Jump to content

Wehrmacht

Guest Maciej

Recommended Posts

Niedawno wpadło mi w ręce zdjecie
które przedstawia dwóch żołnierzy na warcie
jeden ma mundur Wehrmachtu
pasek z klamrą i hełm
pod mundurem ma białą bluzke z krawatem
drugi ma mundur (chyba :) )
podobny do munduru tego pierwszego
tylko że jaśniejszy nie ma paska
ale ma hełm
niestety nie moge zamiścić fotki

Żołnierze bez karabinów i bez żadnej broni
Czy są to żołnierze???
Gościu który mi to doł powiedział że jest to jego dziadek
który stał na warcie u szkopów podczaś II Wojny światowej
w jakimś obozie pracy
Czy szkoby brali polaków na warte?????
Na waecie bez broni??????

Częste było że zołnierze wzięci do niewoli, głównie Rosjanie, Ukraińcy służyli w Wehrmachcie jako ochotnicy (tzw hiwisi). W pewnym momencie na fronie wschodnim stanowili oni bodajże 30-40% liczebności oddziałów i odgórnie zmniejszono ich liczbę ustalając wartości maksymalne. Zajmowali się oni pracami pomocniczymi - powożeni, gotowanie, transport itp. Podobnie bez broni mogli służyć iepewni" niemcy - ślązacy, kaszubi. Spytaj się skąd dziadek pochodził, no i kogo i gdzie pilnował!!!

Mietek: No No nie wiem czy Ślązacy tacy niepewni. Mój dziadek siła wcielony do wehrmachtu słuzył w zwiadzie (rozpoznanie) a tam raczej iepewnych" by nie dawali bo mógliby wpuścić w maliny całą jednostkę. CO prawda dziadek i tak zdezerterował do Naszych i chwała mu za to :)

pozdrawiam
d007

Może by wyjasniło jaką ma klamrę u pasa - Wehrmaht, RAE czy co innego. Zastanawiam się jakich żołnierzy mógł pilnować (Rosjanie, jacyś zachodni??)
Do D007 czyli znowu twój dziadek taki pewny" to nie był, skoro zdezerterował, a na jaką stronę przeszedł - Rosjanie, czy Alianci Zach.?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information