Skocz do zawartości

White's Prizm II

pavelock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.joanallen.co.uk/a_whites_metal_detectors_uk.html
Juz wiem.Glowna zmiana jest funkcja podania glebokosci kopania..calkiem mila rzecz i chyba warto doplacic te 60GBP.
Napisano
Mój kolega, posiadacz Ciboli, poruszony tym co tu zostało napisane, zmówił dziś spotkanie z kolegą - posiadaczem Prizma. Nie zapomnieli też o mnie :-)

Wybraliśmy czysty grunt, dokłądnie uprzednio sprawdzony ściągnietym - jak wyżej - sprzętem.

Każdy miał pełną kieszeń fantów, ja celowo wzięłam - jak gdzieś wyżej w poście ktoś wspomniał - folię zwiniętą w kuleczkę.

I się zaczęło.....
Długo i dokładnie sprawdzaliśmy wskazania, miary i wsłuchiwaliśmy się w wydawane dźwięki....

Reasumując - potwierdzają się opinie, że Cibola ma większe zasięgi, chociaż różnice podane przez Raneda nam wyszły znacznie mniejsze - na małych monetach 2-4 cm. Ale fakt jest faktem.

Z kolei kolega od CIboli sam przyznał, że niestety, ale Prizm ma dużą nad nim przewagę ze względu na wyświetlacz i jego bardzo precyzyjne wskazania.

Powyżej ktoś stwierdził, że nie ma siły na ową kulkę z folii. Otóż Prizm wskazał ją jednak jako ... folię, a Cibola dawała sygnał na czysty kolor. I to by też tłumaczyło, dlaczego wcześniej - jak już tydzień temu pisałam - rozbieżności były tak duże na korzyść Prizma. Po prosty trzeba się nakopać znacznie więcej folii (kulki jak i duże kawałki - wieczka, papierosy) i innych śmieci, przez co się traci sporo czasu i sił.

Ogólnie każdy z kolegów pozostaje nadal przy swoim sprzęcie, bo jak zwykle - okazało się - że coś za coś......
Pzdr!
Napisano
Tak jak napisałem, Prizm II jest świetnym wykrywaczem dla początkującego, bardzo prostym w obsłudze a Cibola jest sprzętem średniej klasy dla osób z zacięciem na poważnych poszukiwaczy. Kopiąc dużo wątpliwych sygnałów, pomijanych często przez wyświetlacze (wykrywacz sygnalizuje dźwiękiem w słuchawkach znacznie głębsze przedmioty) znajduje się znacznie starsze i ciekawsze przedmioty. To tłumaczy dlaczego często ludzie mający w rękach wykrywacz po raz pierwszy bądź mający wykrywacze o kiepskiej dyskryminacji np. TR znajdują przedmioty zapierające dech w piersiach.
Napisano
Nie mam w tej chwili dostępnej
Ciboli do prób, ale bardzo podobny Vaquero odrzuca ściśle zwiniętą kulkę folii aluminiowej o średnicy ok 35 mm na pozycji godz. 10.00, podczas gdy Prizm II czysto sygnalizuje ją w trzecim segmencie. Taka jest prawda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie