Skocz do zawartości
  • 0

jaki to bagnet ?

wodzu8

Pytanie

Napisano

wczoraj przegladajac oferty na allegro trafiłem na ten bagnet , mam w domu podobny , jaki to bagnet i jaka jest jego przyblizona wartość, w przypadku mojego bagnetu pochwa jest w gorszym stanie . zamieszone fotki pochodza z allegro

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem rozwiązanie zagadki.

Nie jest to żaden europejski bagnet, ani francuski ani niemiecki.
To rodzima wytwórczość amerykańska z okresu Wojny Secesyjnej. Wytwórca Remington.

amerykański bagnet Remington Zouave bayonet ".
On April 18, 1863, Remington began shipping its Government order of 10,001 "Zouave rifles. The 1863 Remington was never actually issued to Zouave regiments, but for some reason the name "Zouave was attached to this rifle"
Napisano
Twoje zamieszczone foty to chyba raczej kopia tegoż bagnetu.

Oryginały podobno są rzadsze od białych kruków....
Napisano
Może ktoś sobie ściągnął, bo bagnecik fajny.

Zweryfikuję twierdzenie o rzadkości.

Kopia takiego bagnetu to 150 $, oryginał według twierdzeń kolekcjonerów 350 $.
Napisano
Tak, teraz widać modę europejską w USA.

Bagnety nożowe z rekojeścią są o wiele praktyczniejsze od szpikulcowych na pierścieniach. Ewidentnie większość wytwórców wzorowała się na francuskich 1842/58.
Fajne bagnety. Ceny oryginałów niestety takie że lepiej sprowadzić sobie kopię.
Napisano
wielkie dzieki dla kolegi acer oraz darek 419, teraz jeszcze pytanko jak poznac kopie od orginału, w swoja droga na allegro ten bagnet poszedł za 200 zł
Napisano
Cena kopii.

Różnica to obecność sygnatur których kopie nie posiadają.

W Polsce nie jest masowy na rynku kolekcjonerskim i giełdach. Oryginały raczej do sprowadzenia z USA.
Oczywiście oryginały pewnie znajdują się w bardzo poważnych kolekcjach.
Napisano
http://allegro.pl/item116604870_stary_amerykanski_bagnet_z_pochwa_zobaczcie_.html

A od czego ten bagnet? Jest piękny i chciałbym wiedzieć od czego :)
Napisano

wczoraj przegladajac oferty na allegro trafiłem na ten bagnet , mam w domu podobny , jaki to bagnet i jaka jest jego przyblizona wartość, w przypadku mojego bagnetu pochwa jest w gorszym stanie . zamieszone fotki pochodza z allegro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie