Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 Już pora na kolejną częśc wątku hełmowego-na dobry początek kolejna 50tka polska OC:)
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 bardzo fajny niklowany(czy tam chromowany:)niemiecki strażak z solniczkowymi -wkładanymi otworkami i grzebieniem....niestety jakiś burak zrekonstruował" go kładąc na starą lekko podrdzewiałą powłokę nową warstwę metalu oraz dorabiając nity ze śrub jakichś...ale już sie nim zajmuję...metal usuwam teraz a śrubami zajmę się na weekendzie bo trzeba je wyciąć szlifierką(spawane w środku z jakims quasi fasunkiem który też wyleci...)a na to moejsce da się orginalny niemiecki fasunek strażacki z zapasów:)
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 szwedzki hełm m37/70(oznaczenie podaję za Josebą)
Czarek Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 i środek:)zapraszam do wstawiania swoich hajerków:)
cromags Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Ja Czarek czekam na foty tego wz. 31 co ostatnio szarpnąłeś ;) przelicytowując mnie znowu o kilka zł ;)
Czarek Napisano 9 Lipiec 2006 Autor Napisano 9 Lipiec 2006 no nie wiem nie wiem kiedy bedą te fotki 31nki-ale pewnie nie pędko-dopiero jutro go zapłacę a potem jeszcze musi do mnie przyjść-a w piatek wyjeżdżam do Rosji na 2 tygodnie i jak...a raczej jeśli uda m isię wrócić to wstawię fotki na przełomie lipca i sierpnia gdzies tak-będzie też z ciekawostek hełmik strażacki węgierski z ciekawym szpicem i mzoe może cos jeszcze-zależy czy w zsrr coś fajnego uda się trafić:)
kopijnik2 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 ruski z grzebieniem, wycofany na przełomie 40/41...
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Witam. Postaram sie wstawić kilka zdjęc hełmików.Austriacki wz.75 wzorowany na amerykańskim M1 ale z innym wyposażeniem.
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Belgisji wz.DR MkI, wersja motocyklowa a poprzedni to pancerno-motorowy.
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Bułgarski wz.36/A/72. Czy czerepy tego typu były produkowane po wojnie, czy są to zapasy wojenne?
tasiu1 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Holenderski wz.MkIV w oznaczeniach KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger)
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 To mój najciekawszy hełm - Stalowyj szliem obr.36g. czyli SZ36... biorąc pod uwagę, że przed robotą był spalony i dziurawy (służył za lejek, albo doniczkę - na górze był polutowany i zalepiony jakąś blaszką z dziurą) wygląda znośnie...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 S. W rzeczywistości kolor jest ciemniejszy - aparat przekłamuje barwy :(
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 SZ-36?Spotkałem się ze stwierdzeniem, że był on niewygodny; coś w tym jest, bo hełm, jeśli nosić isko" zasłoni wzrok, jeśli nosić wysoko" tak naprawdę li tylko czubek łba chroni :) Skorupa też nie jest najmocniejsza. No i kwestia owoczesności" - hełm wywodzi się bezpośrednio z SZ29, a więc oparty jest na konstrukcjach francuskich (M15 Adrian) i fińskich (M17 Sohlberg).PozdrawiamBN
kopijnik2 Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 skala i tempo wymiany podstawowego hełmu jest porażająca...
Towarzysz Iwan Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Szczerze mówiąc, SZ36 tak naprawdę nigdy nie wszedł do końca do służby ;) Rozmawiałem z kilkoma ekspertami od RKKA - w tym ze znajomym z Ukrainy, któy mnie w temat wprowadził" - i zgodnie twierdzą, że do 1941 roku równie popularny (aczkolwiek w jednostkach drugiego rzutu) był M15. Wymiana" trwała długo - jednostki tyłowe nosiły te dzwony i do początku lat 50...W gruncie rzeczy, hełm ciekawy ze względu na kształt, aczkolwiek uważany za nieporęczny.P.S. jeszcze jedna ciekawa rzecz - hełm miał mocowanie fasunku takie jak adrian, zamiast współczesnego", które testowano w SZ29.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.