Guest Posted August 26, 2003 Share Posted August 26, 2003 Niedawno wpadło mi w ręce zdjeciektóre przedstawia dwóch żołnierzy na warciejeden ma mundur Wehrmachtupasek z klamrą i hełmpod mundurem ma białą bluzke z krawatemdrugi ma mundur (chyba :) ) podobny do munduru tego pierwszego tylko że jaśniejszy nie ma paskaale ma hełm niestety nie moge zamiścić fotkiŻołnierze bez karabinów i bez żadnej broniCzy są to żołnierze???Gościu który mi to doł powiedział że jest to jego dziadekktóry stał na warcie u szkopów podczaś II Wojny światowejw jakimś obozie pracyCzy szkoby brali polaków na warte?????Na waecie bez broni?????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted August 26, 2003 Share Posted August 26, 2003 Częste było że zołnierze wzięci do niewoli, głównie Rosjanie, Ukraińcy służyli w Wehrmachcie jako ochotnicy (tzw hiwisi). W pewnym momencie na fronie wschodnim stanowili oni bodajże 30-40% liczebności oddziałów i odgórnie zmniejszono ich liczbę ustalając wartości maksymalne. Zajmowali się oni pracami pomocniczymi - powożeni, gotowanie, transport itp. Podobnie bez broni mogli służyć iepewni" niemcy - ślązacy, kaszubi. Spytaj się skąd dziadek pochodził, no i kogo i gdzie pilnował!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 29, 2003 Share Posted August 29, 2003 Ten gość powiedział mi że jego dziadek pilnował żołnierzyw lesie koło ganicy niemieckiej a pochodzi z Poznania Link to comment Share on other sites More sharing options...
d007 Posted August 29, 2003 Share Posted August 29, 2003 Mietek: No No nie wiem czy Ślązacy tacy niepewni. Mój dziadek siła wcielony do wehrmachtu słuzył w zwiadzie (rozpoznanie) a tam raczej iepewnych" by nie dawali bo mógliby wpuścić w maliny całą jednostkę. CO prawda dziadek i tak zdezerterował do Naszych i chwała mu za to :)pozdrawiam d007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted August 31, 2003 Share Posted August 31, 2003 Moga to byc RAD-owcy ( junacy organizacji paramilitarnej ). Na warcie czesto stali z łopatami ...he,he. Hełmy mieli najcześciej z emblematami lufftwafe (!?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted August 31, 2003 Share Posted August 31, 2003 Może by wyjasniło jaką ma klamrę u pasa - Wehrmaht, RAE czy co innego. Zastanawiam się jakich żołnierzy mógł pilnować (Rosjanie, jacyś zachodni??)Do D007 czyli znowu twój dziadek taki pewny" to nie był, skoro zdezerterował, a na jaką stronę przeszedł - Rosjanie, czy Alianci Zach.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.