Grzechotnik Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 Trafiło mi się dzisiaj, daty nie mogę odczytać (widać tylko na końcu 10) ale wygląda na półgrosz koronny z 1510.Jakby ktoś był miły i wstawił fotkę owego pólgrosza lub też ją podesłał byłoby miło. I podajcie średnice, ten mój ma około 18mm, cos chyba mało.
Shiver Napisano 28 Lipiec 2006 Napisano 28 Lipiec 2006 Tu parę półgroszy się znajdzie: http://www.wcn.pl/old/search/search.html
Shiver Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Pytanie właściwie nie dotyczyło Kopickiego tylko zdjęcia (których zresztą w Kopickim nie ma) a pod podanym linkiem bez problemu można takowe znaleźć... ;)
Grzechotnik Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Nie kłucić się :)Monetka to srebrny półgrosz Zygmunta z 1510. Co ciekawe była w pięknym stanie i bez patynki, podczas gdy miedziaki w tej samej glebie po 150 latach wygladają czesto jak podkładka bez śladu rysunku. Tylko bicie było lekko niedokładne i stąd pytanie, fotkę znalazłem potem w książece Kałkowskiego pt Tysiąc lat monety Polskiej"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.