na konstrukcji z lat 80!
Jeśli się myle proszę o przedstawienie fotek PCB
Czekam z niecirpliwościa na rzetelna odpowiedz!
Pozdrawiam Stanisław R.
Napisano
Po co ta prowokacja?????
Konstrukcje wykrywaczy z serii MD nr ileśtam są z 2005r.
I co z tego, skoro ledwie znajdują puszski po piwie na 5 cm?

Co do rutusa, nawet gdyby ktoś zarzucał, że to konstrukcja z lat 50-tych, to co z tego?

Liczy się skuteczność i całokształt, liczą się wyniki w poszukiwaniach i liczba zadowolonych klientów.

Pionier74, jeśli pracujesz dla konkurencji i chcesz zdobyć płytki PCB tego w sumie dość dobrego wykrywacza, to może zainwestuj te parę złotych i nie dziaduj tu na emocjach konstruktorów.
Napisano
Witaj Jacek !!
Spokojnie i ochłon, nie pracuje dla konkurencji! Co do MD to masz racje!

Jak jestes elektronikiem to bys wiedzial ze na podstawie zdjecia płytki PCB z wymazanymi elementami nie dojdzie!
Ale można zmoczyć dupe jak sa złamane prawa autorskie!
Po zamieszczeniu takiej fotografi! Słuchaj znam dobrze te dwie konstrukcje, dlatego pisze! Jak bym nie mial zielonego pojecia nie podjałbym sie dyskusi!
A co do lat 50 Rutus pisze że jest to super nowoczesna konstrukcja! A nie jest!!
Ja tylko sie zapytuje !! i oczekuje na odpowiedz!!
Tylko prosze o odpowiedz producenta a nie osoby postrone!
Pozdrawiam
Napisano
OK, teraz napisałeś jaśniej i już wiadomo o co Ci chodzi.

Z tego co pamiętam to Solaris miał być tą nowoczesną konstrukcją, ale jeśli twierdzisz, że Rutus też jest tak reklamowany - to inna rzecz.

Widziałem Rutusa w akcji i na monetki był taki sobie, z militarką OK. Szkoda, że nie widziałem Solarisa, ale opinie ma dobre.

OK, kończe, ale mam sugestie że szybciej byś otrzymał informacje na telefon, bo tu raczej konstruktorzy nie lubią polemizować.
Napisano
Witam!
1 - Ta dyskusja nie ma merytorycznego sensu. Nawet jeśli zrobiłbym Solarisa opierając się na obcych projektach z lat 80-tych to efekt końcowy jest jaki jest, czyli bardzo dobry w tej klasie cenowej.
2 - Pana dwudniowa działalność na forum opiera się na starej zasadzie obrzucania błotem. Obrzucić byle szybko - nawet jak się nie ma racji to i tak część czytelników zapamięta że coś z tymi Rutusami nie tak" Mechanizm znany z afery dziadka w wermachcie. A jak ktoś nie kupi Rutusa to kupi coś innego ale czy na pewno lepszego?
3 - Co do meritum sprawy - Każda moja konstrukcja była autorska - w sensie absolutnie nieściągana z żadnego wykrywacza.Dlatego że w ten sposób zdobywa się wiedzę i doświadczenie. Solarisa robiłem rok. Był to rok siedzenia przy komputerze , robienia projektów od początku do końca. Potem było pisanie oprogramowania , testowanie i tak w kółko. Bez wątpienia była osoba która uświadamiała mi problemy na które muszę zwrócić uwagę lub zależności które są ważne przy konstruowaniu wykrywaczy ale nie ona jest autorem projektu. Tak jak promotor nie jest autorem magisterki.Dla jasności odpowiadam - Solaris nie jest kopią ani rozwinięciem żadnego detektora.

4- Ton Pańskiej wypowiedzi jest znany z czasów PRL. Tak zwracali się towarzysze z Warszawy do towarzyszy z terenu.

Ja tylko sie zapytuje !! i oczekuje na odpowiedz!!"

Odpiszę soczyście i z góry pzepraszam wszystkich czytelników tego forum - pocałuj psa w nos - moze efekty mojej rocznej pracy w postaci schematów i oprogramowania wysłać Panu na maila ? :)
5 - Co do fotografii to wystarczy poszperać na tym forum.
6 - Co do zielonego pojęcia na temat wykrywaczy to można mieć nawet słonia w karafce i opisywać na forum .Rozpoznanie projektu po samym zdjęciu płytki wymaga niesamowitego doświadczenia i wiedzy. Sam bym się nie podejmował . Znam tylko dwie osoby w Polsce mogące deliberować z sensem nad zdjęciem płytki. Ale jakoś Pan z dwudniowym stażem do nich nie należy.
7 - Po sześciu latach zajmowania sie detektorami, od poziomu zerowego udało mi się ciężką pracą zdobyć niezbędną wiedzę i doświadczenie aby zrobić coś co jest niezłe , i moze powoli konkurować z konstrukcjami zagranicznymi - przynajmniej w tej samej klasie cenowej. Dla mnie osobiście przykre jest to że w tym kraju kilka razy już znaleźli się zawistnicy lub konkurencja - która bezpodstawnie obrzuca mnie błotem. Kuriozalna była już podobna sprawa z filmem i zasięgiem Solarisa która miała miejsce na forum PS". Całe środowisko już wie że podane zasiegi sa prawdziwe a do dziś konkretna osoba nie napisała słowa przepraszam za nazwanie mnie oszustem i manipulantem w bardzo konkretnej sprawie - gdzie oczywiscie nie miała racji. Ale zasiegi są prawdziwe więc trzeba się dopieprzyć do czegoś innego. Smutne i przykre.
8 - przepraszam admina i czytelników za przydługie wywody - ale na absurdalne zarzuty trzeba odpowiedzieć pokazując wszystkie aspekty sprawy.

pozdrawiam .
RUTUS
Napisano
Panie Arkadiuszu, najlepsza metoda to robić swoje dalej, i pracować nad kolejnymi projektami, nie tłumaczyć się że nie jest się wielbłądem.
Kto ma sprzęt o którym mowa i dłużej go poużywał ten wie co to jest za sprzęt i co może.
Na temat Solarisa był dłuuuuugi wątek kiedyś i chyba wszystko zostało powiedziane w kwestiach taktyczno-technicznych. Ot i co.
Dalej pracować w tym kierunku, nie zasypiać gruszek w popiele. Patrząc na ewolucję Rutusów myślę że w chwili zakończenia prac na Solarisem już myślano [myśli sie ?] o kolejnym następcy i nowych modyfikacjach.....

pozdro
Napisano
OK dziękuje za odpowiedz!! Nie uważam Pana za oszusta! Cenie sobie Pański sprzet!
Martin--- usun moj temat gdyż niechce robić antyreklamy!
Pozdrawiam
Napisano
Coz, cos te wykrywacze w sobie musza miec skoro budza tyle emocji. Zwlaszcza wsrod konkurencji :)

Osobiscie obserwujac forum obserwuje cykliczne nagonki na producenta Rutusow - poczatkowo myslalem, ze to pojedyncze przypadki, ale zdaje sie, ze syndrom Rutusa" (chociaz moze bardziej pasuje kompleks) to bardziej powszechne zjawisko.

Sam jestem uzytkownikiem Rutusa i jestem bardzo zadowolony z tego sprzetu.
Napisano
Dziki temat jest juz zamkniety chciałem usłyszeć od producenta a nie od Ciebie wiec daj sobie na strzymanie!
====================NIE PISAĆ=============================
Napisano
Hehe Carbon rozbawiles mnie!!
18 lat to ja mam praktyki w konstruowaniu detektorow!
Pierwszy moj wykrywacz byl z modulacja amplitudy na tranzystorach i podjerzewam ze nie wiesz o co chodzi!
Ale P. Rutyna powinien się domyślać !
Opracowane schematy chodza do dzis po Polsce! Z czasem podam moje nazwisko!!
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Kurde no,ALL robił takie z modulowaną aplitudową ale to ze dwadzieścia lat temu , bo widze opisy i skany w kompie pożółkłych kartek .Wiem ,że gdzieś upublicznił te swoje rysunki ale potem już nie robił bo pokazywały się kopie tych rysunków elektrycznych wykrywaczy.Ktoś też robił je w polsce , ale odwalał buble i ALL zaprzestał je robić.Podobno były bardzo dobre , ale to już chyba tylko przeszłość.
Miki.
Napisano
No to proszę podać to nazwisko bo ja akurat siedzę" w temacie już ponad 25lat i jakoś nie kojarzę. O oryginalność rozwiązań technicznych Rutusa może być Pan zupełnie spokojny. Tak się akurat składa, że znam ten projekt w najdrobniejszych szczegółach włącznie z oprogramowaniem. Piszę to dlatego, że kiedyś również byłem bezpodstawnie oskarżany o kopiowanie zachodnich układów. Po wielu latach pracy ma się taką ilość wiedzy i doświadczenia, że potrzeba kopiowania nie istnieje chyba, że się ten czas bezmyślnie zmarnowało. To w wymyślaniu czegoś nowego, przy znajomości stanu rzeczy, tkwi cała radość. Kto tego nie rozumie i wypuszcza przysłowiowego wróbla, który ma wrócić wołem, niech sam spróbuje. Pozdrawiam
Andrzej Mariański Mrand"
Napisano
Pierwszy moj wykrywacz byl z modulacja amplitudy na tranzystorach i podjerzewam ze nie wiesz o co chodzi!"
Teraz to ty mnie rozbawiłeś, tym nie mniej cieszę się z Twojego dobrego samopoczucia.
Napisano
Pionier74 napisał:
18 lat to ja mam praktyki w konstruowaniu detektorow!"

a jakich? pytam z czystej ciekawości. Bo po tych 18 latach doświadczeń to konstrukcje p. Rutyny , p. Smentkowskiego czy też p. Mariańskiego powinny mieć grożną konkurencję a jakoś tego nie zauważyłem :)

Do listy dodał bym jeszcze impulsowe wykrywacze p. Nowaka dla typowych militarystów , którzy mają dobre tereny i nie potrzebują zbytnio dyskryminacji.

Pozdrawiam
Napisano
Uważam, że przez 18 lat pracy można mieć jakiś dorobek w postaci udanych konstrukcji.Gdzie one są ? - może cała produkcja szła na eksport hehe np.do Stanów ?
Chcesz dokopać Rutynie - zrób lepszy sprzęt i niech użytkownicy ocenią - proste?
Napisano
Słuchaj Pan impulsowe zostaw dla siebie bo taki poziom reprezentuje i tylko to mozesz osiagnac!
Natomiast Pana który pisze procesory dla Rutusa, co on takiego dokonał w tym procesorze!
1.Wykonanie generatora
2.Przesówniki fazy obracaja o 90 stopni tak jak w kazdym wykrywaczu! I to nie jest nowość
3.Zasilacz pozostal tak jak w orginale, czyli wykorzystanie przetwornicy 78LS40 lub 40063(nowszej)
4.Filtry zostaly nie ruszone i nie mozna ich zapisac w procesorze
5.Wykonany został tylko barograw i dyskryminacja tonowa (VCO0

I czy Pan uważa za sukces w dziedzinie wykrywaczy??
P.s. Z panskiego wykrywacza moża wydusić zasieg!
Jak Pana interesuje to podaje!
1.Anplifiltr jest błedny w tego typu konstrukcji!
Pozdrawiam
Napisano
Witaj Martin i Vismajor!!!
A skad wiecie ze nie sprzedaje swoich wykrywaczy, wiekszosc dokumentacji na rynku dostepna jest oddemnie a moze nawet skladales moje kity!?
Natemat wykrywaczy impulsowych nie dyskutuje bo to nie moja branża i nie uwazam tego typu sprzetu!!
Pozdrawiam
Napisano
błędny to jest przesÓwnik" bo pisze się przesuwnik. a jak Pan nie masz nic do powiedzenia to Pan przynajmniej nie wrzeszcz
Napisano
Nie wiedzialem ze z ciebie jest polonista! Jesli to przekracza twoja inteligencje to nie pisz bzdur, za ortografie przepraszam nie to mam na celu!
Poreszto nie spamerz bo nic nie wnosisz do sprawy lub rozmawiaj na temat! Skoro taki z Ciebie polonista to powinienes zostac Moderatorem i poprawiac innych!
Cel został osiogniety zauważyłem w czyich rekach jest to forum!(FORUM PRODUCENTOW SPRZETU POSZUKIWAWCZEGO)

Czytaj uważnie posty moze sie czegos nauczysz o budowie wykrywaczy! Bo wiekszosc tych Panów co tu pisza pobierało lekcje i porady oddemnie!
P.s. Pisz na temat!!! Moze wkoncu na tym forum zkonczy sie bicie piany a zacznie panowac wymiana porad miedzy konkurencja!
PROPONUJE ZALOZYC FORUM PORAD I UWAG PRODUCENTOW WYKRYWACZY WTEDY UJAWMIE SWOJE DANE!!!
(podejmne sie budowy forum, bo wsrod nas sa tez osoby ktore chca zmodernizowac swoj sprzet, naprawic, wymienic swoje spostrzezenia i uwagi)
A to forum zostawic dla tych co chca kupic i chca utrzciwej porady!
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz p.Rutyne oraz p.Andrzeja Mariański, PEN Elektronik,Armand, GeoDetektor, firme Saper i innych
Napisano
Nie ośmieszaj sie Pan dłużej.
Jesli to przekracza twoja inteligencje to nie pisz bzdur,"
Jeśli to nie przekracza Pańskiej inteligencji, to napisz Pan to zdanie tak, żeby był w nim jakiś sens. Jakikolwiek, chociaż najmniejszy. Bo jak na razie jest to gramatyczna i semantyczna bzdura.
Poreszto" - nie ma takiego wyrazu w języku polskim. Można napisać  resztą".
ie spamerz" - nie ma takiego wyrazu w języku polskim. Natomiast jeżeli chodzi o spamowanie oraz i nic nie wnoszące do tematu przechwałki, to jesteś Pan nie do pobicia.
Skoro taki z Ciebie polonista to powinienes zostac Moderatorem i poprawiac innych!"
Nie jestem polonistą. Mam przyzwoite techniczne wykształcenie i nie znoszę indolentów w każdej dziedzinie - tak ortografii jak i wykrywaczach.
osiogniety" - osiągnięty
zauważyłem w czyich rekach jest to forum!(FORUM PRODUCENTOW SPRZETU POSZUKIWAWCZEGO)"
Gratuluję spostrzegawczości. A nie zauważyłeś przypadkiem, że właśnie obserwujemy próbę przebicia się następnego we własnym przekonaniu specjalisty?
Bo wiekszosc tych Panów co tu pisza pobierało lekcje i porady oddemnie!"
Znowu się Pan ośmieszasz.
P.s. Pisz na temat!!! Moze wkoncu na tym forum zkonczy sie bicie piany a zacznie panowac wymiana porad miedzy konkurencja!"
Ośmieszasz się Pan podwójnie takim myśleniem, pomijając już to, że pisze się w końcu", oraz skończy" albo zakończy".
PROPONUJE ZALOZYC FORUM PORAD I UWAG PRODUCENTOW WYKRYWACZY"
(podejmne sie budowy forum, bo wsrod nas sa tez osoby ktore chca zmodernizowac swoj sprzet, naprawic, wymienic swoje spostrzezenia i uwagi)"
A co stoi na przeszkodzie? Jest tyle darmowych serwerów. Bierz się Pan do roboty zamiast ponownie się przechwalać.
WTEDY UJAWMIE SWOJE DANE!!!"
A łachy bez. Nikomu na tym nie zależy. Teraz to nawet dla własnego dobra Pan się nie ujwaniaj bo dzieci się będą z Pana śmiały.
A to forum zostawic dla tych co chca kupic i chca utrzciwej porady!"
No właśnie - zostaw Pan to forum w spokoju. Pisze się uczciwej.
Napisano
Nie wiem kto z takim hukiem mnie (i innych) pozdrawia, choć nie ukrywam, że chciałbym to wiedzieć. Mam swoich nauczycieli i mistrzów, ale z nimi to raczej wyłącznie po angielsku. Poza wszystkim jedna uwaga - NIE JESTEM PRODUCENTEM DETEKTORÓW METALI. Nie wytwarzałem i nie wytwarzam sprzętu seryjnie. Dlatego proszę mnie nie łączyć z branżą wytwórców. Pozdrawiam
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie