Skocz do zawartości

Koniec Klossa i Pancernych.

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle zamieszania o filmy P R Z Y G O D O W E ? W ksiązce Przymanowskiego nie znalazłem wielu marksistowskich frazesów. Jak na wymogi epoki dosyć zręcznie manewrował. Przemycił sporo elementów narodowych, a nawet chrześcijańskich (np. krzyżyk zabrany zabitemu żołnierzowi z tyłowej jednostki). Film dodatkowo odrusyfikowano" (Olgierd, D-ca brygady). To tylko przygodowa bajka dla młodzieży osadzona z dużą dowolnością w realiach II WŚ. Doprawdy nie ma się o co podniecać i trząść kaczym kuprem. To nie jest film historyczny, czy paradokumentalny!

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A ja bym tam chetnie w publicznej telewiji obejrzał i Klosa, i pancernych, i Wilcze Echa, i Barwy Walki i wiele innych filmow, ale...

Ale z rzeczowym komentarzem lub dyskuja przed filmem, co w nich jest prawdziwe, a co nie i dlaczego w pewny okresie musialy powstawac takie a nie inne historyjki, itp. A przy okazji opowiesci o reżyserach (dlaczego Ford musial uciekać z Polski), aktorach...
PRL to tez historia Polski i można sie fajnie o nim uczyć.

Był kiedys taki cykl w starym kinie", puszczano film jak to Dymasza przebiera sie za dziewczynę, albo i odwrotnie, a wczeniej miły pan opowiadal ciekawe historyjki ;-) I ja bym bardzo, ale to bardo chetnie widzial coś takiego o kinie PRLowskim, oczywiście z jakimś rozsądnym historykiem na pokładzie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie