Skocz do zawartości

Zaglądajcie do magazynów OC !!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
no myślę że taki brudne wstrętne takie fujfujfuj jakich nikt by nie chciał złomy nie sa Ci do niczego potrzebne..i z miłą chęcią i przyjemnoscią oddasz je za symboliczną złotówkę(co ja mówie...gratis:)))Czarkowi:)

Mlody Mauser w Łodzi to ty dopiero masz pole do popisu-tam było tyle firm że szok a piwnicach każdej z nich musiał być mag.OC zgadza sie ze większość juz pokasowali ale można jeszcze coś odnależć w piwnicach po tych magazynach-pozdro

Każdy większy zakład posiadał formacje OC a więc także magazyny z wyposażeniem dla nich
Ztym że po roku 1989, gdy zaczęto prywatyzować zakłady, nowi właściciele najczęściej likwidowali zakładowe OC
Dziś największą szansę na znalezienie czegokolwiek masz w zakładach będących nadal własnością państwa, oraz w zakładach produkujących materiały niebezpieczne - w nich zazwyczaj dla bezpieczeństwa pozostawiono formacje OC więc pewnie też i magazyny

Gdy jeszcze pracowałem w PSS Społem" Kutno (dwa lata temu) średnio raz na miesiąc/dwa mieliśmy zebranie Kierowników OC w mieście Kutno. Zwykle Kierwonicy nie mieli czasu i wysyłali zastepców" czyli z PSS-u zwykle ja:). Urząd Miasta ma Wydział OC" i będzie miał też aktualny spis posiadanych przedmiotów w magazynach poszczególnych zakładów pracy. W Kutnie było tych magazynów około 15. Takich fajnych fantów w moim magazynie nie było, ale w innych nie bywałem.
O ile dobrze pamiętam to pod koniec 2003 lub w 2004 wywalaliśmy wszystko z magazynów do roku produkcji 1975. Problemy największe byłe z utylizacją masek i pochłaniaczy p-gaz. Ktoś wymyślił że na śmietnik nie można.
Powodzenia
Darek

Darku419 - Najprościej będzie jeśli zadzwonisz do zakładu i poprosisz do telefonu kogoś kto jest tam odpowiedzialny za magazyn OC
Natępnie osobę tą papytasz czy mają na wyposażeniu sprzęt sprzed 1946 r.

Co do tego,iż Urząd Miasta ma "Wydział OC i będzie miał też aktualny spis posiadanych przedmiotów w magazynach poszczególnych zakładów pracy" to nie sądze aby w tych spisach były dokładne dane typu hełm niemiecki wz. 35" czy coś w tym stylu.
Są tam raczej dane ogólne - hełmy szt.200, maski przeciwgazowe szt.100 itd.

:) to zależy od tego co przy remanencie podaje magazynier:)
Ja w papierach i magazynie miałem wszystko typami i rocznikami i tak było podane na stanie w U.Miasta.
Ale pewnie bywa i tak że sztuka jest sztuka":)
Pozdrawiam
darek

Młody Mauser ,jeden schron OC" był na Brusie na Konstantynowskiej,przy posesji na przeciwko zajezdni MPK i jeszcze tam stoi ,kiedys tam byłem,ale jakiś warjat to potem podpalił,i z jednej strony wejście zasypali gruzem a z drugiej zaspawali drzwi,i wejść sie nie da,a szkoda bo było tam troche gratów... maski,kombinezony OP1 i L 2 syreny alarmowe hełmy itp.. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie