Skocz do zawartości

Wehrmacht

Gość Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niedawno wpadło mi w ręce zdjecie
które przedstawia dwóch żołnierzy na warcie
jeden ma mundur Wehrmachtu
pasek z klamrą i hełm
pod mundurem ma białą bluzke z krawatem
drugi ma mundur (chyba :) )
podobny do munduru tego pierwszego
tylko że jaśniejszy nie ma paska
ale ma hełm
niestety nie moge zamiścić fotki

Żołnierze bez karabinów i bez żadnej broni
Czy są to żołnierze???
Gościu który mi to doł powiedział że jest to jego dziadek
który stał na warcie u szkopów podczaś II Wojny światowej
w jakimś obozie pracy
Czy szkoby brali polaków na warte?????
Na waecie bez broni??????
Napisano
Częste było że zołnierze wzięci do niewoli, głównie Rosjanie, Ukraińcy służyli w Wehrmachcie jako ochotnicy (tzw hiwisi). W pewnym momencie na fronie wschodnim stanowili oni bodajże 30-40% liczebności oddziałów i odgórnie zmniejszono ich liczbę ustalając wartości maksymalne. Zajmowali się oni pracami pomocniczymi - powożeni, gotowanie, transport itp. Podobnie bez broni mogli służyć iepewni" niemcy - ślązacy, kaszubi. Spytaj się skąd dziadek pochodził, no i kogo i gdzie pilnował!!!
Napisano
Ten gość powiedział mi że jego dziadek pilnował żołnierzy
w lesie koło ganicy niemieckiej a pochodzi z Poznania
Napisano
Mietek: No No nie wiem czy Ślązacy tacy niepewni. Mój dziadek siła wcielony do wehrmachtu słuzył w zwiadzie (rozpoznanie) a tam raczej iepewnych" by nie dawali bo mógliby wpuścić w maliny całą jednostkę. CO prawda dziadek i tak zdezerterował do Naszych i chwała mu za to :)

pozdrawiam
d007
Napisano
Moga to byc RAD-owcy ( junacy organizacji paramilitarnej ). Na warcie czesto stali z łopatami ...he,he. Hełmy mieli najcześciej z emblematami lufftwafe (!?)
Napisano
Może by wyjasniło jaką ma klamrę u pasa - Wehrmaht, RAE czy co innego. Zastanawiam się jakich żołnierzy mógł pilnować (Rosjanie, jacyś zachodni??)
Do D007 czyli znowu twój dziadek taki pewny" to nie był, skoro zdezerterował, a na jaką stronę przeszedł - Rosjanie, czy Alianci Zach.?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie