Skocz do zawartości
  • 0

Nabitka? ozdoba?

bjar_1

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację tego przedmiotu. Wykopałem go na polu, gdzie wychodziły TYLKO monety Jana Kazimierza oraz grosze i półgrosze S.A.P., więc przypuszczam że jest to dość stare.
Prawdopodobnie miedź ,wymiary 47 mm długości na 30 mm szerokości w najszerszym miejscu.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tyłu widoczne dwa zgięte zaczepy do mocowania.
Co to jest i gdzie było przymocowane?
Za wszelkie pomysły dzięki!

pozdrawiam

bjar_1

Napisano

Cześć Michał.
Fajna nabijka. Myślę, że twoje przypuszczenia są trafne co do wieku fanciora(XVII-XVIII w.).Jedyny kłopot w tym gdzie był on przytwierdzony. Mógł być zarówno przy bucie, pasku, kamizelce na kapeluszu kończąc.
Na foto moja nabijka (zupełnie inna, ale system mocowania identyczny)
Pozdro
PS:Kiedy bedziesz w Ostródzie bo mam dla ciebie trochę mosiądzu.

Napisano
Hej!
Dzięki za pomoc, tak właśnie przypuszczałem że jest dość stara bo na polu nie było nic nowszego niż grosz S.A.P. z 1788 r. :)
Hm...do Ostródy narazie się nie wybieram... zbieraj mosiądz, a ja zbieram dla ciebie popierdółki - ta nabitka jest oczywiście przeznaczona juz twoja (jesli chcesz).
Napisano
HA! Jasne że chce :D
A ostatnio wychaczyłem dziwną łuskę: 9 X 17 mm, kryza dzielona na cztery pola w każdym z pól jest gwiazdka. Poza tym troche Mauserów, para i innych. Się uzbiera więcej to zlepię pakę dla ciebie.
A właśnie! A na festiwal się nie wybierasz?
Pozdro
Napisano
Nie, nie wybieram się z powodu standardowego jak zwykle braku $$$.
Zbieraj łuscyny - ja zbieram biżuterię i popierdółki...
:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie