huk 100 Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 Trafiłem w starych magazynach OC- powiedzieli mi ze parę lat temu kasowali i wyrzucili na złom hełmy niemieckie z zamalowaną kalkomanią-pozdro
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 a nie mieli tam tego więcej?a napewno potrzebne Ci są te hajerki?:)
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 no myślę że taki brudne wstrętne takie fujfujfuj jakich nikt by nie chciał złomy nie sa Ci do niczego potrzebne..i z miłą chęcią i przyjemnoscią oddasz je za symboliczną złotówkę(co ja mówie...gratis:)))Czarkowi:)
huk 100 Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 no widze że coraz lepiej-kopijnik2 !!!! ciekawe jak to zrobisz ???trzymamy cie za słowo !!!!!-pozdro
Mlody Mauser Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 To są magazyny obrony cywilnej???Jak mozna takie odszukac i tam sie dostac?bo nie wiem czy w lodzi takie sa...
Boruta Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 U mnie były, ale zlikwidowali zanim zacząłem pracować. Kiedyś każda większa firma państwowa musiała posiadać taki magazyn. Wszystko poszło chyba na złom.Pozdrawiam
huk 100 Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Napisano 7 Lipiec 2006 Mlody Mauser w Łodzi to ty dopiero masz pole do popisu-tam było tyle firm że szok a piwnicach każdej z nich musiał być mag.OC zgadza sie ze większość juz pokasowali ale można jeszcze coś odnależć w piwnicach po tych magazynach-pozdro
Mlody Mauser Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 Nie pisz caly nick tylko: Mlody. A jakie firmy ... bo moze warto sie przejsc.Pozdrawiam.
huk 100 Napisano 8 Lipiec 2006 Autor Napisano 8 Lipiec 2006 Mlody -to ty jesteś z Łodzi a nie ja !Ja za ciebie roboty nie zrobie !Ja tylko jestem w Łodzi na Moto Weteran Bazar-pozdor
suchy ss Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 a jakie firmy to posiadaly??bo wiecie firm jest mnustwo:P a kopalnie mialy cos takiego?
Podziemny_Kosmos Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Każdy większy zakład posiadał formacje OC a więc także magazyny z wyposażeniem dla nichZtym że po roku 1989, gdy zaczęto prywatyzować zakłady, nowi właściciele najczęściej likwidowali zakładowe OCDziś największą szansę na znalezienie czegokolwiek masz w zakładach będących nadal własnością państwa, oraz w zakładach produkujących materiały niebezpieczne - w nich zazwyczaj dla bezpieczeństwa pozostawiono formacje OC więc pewnie też i magazyny
Darek419 Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Jeżeli już namierzymy taki magazyn,jak się do niego dostaniemy?.Pójdziemy na Biuro Przepustek i poprosimy o przepustkę do magazynu.Toż pierwszy lepszy wartownik wywali nas na kopach.pozdro.
DarekD Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Gdy jeszcze pracowałem w PSS Społem" Kutno (dwa lata temu) średnio raz na miesiąc/dwa mieliśmy zebranie Kierowników OC w mieście Kutno. Zwykle Kierwonicy nie mieli czasu i wysyłali zastepców" czyli z PSS-u zwykle ja:). Urząd Miasta ma Wydział OC" i będzie miał też aktualny spis posiadanych przedmiotów w magazynach poszczególnych zakładów pracy. W Kutnie było tych magazynów około 15. Takich fajnych fantów w moim magazynie nie było, ale w innych nie bywałem.O ile dobrze pamiętam to pod koniec 2003 lub w 2004 wywalaliśmy wszystko z magazynów do roku produkcji 1975. Problemy największe byłe z utylizacją masek i pochłaniaczy p-gaz. Ktoś wymyślił że na śmietnik nie można. PowodzeniaDarek
Podziemny_Kosmos Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Darku419 - Najprościej będzie jeśli zadzwonisz do zakładu i poprosisz do telefonu kogoś kto jest tam odpowiedzialny za magazyn OCNatępnie osobę tą papytasz czy mają na wyposażeniu sprzęt sprzed 1946 r.Co do tego,iż Urząd Miasta ma "Wydział OC i będzie miał też aktualny spis posiadanych przedmiotów w magazynach poszczególnych zakładów pracy" to nie sądze aby w tych spisach były dokładne dane typu hełm niemiecki wz. 35" czy coś w tym stylu.Są tam raczej dane ogólne - hełmy szt.200, maski przeciwgazowe szt.100 itd.
DarekD Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 :) to zależy od tego co przy remanencie podaje magazynier:)Ja w papierach i magazynie miałem wszystko typami i rocznikami i tak było podane na stanie w U.Miasta.Ale pewnie bywa i tak że sztuka jest sztuka":) Pozdrawiamdarek
endrju241 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Młody Mauser ,jeden schron OC" był na Brusie na Konstantynowskiej,przy posesji na przeciwko zajezdni MPK i jeszcze tam stoi ,kiedys tam byłem,ale jakiś warjat to potem podpalił,i z jednej strony wejście zasypali gruzem a z drugiej zaspawali drzwi,i wejść sie nie da,a szkoda bo było tam troche gratów... maski,kombinezony OP1 i L 2 syreny alarmowe hełmy itp.. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.