altean Napisano 26 Sierpień 2003 Autor Napisano 26 Sierpień 2003 Witam !Mam pistolet MAUSER 6,35 mm.Czy ktoś wie , jak się go rozbiera i coś więcej o nim ?Zdjęcie obok.Dziekuję i pozdrawiam.
DTH Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 Pomylilo Ci sie droga kolezanko z FN-ka o tym samym kalibrze, choc probowalem to w pierwszym poscie wyrazic nieco delikatniej:) Lufa tego Mausera nie ma rygli o ktorych wspominasz, w zwiazku z czym nie ma potrzeby krecenia nia w celu rozlozenia broni. Nie mowie tez o zadnym bezpieczniku.Zdaje sie, ze uzurpujesz sobie nieomyslnosc i wszechwiedze i oczywiscie nie mam prawa wiedziec, co znajduje sie z prawej strony tej broni, ale zapewniam Cie, ze w tym wypadku wiem co mowie i mam racje.Jak sie bedziesz bardzo upierac rusze tylek i wkleje Ci tu fotki obu stron takiego pistoletu.Rowniez pozdrawiam.P.S.I dlaczego zakladasz,ze znasz wszystkie pistolety, piszac iewiele znam pistoletow...", bo tak to brzmi? Juz po tym przykladzie widac, ze nie, a przeciez to popularny model:)
India Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 DHT- Nikt nie moze uzurpowac sobie prawa nieomylnosci i wszechwiedzy.Nawet Ty.Moze zauwazyłes kiedyś, ze gdy się mylę- to w odróznieniu od wielu uczestników tego forum potrafię się do tego przyznać.Chyba zwróciłes uwage , ze odpowiedziałam na podstawie fotodrafii przedstawiajacej jedną stronę pistoletu.A ta firma wyprodukowała ich sporo podobnmych do siebie.Widzę, że jestes wielkim znawcą- więc czemu nie odpowiedziałes człowiekowi?Niewykluczone, że mocowanie rygli mogłam pomylić z Browningiem.Przyznaję. Proszę oswieć mnie w takim razie- jak ryglowany był ten, konkretny Mauser??? I na boga- powiedz mi w jakiej to bibliografii jest część broni nazywana - grzybkiem"??? Ja takiej nazwy nie znam. Sugerowałabym zatrzask lub rygiel. Ale chętnie się zapoznam z materiałem, który mi polecisz. By poznać- fachowa nazwe Twojego grzybka ( wybacz nie wierze w takie nazewnictwo)Nadal upieram się, że niewiele jest pistoletów gdzie z prawej strony usytuowane są elementy, które nalezy wcisnąć czy obrócić by rozebrać broń.Pozdro.P.S Upieram się bardzo- zebyś ruszył tyłek i wkleił fotki obu stron tego pistoletu.Oraz upieram się- zebyś zaznaczył na fotce strzałka grzybek". A to dlatedo...że chętnie poznam cos noewgo.India.
DTH Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 I nikt nie uzurpuje, choc Twoj post to niepotrzebna bufonada i ironia. Nie zarzucaj mi infantylnie, ze nie odpowiedzialem czlowiekowi, bo nie siedze i nie wpatruje sie w ekran w oczekiwaniu na nowe posty.Znalazlem temat, poprawilem i zakonczylem.Odpowiedzialas na post na podstawie fotografii jednej strony pistoletu? To gratuluje pewnosci siebie, ja nie odwazylbym sie jednak podac recepty na rozebranie dajmy na to, japonskiego cekaemu na podstawie zdjecia jednej strony, bo...wyglada podobnie do Hotchkissa. Utarto nosek? Trzeba sprobowac wiec z innej strony i czepic sie grzybka" i takowej nazwy stosowanej w bibliografii.Powiem tylko tyle, czego moze Ty nie dostrzegasz w swej arogancji, ze pisalem do czlowieka, ktory ma problem z rozebraniem dosc prostej konstrukcyjnie broni.Nie musi wiec On znac tej terminologii, ktora tak pieknie sie nam tu puszysz.Stad malo szczesliwa nazwa dla fachowcow - grzybek, ale wystarczajaco zrozumiala dla mniej doswiadczonych, ze wzgledu na swoj ksztalt.To forum to nie miejsce na spory kompetencyjne,mnie wystarczy swiadomosc mojej wiedzy i nie musze niczego, nikomu udowadniac. Dlatego wklejam zdjecia i koncze dyskusje.Mysle tez, ze milo byloby, gdybys potrafila ustawic trzy litery D-T-H we wlasciwej kolejnosci.Dwukrotne przekrecanie czyjegos imienia, nazwiska, ksywki, czy nicka swiadczy o braku szacunku dla tej osoby.No ale to juz kindersztuba i savoir vivre, czyli inny film i tego faktycznie znac nie musisz.1. Ten sam, prawda?
kryzys1945 Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 DTHArogancja to bije tylko i wyłącznie z twojej strony,zamiast rzeczowo dyskutować,czepiasz się czegoś co nie miało miejsca,India przedstawiła argumenty,a ty zepiłeś się niby ironicznego charakteru jej wypowiedzi,no ale,tylko ty jesteś tu nieomylny......
DTH Napisano 27 Grudzień 2003 Napisano 27 Grudzień 2003 Alez jestem omylny.Przyznalem sie kilkukrotnie do blednych tez w roznych watkach.Ostatnio w dyskusji na temat zdjec z okresu Powstania Warszawskiego. W innym watku sam dostrzeglem swoja pomylke mimo, ze nikt nie zauwazyl bledu. Nie musisz bronic swojej kolezanki, zrobi to z pewnoscia swietnie sama. I jesli piszesz, to pisz do rzeczy, bo ja nie wiem co co nie mialo miejsca".Ironiczno-drwiace imputowanie mi, ze myle bezpiecznik z ryglem, poczytuje jako arogancje i nieuzasadniona w tym przypadku pewnosc siebie.Udowodnilem swoja racje i to wszystko.To ostatni moj wpis w tym watku, bo bezsensowne i nic nie wnoszace spory sa zdaje sie sprzeczne z regulaminem tego Forum.P.S.Zapomnialem, zgodnie z zyczeniem Indii zaznaczyc strzalka grzybka;), ale chyba jest wystarczajaco widoczny:))
India Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Witam DTH (mam nadzieje ze literki stoja na odpowiednim miejcsu) :):) i nie mialam na mysli obrazania twojej osoyb.Do rzeczy. A przed czym niby ja się mam bronić? Slepy jesteś? Czy niedowizdisz? Przecież w drugiej odpowiedzi przyznałam, że mogłam pomylić z Browningiem. czy przed taka osobistoscia jak ty trzeba soecjalne - przepraszam??? No, cóz czasem - tzreba ustapic- więc masz:OFICJALNE PRZEPRASZAM! ( to dopiero ironia!Nie łatwiej było od razu napisać, że pistolet ma dolny rygiel pod komorą? Przeciez to zamkneloby dyskusje, zwłaszcza, ze grzecznie cię prosilam o sposób ryglowania ( hm, wtc2 nie jest specjalnie popularny-o czym pewnie wiesz:) )Moj sposób wypowiedzi-No, cóz - nie będe z Toba konkurować w tym temacie. Twój wielkomiejski sznyt bije mnie na głowę- i pachnie gwarą czerniakowską:):)Jak widać reprezentujesz ten typ forumowicza, który dostaje piany na ustach rozmawiajac z kobietą.P.S. A juz wielkim chamstwem - bze skrupułów nazwe Twoje czepianie się do osób majacych inne zdanie niz Ty- czyli kogos kto podpisał sie kryzys 1945. Nie jest to moj kolega. Czasem- oprócz wiedzy przyda sie torchę kultury...Szkoda, ze od razu pietnujesz ludzi- którzy chca zabrać glos na tym forum-Ono jest dla wszystkich, nie tylko dla Ciebie.India.
India Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 DTH.Równiez wszystkiego nallepszego w Nowym Roku, powodzenia i samych wielkich odkryc ( do czasu, az na siłe będa nas z lasów usuwac.:)). Mam nadzieje- że nalezysz do tych ,którzy dadzą rade w kazdej kryzysowej sytuacji:):):)Pozdro.india
DTH Napisano 29 Grudzień 2003 Napisano 29 Grudzień 2003 Dziekuje:) Oczywiscie, ze daje sobie rade w kazdej sytuacji, w koncu jestem krolem bufonow;))) Jednym slowem wywale wszystkich z lasu, jak beda podskakiwac, bo ja wiem najlepiej, co jest dobre dla lasu;))) Zreszta ja w ogole wszystko wiem najlepiej:))A co do wielkich odkryc, to marzy mi sie gora, najlepiej na Czerniakowie, co bym nie mial za daleko;), w srodku ktorej w tunelu bedzie stal pociag, na platformach ktorego stalby batalion Tygrysow, przeplatanych Ferdynandami i Panterami. Na ostatniej platformie moglby stac TP-7 i TKS na doczepke, a za obrone plot. tego transportu moglyby sluzyc polskie Boforsy 40mm i 75mm:)A teraz wszyscy razem zaspiewajmy: przyjdz do nas, przyjdz Swiety Mikolaju, obdaruj nas...;-))))))))
altean Napisano 26 Sierpień 2003 Autor Napisano 26 Sierpień 2003 Witam !Mam pistolet MAUSER 6,35 mm.Czy ktoś wie , jak się go rozbiera i coś więcej o nim ?Zdjęcie obok.Dziekuję i pozdrawiam.
DTH Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 Heh, niekoniecznie India:) Bo moze byc tak, ze przy kablaku spustowym na dole z prawej strony masz taki grzybek.Musisz go spuscic paznokciem w dol.Reszta to samo co pisze India, za wyjatkiem krecenia lufa:)
India Napisano 26 Grudzień 2003 Napisano 26 Grudzień 2003 Cze.DHT. Czyzbyś zakładał , że ten pistolet jest skonstruowany dla osoby leworecznej??? A od kiedy to grzybek" ( czy masz na mysli ułamany w tym egzemplarzu bezpiecznik? ) jest z prawej strony koło kabłaka spustowego.Nie wiem jakim cudem ustaliłes co jest z prawej strony tego pistoletu? Skoro fotografia pokazuje wyłącznie lewą.Jakos niewiele znam pistoletów, których konstrukcja zakłada instalowanie chwytów, rygli, zerdzi czy umownych grzybkow" po prawej stronie broni:):):)A to co widać na fotce ułamane- to marna resztak bezpiecznika...Poxzdro.India
Pytanie
altean
Witam !
Mam pistolet MAUSER 6,35 mm.
Czy ktoś wie , jak się go rozbiera i coś więcej o nim ?
Zdjęcie obok.
Dziekuję i pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.