... Napisano 11 Luty 2007 Share Napisano 11 Luty 2007 minister, i bardzo kiepsko chroni środowisko. A ja nie miałem na myśli problemu z wycinką 20 000 drzew, tylko to,że komuś zależy na pieniądzach. Z wycinki i nie tylko.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Luty 2007 Share Napisano 11 Luty 2007 Stosowane przez kolegę dalej pojęcia wycinka drzew" wskazuje że nie akurat nie ma kolega fachowego wykształcenia w tym kierunku. A na pytanie kto dokona wycinki drzew" i weźmie pieniądze za nie jest akurat bardzo proste, ale trzeba przestać myśleć aż tak spiskową kategorią.Natomiast kwestia finansowania samej stricte inwestycji obciąża już czynniki centralne - Ministerstwo Infrastruktury i Generalną Dyrekcję Dróg i tak dalej.Ktoś w końcu sporządzał projekt, robił kosztorysy, podpisywał się pod nimi. Ktoś zorganizuje przetarg nieograniczony na wyłonienie wykonawcy. Ktoś poprowadzi postępowanie - przygotuje odpowiednią specyfikację istotnych warunków zamówienia. Ktoś przyjmie oferty dokona wyboru wykonawcy i podpisze się pod stosownymi protokołami.I tego trzeba pilnować jak już, a nie czepiać się kwestii nieszczęsnych 20000 drzew i kwestii kto je będzie wycinał" i kto za to weźmie pieniądze, i kto weźmie pieniądze za drzewa".brr nie lubie uzywać takich nieprecyzyjnych terminów - ale nie wszyscy tu są po odpowiednich fakultetach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 11 Luty 2007 Share Napisano 11 Luty 2007 Fakt drzewa trzeba chronic trzeba tez chronic tereny legowe muchy plujki i zuczka gnojarka.A mieszkańcy niech się dalej trują spalinami z TIR-ów niech im domy pękają niech dzieci boją się wyjsc do szkoły.W końcu ekolog wazniejszy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Luty 2007 Share Napisano 11 Luty 2007 ehhh....no właśnie Jaca, ekolodzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
... Napisano 11 Luty 2007 Share Napisano 11 Luty 2007 Nie mam, ale wystarczjąco długo żyję w Polsce, żeby wiedziec, że ktoś wytyczał, ktoś kupił działkę i po jego trupie cos się zmieni. i nie jest to spiskowa teoria dziejów, tylko niestety znajomośc polskich realiów.Przecież była koncepcja od początku przez ekologów przedstawiana, żeby w innym miejscu poprowadzic obwodnicę i połączyc z obwodnicą Suwałk. Jeżeli pomimo tego jest forsowana przez lokalnych decydentów ich lokalizacja, to tylko naiwne dziecko może domniemywac, że ich intencje są czyste.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh Napisano 11 Luty 2007 Autor Share Napisano 11 Luty 2007 WitamSpotkalem sie z zapisem wypowiedzi ministra od srodowiska, iz Dolina Rospudy jest stworzona przez czlowieka a nie tylko i wylacznie przez nature...zapewne takie autorytatywne stwierdzenie bylo wytworem nie tylko jego samego, ale zapewne jakiegos szanownego i tym bardziej kasiastego konsylium...dziwny jest ten swiat, a miejska, zelbetonowa dzungla taka urokliwa...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Luty 2007 Share Napisano 12 Luty 2007 No właśnie, ja bym sprawdził, kto zarobi na sprzedaży ziemi. Ale może to być przeprowadzone przez podstawionych ludzi. W sumie urzędnicy mówią: Albo przez Dolinę, albo śmierć.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian1 Napisano 12 Luty 2007 Share Napisano 12 Luty 2007 Witam!Niestety nieznam Dolinę ,przecież można przeprowadzić aut...w miarę bez szkody dla środowiska zwierz.. i rośli..tam bytujących to jest ok. 70 m szerokości.Są wiadukty , przepusty i .t.d. Owzsem istnieje ryzyko rozrycia terenu( w polskich warunkach) na nieobliczalną skalę , ale sdądzę że firmy zajmująę się budową tych dróg maja już na tyle doświadczenia że tych problemów już niebędzie.A swoja drogą na karzdym terenie budowy w/w dróg istnieje podobnezagrożenie". Wszystko musi mieć swój umiar i granice zdrowego rozsądku.Pozdr.Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 12 Luty 2007 Share Napisano 12 Luty 2007 Panowie a co powiece na koszty po dodaniu, kary nalozonej przez UE? haha powodzenia w budowiePozdrawiam krasnal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 A to jedna taka dolina w Polsce ??Gdzie indziej np. w białostockim czy na lubelszczyźnie nie ma takich miejsc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Fiodor, cóż ja mam się przypodobać ministrowi (notabene kilka dni temu mógłbym go o to zapytać osobiście)Ja nie mam wpływu na procesy decyzyjne, ale jeżeli już ma być budowa to trzeba zrobić tak, żeby wybrać mniejsze zło.Jest jakieś inne wyjście jak klamka zapadła ?I znów że leśnicy to nie ekolodzy. Ehh....Kolego, powiem ci tak, stosowane metody gospodarki w polskim leśnictwie to chyba są najekologiczniejsze w Europie. Zachód Europy - niezgodność drzewostanów z siedliskiem, plantacje, nawożenia, technokracja maszynowa, pogrodzone lasy. U nas za to jest bioróżnorodność, konie zrywające drewno w lesie, robotnicy, pilarze, LUDZIE w lesie a nie maszyny typu kombajny leśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Fiodor, dobrze - ale co ja mogę zrobić więcej jak tylko przyjąć do wiadomości fakty dokonane autorstwa ministra czy premiera ?Dla mnie budowa mogłaby omijać Raspudę - ale cóż ja mogę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Przez kilka lat w Gdyni trwały przepychanki pomiędzy władzami Gdyni a oszołomami którym nie podobała się lokalizacja dojazdu z Obwodnicy Trójmiasta do Estakady Kwiatkowskiego i dalej do terminalu kontenerowego.Lepiej dla tych oszołomów było ze TIR-y pomykały od Chylonii w strone Estakady korkujac miasto(ach ten ekologiczny zapach spalin zwłaszcza jak co drugi TIR akurat spalał ekologiczny olej opałowy) lub próbowały wbrew znakom pomykac do ul Hutniczej przez wąskie uliczki Chylonii.I to miało byc rozwiazanie ?Moze zamiast zastanawiac się kto wezmie kase przy budowie zastanówmy się ile kasy trzeba dac tym pseudo ekologom w Suwalskim aby przestali sie miotac.A moze aby nie niszczy drzew nalezy wszystkie drogi budowac wzdłuz rzeki?(he he he jak w kawale o Wąchocku)Będzie czym sie pochwalic najdłuzszy kryty basen.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 No cóz kolejna teoria spiskowa.Skoro gdzieś coś budują znaczy musi tam byc przekręt.I własnie dlatego że takie teorie sa mamy to co mamy.Brak porządnych tras samochody pomykające przez miasta smród w miescie ale dbamy o to aby ptactwo i inne zwierzaki miały cisze i spokój.Człowiek- gatunek który i tak wyginie.A jak się kilka budynków rozpadnie od wibracji to się tam postawi Hipermarket bank lub stacje paliw.PozdrawiamP.S. wyobraz sobie kol Fiodor że byłem tam.I majac w pamieci wyglad tamtego miejsca mimo wszystko uwazam ze madrzejsi od nas tę trase zaprojektowali.I raczej słucham wypowiedzi mieszkańców którzy sa za budowa niż szalonego facecika z jakims zarostem(jak by patyków w gówno nawtykał)na brodzie i kucykiem na głowie który pitoli o degradacji środowiska naturalnego o szkodach dla ekosystemu itp pierdoły.Wolę aby była obwodnica w kazdym miescie niz stac w korku latem i wdychac spalinki w miescie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Ja mimo wszystko popieram alternatywny projekt - łatwiejszy do wykonania, bez niszczenia bagien, siedlisk ptaków, bez dodatkowego ogrzewania jezdni.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 A ja popieram każdy projekt który wyprowadzi ruch tranzytowy poza centrum miast.I naprawdę wisi mi czy jakiś ptak straci gniazdo, czy sprzet ciężki rozjedzie siedliska zuczka gnojarka czy też go ominie.Ale przykówanie się do drzew i kładzenie przed koparką tylko świadczy o tych co to robią a nie o złej idei pomysłu.Pozdrawiam.P.S.A moze to właśnie Ci co protestują mają działki w miejscu na które chcą przenieśc budowę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
... Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Gratuluję ! A czy popierałbyś projekt, który pozbawiłby ziemi i domów ludzi, których rodziny zawsze mieszkały w danym miejscu ??? Bo tanio i prosto, i .... z ich odczuciami. I zapłacic im,.... albo nie, po co płacic, przecież celem nadrzednym jest wyprowadzenie TIR-ów z miasta.Takie myślenie doprowadziło do tego, że za kilkadziesiąt lat klimat zmieni się tak radykalnie, że co roku coraz więcej osób będzie ginąc w powodziach i wichurach. Ale TIR-ów, nie ma w miastach, a Ciebie Jaca, między żyjącymi, więc cóż Cię to może obchodzic.No właśnie, sam przyznajesz, że idea nie jest zła, idea jest piękna i należy TIR-y wyrzucic z centrów miast, ale nie za wszelką cenę. Zwróc uwagę, że urzędnicy lokalni uparli się co do tej a nie innej lokalizacji. A nie sądzę, żeby działacze ekologiczni to były jakieś szczególnie forsiaste indywidua, które masowo wykupują ziemię, żeby zarabiac na zmianie trasy budowy.I na koniec, ile będzie kosztowac i ile szkód wyrządzi podmokłym terenom, wybudowanie 1,5 km wiaduktu (bo o to między innymi chodzi).pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Za kilkadziesiąt lat jak to słusznie zauwazyłeś mnie już nie będzie.Ale jestem teraz.I teraz mi zalezy abym nie musiał się dusi w korkach w centrum miast.Wolę pomknąc obwodnica.Czy budujac w latach 60 jakąs upiorną hutę czy inne g ktos się zapytałA jakie zdanie bedzie za kilkadziesiąt lat Jacy czy innych?"Jaka szkoda ze wtedy nie protestował zaden ekolog.Czyżby takich nie było?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 Uwzględniajac wszystkie za i przeciw okaze się w końcu ze zbuduja...Tak samo jak drogę ekspresowa Wrocław Białystok na granicy woj Łódzkiego.Życze owocnej dyskusji nad za i przeciw ale jako kierowca wole taką obwodnice jak żadną.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
... Napisano 13 Luty 2007 Share Napisano 13 Luty 2007 To dziwne, bo nie będziesz mógl nią pomknąc, tylko będziesz sie wlokł w ogonku TIR-ów, a przy złych warunkach atmosferycznych na estakadzie będziesz musiał uważac i jechac BARDZO wolno, modląc się, by żaden TIR się nie pośliznął i nie uderzył w Ciebie, bo żadnego ogrzewania jezdni nie będzie, gdyż na takie rozwiązania stac tylko bardzo bogate kraje.A co do budowy dróg w latach 50-tych, 60-tych i 70-tych, to faktycznie - no comments. Wtedy drogi, obwodnice i mosty nie mogły byc budowane bez zgody Wielkiego Brata, a ekologia, cóż.. była tak samo egzotyczna jak paszport w szufladzie. A na ilośc zmotoryzowanych tamte drogi wystarczały.Jeszcze jedno : chyba lepiej wybudowac drogę cześciowo za pieniądze z Unii niż wybudowac i nie dostac ani 1 euro, ba zostac pozbawionym pewnych kwot i zapłacic olbrzymie kary za zbudowanie obwodnicy w obecnym kształcie.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 A widzieliście na żywo w niedzielę, jak tam przyszli ci od Rydzyka i Młodzieży Wszechpolskiej? Myślałem, że krew się poleje, policji nie było widać, reporterka mocno zaniepokojona. W sumie przed tym spotkaniem miałem pomysł, żeby otwożyć tam stragan z osikowymi kołkami i czosnkiem, zbyt zapewniony ;D.Później w wiadomościach lub panoramie dużo wycięli i mocno stonowali informacje, silnie zmanipulowali, wiadomo, nie na trękę władzy pradę pokazywać. A w TV leciała Gumowa Kaczka, brawo, klimacik odpowiedni: ci źli, to rydzykowi (szeryf), ci dobrzy to ekolodzy (Gumowa Kaczka, Pająk).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Miało być prawdę, sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
... Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Oglądałem. i bardzo mnie zastanawia, dlaczego, skoro jest tam tak dużo wypadków, to tubylcy uważają, że JEDNO skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną im wystarcza ?I gdzie, do ciężkiej cholery, jest policja i inspekcja transportu samochodowego ?????????pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.