Australian Infantryman Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Tyle zamieszania o filmy P R Z Y G O D O W E ? W ksiązce Przymanowskiego nie znalazłem wielu marksistowskich frazesów. Jak na wymogi epoki dosyć zręcznie manewrował. Przemycił sporo elementów narodowych, a nawet chrześcijańskich (np. krzyżyk zabrany zabitemu żołnierzowi z tyłowej jednostki). Film dodatkowo odrusyfikowano" (Olgierd, D-ca brygady). To tylko przygodowa bajka dla młodzieży osadzona z dużą dowolnością w realiach II WŚ. Doprawdy nie ma się o co podniecać i trząść kaczym kuprem. To nie jest film historyczny, czy paradokumentalny!
AKMS Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Zresztą, więcej szkody" narobią zabraniając emitować te seriale, gdyż owoc zabroniony smakuje najlepiej :)
Parowóz Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Plebania rano ,Plebania w poludnie i Plebania wieczorem - bo to jedyny serial ktory ie fałszuje" rzeczywistości
Parowóz Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 a w święta Pasja Quovadis,Ben Hur,i zywot świętego Juzefa oraz troche narodowo katolickiej fabuły zamknietej w sfilmowanej trylogii i Krzyżakach których to filmów nie da się oglądać bez przecszytania uprzedniego ksiązek
jaca2003 Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Ciekawe czy zabronia karguli Potopu itp.Pozdrawiam
Australian Infantryman Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Hehehehe. Pancerni - pogromcy wszechpolaków.
yorik Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 I to na dodatek w prapiastowskim mieście Glatz :)
yrek58 Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 Nie jest żle. Prawa do emisji Czterech pancernych i pies" wykupiła telewizja Kino Polska.
Regent Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 A ja bym tam chetnie w publicznej telewiji obejrzał i Klosa, i pancernych, i Wilcze Echa, i Barwy Walki i wiele innych filmow, ale... Ale z rzeczowym komentarzem lub dyskuja przed filmem, co w nich jest prawdziwe, a co nie i dlaczego w pewny okresie musialy powstawac takie a nie inne historyjki, itp. A przy okazji opowiesci o reżyserach (dlaczego Ford musial uciekać z Polski), aktorach... PRL to tez historia Polski i można sie fajnie o nim uczyć.Był kiedys taki cykl w starym kinie", puszczano film jak to Dymasza przebiera sie za dziewczynę, albo i odwrotnie, a wczeniej miły pan opowiadal ciekawe historyjki ;-) I ja bym bardzo, ale to bardo chetnie widzial coś takiego o kinie PRLowskim, oczywiście z jakimś rozsądnym historykiem na pokładzie!
acer Napisano 19 Sierpień 2006 Autor Napisano 19 Sierpień 2006 Nie wiesz co tracisz :Kino Polska", cykl Poprawka z Historii", komentują profesorowie Wieczorkiewicz i Eisler. Treści komentarzy z kolei ja nie będę publicznie komentował.
Parowóz Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 i jest tam na dodatek red,Janicki ze swoim starym kinem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.