Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie o bagnet....

VASILI

Pytanie

Napisano
Witam!! Mam mały kłopot...mianowicie, kupilem niedawno polski pagnet..Perkun vz.. no właśnie. Wydaje mi się ,że jest to jednak vz 27.. ponieważ posiadam również perkuna vz24 i troszke się różnią. Więc chcialbym zapytać szanownych kolegów czym różniły sie te dwa modele bagnetów??

pzdr.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Również mi się tak wydaje. Wprawdzie nie ma naciętej nakrętki ale ma troszke inaczej wybite W.P tzn. bicie W.P rózni się nieco od bicia na perkunie vz24..

dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam

Napisano
Na wz. 27 orzełek powinien być taki dość okrągły, bicia WP są różne w zależności od okresu produkcji, po tym nie dojdziesz. Ja bym szukał pozostałości bić, one mogą wyjaśnić, no i orzełek pod dziobem musi być. Fotki za słabe. Zresztą nakrętka nie nacięta, więc dla mnie na 95% wz. 24.
Pozdrawiam
Napisano
Nacięta nakrętka nie jest wyróżnikiem wzoru,można je spotkać także w bagnetach wz 24, które przechodziły remont lub dorażne naprawy.Posiadam ewidenyny wz 27 z nakrętką bez nacięć.Pozdrawiam.
Napisano
Witam!! Mam mały kłopot...mianowicie, kupilem niedawno polski pagnet..Perkun vz.. no właśnie. Wydaje mi się ,że jest to jednak vz 27.. ponieważ posiadam również perkuna vz24 i troszke się różnią. Więc chcialbym zapytać szanownych kolegów czym różniły sie te dwa modele bagnetów??

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie