Skocz do zawartości

magazyn amunicji pod Pułtuskiem

SirPolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zwiedzając okolicę mojego domu i trochę dalszą, natrafiłem na obrodzony teren ok 14 km od Serocka w stronę Pułtuska. były to głównie nasypy, lecz we wnętrzu było kilka budynków. obiekt był broniony z zewnątrz przez bunkier. teoretycznie wszystko zwinęło się kilka (naście) lat po wojnie, ale nie posprzątali zbyt dobrze. idąc przez krzaki wlazłem na pole minowe... w zasięgu wzroku ok.5 min.
zdjęcia wkleję za ok 2 tygodnie bo jutro wyjeżdżam
jeśli wiecie coś na temat tego obiektu (lata, historia) dajcie znać;)

pozdr. SirPolo
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Wyciagam wątek zza światów..
To już nie lepiej bylo powiedzieć 5 km od Pułtuska niz 14 od Serocka? :) Właściwie to nawet pod samą granicą miasta. Te obiekty (bo jest taki sam drugi przy drodze na Lipniki) to nazywane przez tubylców forty". Są to pozostałości jeszcze po carskich wojskach i jak Kol.SirPolo zasugerowałeś są to magazyny ale wydaję mi się że raczej żywnościowe bo na mapach magazyny z amunicją są gdzie indziej.
Po przejęciu ich przez WP też były tam tylko magazyny a bunkier strzegący drogi na Warszawę zbudowano tuż przed wrześniem '39...pewnie jak w nim walczyli to jeszcze beton wiązał ;)
Co do znalezisk na tym terenie to bardzo mnie dziwią te miny. Podobno tam nic prócz guzikow nigdy nie wychodzilo...Ale czekam na zdjęcia.
Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
wielkie dzięki za odpowiedź i poprawki;)
już wróciłem, więc zdjęcia pojawią się jutro.
jeśli chodzi o miny to leżą one tuż pod trawą i widoczna jest na nich biała linia farby w stanie bardzo dobrym. miny jakby świeże...
btw. moje informacje są zaczerpnięte jedynie z wiadomości mieszkańców pobliskiego terenu i moich domysłów;)
pozdr. SirPolo
Napisano
takie też mam przypuszczenie, ponieważ nie widać zapalnika...
teraz jest tylko pytanie co z nimi zrobić? do domu, czy kogoś wzywać?

pozdr. SirPolo
Napisano

no i mina odwrócona do góry ogami";) przepraszam za tak beznadziejne zdjęcie, ale niestety nie pomyślałem o rozgarnięciu trawy pod wpływem emocji;)

Napisano

bunkier w pobliżu magazynu... chyba się tam wybiorę jeszcze raz, o ile mój tata będzie miał trochę czasu;) jedzie ktoś ze mną ( 50:50;) )?

Napisano
tak bunkier jest z września '39. ale czy te miny są na pewno tylko ćwiczebne? zdarzały się takie z ładunkiem i ćwiczebnymi zapalnikami:/ ...

pozdr. SirPolo
Napisano
właśnie sobie obejżałem stronkę. pozycja 1, 2 i 3 są mi dobrze znane, a resztę mam zamiar zobaczyć (pewnie w te wakacje).

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, SirPolo
  • 4 months later...
Napisano
odświeżam wątek;)
kto był ostatnio w wyżej opisanym miejscu?
byłem tam dzisiaj i znalazlem sporo wykopanych min z ebonitu, jednak były one porozbierane na części i już bez prochu. jedną wykopałem nienaruszoną, standard: proch (co prawda mokry) i miejsca na zapalniki... za to z min, których zdjęcia są wyżej (metalowych) pozostała jedna (którą przewiozłem do domu), identyczne widziałem jakiś czas temu na alegro, więc pytam, czy to ktoś z Was, czy jednak ludzie ze wsi (chłopcy pracujący na czarno) zebrali proch do odzysku i będą się wysadzać, albo sprzedawać towar?

pozdrawiam SirPolo
Napisano
Witam!
Dałeś takie namiary, że każdy kto choć raz jechał na Mazury kojarzy to miejsce.
Ja bardzo często przejeżdżam obok i zawsze mnie te krzaki interesowały. Ale to nie ja wyjołem te miny.Na moje oko to minki z czasów PRL-u.
Pozdrawiam!
Napisano
ok, wiem, że było dokładnie, ale z czystej ciekawości zapytałem kto;) mam nadzieję, że ćwiczebne... za to te z ebonitu były pełne prochu, więc to mnie zmartwiło, bo komuś zależało bardzo na odzysku.
pozdrawiam
Napisano
nie do końca, ale w stronę Mławy. jak pisałem wyżej bunkier wrz '39 (bo na 90% jest z tego okresu) stoi tuż przed Pułtuskiem, przy byłym magazynie amunicji. możnaby pokusić się o połączenie tych dwóch obiektów. bunkier mógłby bronic od jednej strony magazynu, ale nie jest to raczej możliwe i nie ma zbytniego sensu (tylko z jednej strony? ;P), tak więc wrzesień '39...
pozdrawiam SirPolo
Napisano
Witam.Bylem tam kilkakrotnie,budynki te sa pozostałoscią po LWP,musiala tam byc jakas placowka w latach 80-85 (napisy na resztkach murów o tym świadczą)Z pozostalosci tych min widac ,ze byly to raczej wojska sapersko-minerskie.Miny te ,ebonitowe i blaszane byly wypełnione sypkim drobnym zwirkiem ktory skawalal od wilgoci lub betonem.Częsciowo juz zostały pozbierane,pozostaly tylko resztki polamanych i zardzwialych.Dodatkowo jest tam mnóstwo śmieci w postaci zardzwialych puszek ,plastikowych prl-owskich talezy i kubków pozostawionych przez naszych dzielnych żolnierz.Obecnie jest to ostoja dzikiej zwierzyny saren i zajecy.Fort ten (BYL TO FORT ZIEMNY)zostal zbudowany przez carska armię,ale nie mial zadnego znaczenia militarnego.Schron w poblizu zostal wybudowany przed wybuchem wojny,przechodzila tutaj linia obrony, jest w okolicach Pultuska kika schronow,We wrzesniu 39r.przez 1,5 dnia bronily sie wojska polskie,ale wycofaly sie za narew niszcząc most w Pultusku.I to tyle.Pozdrawiam wszystkich.
Napisano
wielkie dzięki, za nareszcie szczegółowe informacje;) co prawda wydaje mi się, że tym, co znalazłem w ebonicie wykopanym spod ziemi był proch, ale mniejsza o to. jeden z tych zielonych talerzyków", które są na fotkach i tak mam już w domu, więc jestem spokojny.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie