Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 210
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

bardzo fajny niklowany(czy tam chromowany:)niemiecki strażak z solniczkowymi -wkładanymi otworkami i grzebieniem....niestety jakiś burak zrekonstruował" go kładąc na starą lekko podrdzewiałą powłokę nową warstwę metalu oraz dorabiając nity ze śrub jakichś...ale już sie nim zajmuję...metal usuwam teraz a śrubami zajmę się na weekendzie bo trzeba je wyciąć szlifierką(spawane w środku z jakims quasi fasunkiem który też wyleci...)a na to moejsce da się orginalny niemiecki fasunek strażacki z zapasów:)

no nie wiem nie wiem kiedy bedą te fotki 31nki-ale pewnie nie pędko-dopiero jutro go zapłacę a potem jeszcze musi do mnie przyjść-a w piatek wyjeżdżam do Rosji na 2 tygodnie i jak...a raczej jeśli uda m isię wrócić to wstawię fotki na przełomie lipca i sierpnia gdzies tak-będzie też z ciekawostek hełmik strażacki węgierski z ciekawym szpicem i mzoe może cos jeszcze-zależy czy w zsrr coś fajnego uda się trafić:)

SZ-36?

Spotkałem się ze stwierdzeniem, że był on niewygodny; coś w tym jest, bo hełm, jeśli nosić isko" zasłoni wzrok, jeśli nosić wysoko" tak naprawdę li tylko czubek łba chroni :) Skorupa też nie jest najmocniejsza. No i kwestia owoczesności" - hełm wywodzi się bezpośrednio z SZ29, a więc oparty jest na konstrukcjach francuskich (M15 Adrian) i fińskich (M17 Sohlberg).

Pozdrawiam
BN

Szczerze mówiąc, SZ36 tak naprawdę nigdy nie wszedł do końca do służby ;) Rozmawiałem z kilkoma ekspertami od RKKA - w tym ze znajomym z Ukrainy, któy mnie w temat wprowadził" - i zgodnie twierdzą, że do 1941 roku równie popularny (aczkolwiek w jednostkach drugiego rzutu) był M15. Wymiana" trwała długo - jednostki tyłowe nosiły te dzwony i do początku lat 50...

W gruncie rzeczy, hełm ciekawy ze względu na kształt, aczkolwiek uważany za nieporęczny.

P.S. jeszcze jedna ciekawa rzecz - hełm miał mocowanie fasunku takie jak adrian, zamiast współczesnego", które testowano w SZ29.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie