SirPolo Napisano 12 Lipiec 2006 Autor Napisano 12 Lipiec 2006 zwiedzając okolicę mojego domu i trochę dalszą, natrafiłem na obrodzony teren ok 14 km od Serocka w stronę Pułtuska. były to głównie nasypy, lecz we wnętrzu było kilka budynków. obiekt był broniony z zewnątrz przez bunkier. teoretycznie wszystko zwinęło się kilka (naście) lat po wojnie, ale nie posprzątali zbyt dobrze. idąc przez krzaki wlazłem na pole minowe... w zasięgu wzroku ok.5 min. zdjęcia wkleję za ok 2 tygodnie bo jutro wyjeżdżamjeśli wiecie coś na temat tego obiektu (lata, historia) dajcie znać;)pozdr. SirPolo
SirPolo Napisano 21 Lipiec 2006 Autor Napisano 21 Lipiec 2006 nikt nic? no trudno, to chociaz zgodnie z obietnica po powrocie wkleje fotki.pozdrowienia z Hiszpanii;) SirPolo
HU13ERT Napisano 27 Lipiec 2006 Napisano 27 Lipiec 2006 Witam. Wyciagam wątek zza światów..To już nie lepiej bylo powiedzieć 5 km od Pułtuska niz 14 od Serocka? :) Właściwie to nawet pod samą granicą miasta. Te obiekty (bo jest taki sam drugi przy drodze na Lipniki) to nazywane przez tubylców forty". Są to pozostałości jeszcze po carskich wojskach i jak Kol.SirPolo zasugerowałeś są to magazyny ale wydaję mi się że raczej żywnościowe bo na mapach magazyny z amunicją są gdzie indziej. Po przejęciu ich przez WP też były tam tylko magazyny a bunkier strzegący drogi na Warszawę zbudowano tuż przed wrześniem '39...pewnie jak w nim walczyli to jeszcze beton wiązał ;) Co do znalezisk na tym terenie to bardzo mnie dziwią te miny. Podobno tam nic prócz guzikow nigdy nie wychodzilo...Ale czekam na zdjęcia. Pozdrawiam.Hubert
SirPolo Napisano 31 Lipiec 2006 Autor Napisano 31 Lipiec 2006 wielkie dzięki za odpowiedź i poprawki;)już wróciłem, więc zdjęcia pojawią się jutro.jeśli chodzi o miny to leżą one tuż pod trawą i widoczna jest na nich biała linia farby w stanie bardzo dobrym. miny jakby świeże... btw. moje informacje są zaczerpnięte jedynie z wiadomości mieszkańców pobliskiego terenu i moich domysłów;)pozdr. SirPolo
huk 100 Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 jeżeli jest na nich biała lina farby to są miny cwiczebne bez ładunk używane tylko do szkoleń-pozdro
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 takie też mam przypuszczenie, ponieważ nie widać zapalnika...teraz jest tylko pytanie co z nimi zrobić? do domu, czy kogoś wzywać?pozdr. SirPolo
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 to ogrodzenie okalające magazyn (żywnościowy? z minami ćwiczebnymi)
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 to charakterystyczny budynek w okolicy którego są miny.
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 a to, jak zapewne słusznie zauważył pan huk 100, mina ćwiczebna leżąca na trawie w pobliżu wcześniej wymienionego budynku.
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 no i mina odwrócona do góry ogami";) przepraszam za tak beznadziejne zdjęcie, ale niestety nie pomyślałem o rozgarnięciu trawy pod wpływem emocji;)
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 bunkier w pobliżu magazynu... chyba się tam wybiorę jeszcze raz, o ile mój tata będzie miał trochę czasu;) jedzie ktoś ze mną ( 50:50;) )?
SirPolo Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 przepraszam, że na tym forum, ale czy ktoś mógłby zidentyfikować tę minę?pozdr. SirPolo
Boruta Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Bunkier wrześniowy. A miny można opchnąć na allegro.Pozdrawiam
SirPolo Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 tak bunkier jest z września '39. ale czy te miny są na pewno tylko ćwiczebne? zdarzały się takie z ładunkiem i ćwiczebnymi zapalnikami:/ ...pozdr. SirPolo
tetu8 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 dam ci link jesli cię interesuje cię więcej obiektów z 39.www.schrony.friko.pl/amod.htm
SirPolo Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 właśnie sobie obejżałem stronkę. pozycja 1, 2 i 3 są mi dobrze znane, a resztę mam zamiar zobaczyć (pewnie w te wakacje).jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, SirPolo
SirPolo Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 odświeżam wątek;)kto był ostatnio w wyżej opisanym miejscu? byłem tam dzisiaj i znalazlem sporo wykopanych min z ebonitu, jednak były one porozbierane na części i już bez prochu. jedną wykopałem nienaruszoną, standard: proch (co prawda mokry) i miejsca na zapalniki... za to z min, których zdjęcia są wyżej (metalowych) pozostała jedna (którą przewiozłem do domu), identyczne widziałem jakiś czas temu na alegro, więc pytam, czy to ktoś z Was, czy jednak ludzie ze wsi (chłopcy pracujący na czarno) zebrali proch do odzysku i będą się wysadzać, albo sprzedawać towar?pozdrawiam SirPolo
M.D-75 Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 Witam!Dałeś takie namiary, że każdy kto choć raz jechał na Mazury kojarzy to miejsce.Ja bardzo często przejeżdżam obok i zawsze mnie te krzaki interesowały. Ale to nie ja wyjołem te miny.Na moje oko to minki z czasów PRL-u.Pozdrawiam!
SirPolo Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 ok, wiem, że było dokładnie, ale z czystej ciekawości zapytałem kto;) mam nadzieję, że ćwiczebne... za to te z ebonitu były pełne prochu, więc to mnie zmartwiło, bo komuś zależało bardzo na odzysku.pozdrawiam
AK77 Napisano 25 Grudzień 2006 Napisano 25 Grudzień 2006 SirPolo czy to okolice Mławy ? Skoro bunkier z wrzesnia 39 ?
SirPolo Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Napisano 25 Grudzień 2006 nie do końca, ale w stronę Mławy. jak pisałem wyżej bunkier wrz '39 (bo na 90% jest z tego okresu) stoi tuż przed Pułtuskiem, przy byłym magazynie amunicji. możnaby pokusić się o połączenie tych dwóch obiektów. bunkier mógłby bronic od jednej strony magazynu, ale nie jest to raczej możliwe i nie ma zbytniego sensu (tylko z jednej strony? ;P), tak więc wrzesień '39...pozdrawiam SirPolo
SYLSTER Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Witam.Bylem tam kilkakrotnie,budynki te sa pozostałoscią po LWP,musiala tam byc jakas placowka w latach 80-85 (napisy na resztkach murów o tym świadczą)Z pozostalosci tych min widac ,ze byly to raczej wojska sapersko-minerskie.Miny te ,ebonitowe i blaszane byly wypełnione sypkim drobnym zwirkiem ktory skawalal od wilgoci lub betonem.Częsciowo juz zostały pozbierane,pozostaly tylko resztki polamanych i zardzwialych.Dodatkowo jest tam mnóstwo śmieci w postaci zardzwialych puszek ,plastikowych prl-owskich talezy i kubków pozostawionych przez naszych dzielnych żolnierz.Obecnie jest to ostoja dzikiej zwierzyny saren i zajecy.Fort ten (BYL TO FORT ZIEMNY)zostal zbudowany przez carska armię,ale nie mial zadnego znaczenia militarnego.Schron w poblizu zostal wybudowany przed wybuchem wojny,przechodzila tutaj linia obrony, jest w okolicach Pultuska kika schronow,We wrzesniu 39r.przez 1,5 dnia bronily sie wojska polskie,ale wycofaly sie za narew niszcząc most w Pultusku.I to tyle.Pozdrawiam wszystkich.
SirPolo Napisano 27 Grudzień 2006 Autor Napisano 27 Grudzień 2006 wielkie dzięki, za nareszcie szczegółowe informacje;) co prawda wydaje mi się, że tym, co znalazłem w ebonicie wykopanym spod ziemi był proch, ale mniejsza o to. jeden z tych zielonych talerzyków", które są na fotkach i tak mam już w domu, więc jestem spokojny.pozdrawiam
Boruta Napisano 28 Grudzień 2006 Napisano 28 Grudzień 2006 SirPolo, czy można kopać w Hiszpanii?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.