Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin??

VASILI

Pytanie

Napisano

Witam jak w temacie Wybrałem się nad przepiękny stawik z bratem ciotecznym schmeisserem :D Po ok.10 min szukania wyskoczyła skorupka F-1.. kawałek dalej garłacz, Nieprzyjemne znaleźisko zostało tam gdzie było znalezione tylko troche głębiej. Fant dzisiejszego wypadu lezał na ok50cm. Na początku myśleliśmy ,że to znowu jakaś rozrywka ;/ Ale gdy odkopaliśmy lufę to reszta szybko wyszła ze stawiku. Zapomnialem dodac ,że na karabinie lezał dosyć spory kamień. Po oczyszczeniu z błota i obstukaniu z rdzy pojawily się jakieś bicia.. narazie widac tylko literę B lub cyfrę 2. Mówię narazie bo po dokladniejszym oczyszczeniu napewno wyjdą jeszcze inne sygnatury. Ma rególowaną rączke (kolbe?) Wygląda ,że zasilany był magazynkiem talerzowym.. Wie ktoś co to za karabin?? Mile widziene wszelkie sugestie..

pozdrawiam
P.S Więcej fotek jutro.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jak w temacie Wybrałem się nad przepiękny stawik z bratem ciotecznym schmeisserem :D Po ok.10 min szukania wyskoczyła skorupka F-1.. kawałek dalej garłacz, Nieprzyjemne znaleźisko zostało tam gdzie było znalezione tylko troche głębiej. Fant dzisiejszego wypadu lezał na ok50cm. Na początku myśleliśmy ,że to znowu jakaś rozrywka ;/ Ale gdy odkopaliśmy lufę to reszta szybko wyszła ze stawiku. Zapomnialem dodac ,że na karabinie lezał dosyć spory kamień. Po oczyszczeniu z błota i obstukaniu z rdzy pojawily się jakieś bicia.. narazie widac tylko literę B lub cyfrę 2. Mówię narazie bo po dokladniejszym oczyszczeniu napewno wyjdą jeszcze inne sygnatury. Ma rególowaną rączke (kolbe?) Wygląda ,że zasilany był magazynkiem talerzowym.. Wie ktoś co to za karabin?? Mile widziene wszelkie sugestie..

pozdrawiam
P.S Więcej fotek jutro.

Napisano
Tak też myślałem! Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.. A czy nózki od zwyklej wersji dekteriewa dałyby sie jakoś załorzyć do tego karabinku? Pytam bo chcialbym ,go jakoś postawić w gablotce :D lub dokupić tylko magazynek i okladki... a potem gablotka

pzdr.
Napisano
To sam gen.Wałasow wizytujący jakiś oddział ROA.Oddziały te były z reguły uzbrajane w broń zdobyczną-radziecką.
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/m_rus_roa.htm
Tutaj trochę więcej na ten temat ze strony whatfor-a.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano

A tak wygląda po dokladniejszym oczyszczeniu. Z boku na korpusie widać literę B i jakieś słabo widoczne numery, rosyjskie litery...

pzdr.
P.S Za wszelkie fotki D.T serecznie dziękuję. Każda fotka jest mi pilnie potrzebna bo chce dorobić nózki i doprowadzić go do jak najlepszego stanu :D

Napisano
Bagienko.. włączyłem i pik!! f-1 potem garłacz i fant dnia :D Najlepszy był fakt ze karabin był zasłonięty do połowy kamieniem :D Macie może więcej zdjęć tych nóżek? Bo chcialbym dorobić :D I jescze jedno pytanie czy nie ma ktoś z was magazynka od niego? Jeśli tak to walcie na priv :D

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie