Skocz do zawartości
  • 0

od czego?

tominml

Pytanie

Napisano
Dostałem dzisiaj od gościa taki lańcuszek???????twierdzi że kiedyś niemcy używali tego jako zapięcia na szyje pod coś tam. Nie znam się na tym może ktoś wie?Metal albo miedź albo brąz. Długość 36cm

Pozdro

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostałem dzisiaj od gościa taki lańcuszek???????twierdzi że kiedyś niemcy używali tego jako zapięcia na szyje pod coś tam. Nie znam się na tym może ktoś wie?Metal albo miedź albo brąz. Długość 36cm

Pozdro
Napisano
Wyglądałoby na łańcuch od ryngrafa żandarmerii, ale nie jestem pewien. W tych które widziałem w necie ogniwa łańcucha są płaskie.
Napisano
Dzięki Ol.. ale chodziło mi o ustalenie tego z jakiego ryngrafu to jest.Bo ze jest wiem ale ciężko znaleźć taki typ gdziekolwiek.Ten z twojego zdjęcia jest inny.

pozdro
Napisano
Osobiście widziałem co najmniej cztery rodzaje łańcuchów od ryngrafów (żandarmerii,dowództwa pułków, chorążych itd). Ta prostokątna druciana ramka służyła do mocowania łańcucha do ryngrafu.Obstawiam na 100% łańcuch od ryngrafu niemieckiego ale niekoniecznie należący do żandarmerii.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie