Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 Już pora na kolejną częśc wątku hełmowego-na dobry początek kolejna 50tka polska OC:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 bardzo fajny niklowany(czy tam chromowany:)niemiecki strażak z solniczkowymi -wkładanymi otworkami i grzebieniem....niestety jakiś burak zrekonstruował" go kładąc na starą lekko podrdzewiałą powłokę nową warstwę metalu oraz dorabiając nity ze śrub jakichś...ale już sie nim zajmuję...metal usuwam teraz a śrubami zajmę się na weekendzie bo trzeba je wyciąć szlifierką(spawane w środku z jakims quasi fasunkiem który też wyleci...)a na to moejsce da się orginalny niemiecki fasunek strażacki z zapasów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 szwedzki hełm m37/70(oznaczenie podaję za Josebą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 oraz na koniec kanadyjski hełmik.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 o taki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 i środek:)zapraszam do wstawiania swoich hajerków:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Ten Kanadyjczyk rozwalił mi serce... Piękny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Ja Czarek czekam na foty tego wz. 31 co ostatnio szarpnąłeś ;) przelicytowując mnie znowu o kilka zł ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2006 no nie wiem nie wiem kiedy bedą te fotki 31nki-ale pewnie nie pędko-dopiero jutro go zapłacę a potem jeszcze musi do mnie przyjść-a w piatek wyjeżdżam do Rosji na 2 tygodnie i jak...a raczej jeśli uda m isię wrócić to wstawię fotki na przełomie lipca i sierpnia gdzies tak-będzie też z ciekawostek hełmik strażacki węgierski z ciekawym szpicem i mzoe może cos jeszcze-zależy czy w zsrr coś fajnego uda się trafić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 ruski z grzebieniem, wycofany na przełomie 40/41... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Witam. Postaram sie wstawić kilka zdjęc hełmików.Austriacki wz.75 wzorowany na amerykańskim M1 ale z innym wyposażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Belgijski wz.RAC MkII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Belgisji wz.DR MkI, wersja motocyklowa a poprzedni to pancerno-motorowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Belgijski wz.ATMkII- spadochronowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Bułgarski wz.36/A/72. Czy czerepy tego typu były produkowane po wojnie, czy są to zapasy wojenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Chiński blaszak wz.GK80/A1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Holenderski wz.MkIV w oznaczeniach KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 I przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Kandyjski wz.MkII sygnowany C.L./C. 1942. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 To mój najciekawszy hełm - Stalowyj szliem obr.36g. czyli SZ36... biorąc pod uwagę, że przed robotą był spalony i dziurawy (służył za lejek, albo doniczkę - na górze był polutowany i zalepiony jakąś blaszką z dziurą) wygląda znośnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 S. W rzeczywistości kolor jest ciemniejszy - aparat przekłamuje barwy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 Czy znasz przyczyny wycofania tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 SZ-36?Spotkałem się ze stwierdzeniem, że był on niewygodny; coś w tym jest, bo hełm, jeśli nosić isko" zasłoni wzrok, jeśli nosić wysoko" tak naprawdę li tylko czubek łba chroni :) Skorupa też nie jest najmocniejsza. No i kwestia owoczesności" - hełm wywodzi się bezpośrednio z SZ29, a więc oparty jest na konstrukcjach francuskich (M15 Adrian) i fińskich (M17 Sohlberg).PozdrawiamBN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 skala i tempo wymiany podstawowego hełmu jest porażająca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 Szczerze mówiąc, SZ36 tak naprawdę nigdy nie wszedł do końca do służby ;) Rozmawiałem z kilkoma ekspertami od RKKA - w tym ze znajomym z Ukrainy, któy mnie w temat wprowadził" - i zgodnie twierdzą, że do 1941 roku równie popularny (aczkolwiek w jednostkach drugiego rzutu) był M15. Wymiana" trwała długo - jednostki tyłowe nosiły te dzwony i do początku lat 50...W gruncie rzeczy, hełm ciekawy ze względu na kształt, aczkolwiek uważany za nieporęczny.P.S. jeszcze jedna ciekawa rzecz - hełm miał mocowanie fasunku takie jak adrian, zamiast współczesnego", które testowano w SZ29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.