acer Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 eeee tam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Jarasek. Jak to jak? Odpowiednie wynagrodzenie"/znaleźne" wynika z ustawy (art. 189 Kodeksu cywilnego). Należy się jak psu kość.To po pierwsze. Po drugie, jest to robione przez stowarzyszenie, które w imieniu znalazcy występuje do konserwatora zabytków z wnioskiem o przyznanie mu znaleźnego. W takim wypadku zależy także stowarzyszeniu, bo nic tak nie dopinguje jak wiarygodność.Ile procent? Pisałem już kiedyś, ale mogę powtórzyć. Nauka prawa widzi to tak, że to odpowienie wynagrodzenie" (art. 189 KC) jest odpowiednikiem znaleźnego" (art. 186 KC) i niepowinno być niższe niż 10% wartości znaleziska (a więc może i powinno być wyższe).Jaca. Nie strasz ludzi mną. :]Spotkamy się przy StuG-u to pogadamy o tym i owym. ;)Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Mam nadzieję Warsie, że pamiętsz o kolegach, i sypniesz fotkami z szarpania kociaka" z wody .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Kurde juz drugi się na mnie sadzi.Najpierw Grubas teraz Wars.Luuuuuuuudzie co ja wam zawiniłem.Jeden pod most mnie ciągnac ma zamiar drugi centralnie przy stugu.Jak tak dalej pójdzie to będzie jak w wierszu o Westerplatte:......Prosto na Jace czwórkami szli......Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarasek Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Do wars98: Piszesz: \"Odpowiednie wynagrodzenie/"znaleźne wynika z ustawy (art. 189 Kodeksu cywilnego). Należy się jak psu kość.Nauka prawa widzi to tak, że to "odpowienie wynagrodzenie (art. 189 KC) jest odpowiednikiem "znaleźnego (art. 186 KC) i niepowinno być niższe niż 10% wartości znaleziska (a więc może i powinno być wyższe)"Jak w takim razie ma się do litery prawa wręczanie dyplomów uznania za przekazanie muzeum znalezionych skarbów w postaci zbiorów monet lub starej porcelany? Czyżby Wasze stowarzyszenie było tak potężne, że placówki naukowe i muzealne sypią funduszami jak z rękawa aby chojnie wynagrodzić znalazcę?P.S. Czy możesz mi przybliżyć Wasze Stowarzyszenie? Nic nie słyszałem na ten temat jak i większość czytelników tego forum.pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Jarasek. Wręczanie dyplomów (uznania :]) i uścisk dłoni (prezesa :]) bierze się z nieznajomości przepisów. Dotyczy to bowiem sytuacji znalezisk archeologicznych. A taki czołg jakoś nie bardzo pasuje mi do znaleziska acheologicznego... :DCzy TPS jest potężny? Hmm... Dobre pytanie. Pozwól, że nie dziś nie odpowiem na Twoje pytanie. Niech odpowiedzią będzie akcja StuG". Dobrze? ;)Czy Skarb Państwa będzie sypał pięniędzmi? Za Tygrysa lub Panterę na pewno dostaniesz znaleźne. Wystarczy?Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 wars 98 - a Tygrysa lub Panterę na pewno dostaniesz znaleźne. Wystarczy?" no jak TY gwarantujesz to wystarczy...jarasek - idź do Media marketu , wybierz lodówkę i powiedz w kasie że na podstawie gwarancji od warsa 98 obiecujesz im że zapłacisz ... spytaj czy wystarczy- na pewno wystarczy ...pspo akcji henkel czekamy na akcję stug ...pzdr Tiaret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Tiaret. Ja nie zajmuję się lodówkami z marketu nie dla idiotów, więc nie rób smaku Jaraskowi. Ja się zajmuję sprzętem ciężkim - Tygrysy, Pantery i inne kociaki (np. te z niebieskimi oczyma). ;)A StuG coraz bliżej.Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarasek Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 wars98: Dotyczy to bowiem sytuacji znalezisk archeologicznych. A taki czołg jakoś nie bardzo pasuje mi do znaleziska acheologicznego... :D". Wg naszego prawa (które na pewno znasz) WSZYSTKO co znajduje się w ziemi jest ZNALIEZISKIEM ARCHEOLOGICZNYM :)pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Jarasek. Jako prawnik spieszę Ci z wyjaśnieniem, że NIE wszystko jest znaleziskiem archeologicznym... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 wars98 po raz kolejny aluzju nie poniał" ...jak zwykle.tiaret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 wars98Ja się zajmuję sprzętem ciężkim - Tygrysy, Pantery i inne kociaki (np. te z niebieskimi oczyma). ;)Jestem trochę niezorientowany, możesz przybliżyć efekty swoich zainteresowań i bynajmniej nie interesują mnie ciężkie kociaki z niebieskimi oczami" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Kopijnik2. Efekty? Kilka wraków (samoloty, czołgi, transportery itp.). Stopniowo są/będą wydobywane. A co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 oksą/będą - to jest jakaś informacja.będziesz coś niedługo finalizował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 StuG III - jak wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują już w sierpniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarasek Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 W związku z faktem, że Stug jest na terenie Wielkopolski czy po wydobyciu trafi do Muzeum Broni Pancernej Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser29 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 a potem przeczytamy gdzieś artukuł ze w środku znajdował sie jeden pocisk od mausera i pojazd zdetonowano i nic z niego nie zostało, a kilka osób całkowicie przypadkiem zmieni sobie od razu samochód czy mieszkanie. zas kolejny szczęsliwiec napisze na forum że kupił sobie Stuga z Polski.... tragiczne!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Mauserek jak zwykle masz rację.Warsik własnie dziś odbiera Maybacha,a o tym czym będa jeżdzic inni lepiej wolałbyś nie usłysze bo krew sie gotuje.W tajemnicy mogę zdradzi ze kilka wraków juz poszło na pniu w zwiazku z czym właśnie na moim nowym dachu wisi dziś wiecha i zaraz zaczniemy chla tylko niech dowioza mi słoną wodę do basenu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Jaca2003. Rozbawiłeś mnie do łez... :DDobre, dobre...Jarasek. Tak, dokładnie tak. Trawi do MBP przy CSWL w P.Mauser29. Spieszę uprzejmie donieść, że w tym przypadku nic nie zginie (i nie zgnije).Ta akcja zamknie krytykantom usta (jeśli nie na zawsze to na długo, na baardzo długo...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Oczywiście miałobyć: trafi. Za pomyłkę przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Warsiu a co ten stug TRAWI?ze się tak głupio spytam?Panie Mecenasie(prawniku adwokacie)co to za słowo??????I jak sie to ma do tego co napisałem?No chyba ze oblewasz Maybacha we własnym gronie zamiast byc tu na otwarciu basenu.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Jaca. Przecież uderzyłem się w piersi, aż echo poszło po kraju... :]Ciągle brak mi edycji postów, jak to jest na porządnych forach.Co do reszty to tajemnica. Przyjedziesz to zobaczysz. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Warsiu a co ja tam zobacze.Do Maybacha nie dasz dupska posadzic Grubas tez do BMW nie da wsiąśc tylko pod most zaciagnie.....A w ogóle to wybierasz sie pod Piotrków przed Stugiem jak Oksiu planuje?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oksio Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Jaca ciszej !!! Bo znowu wsadzą mnie w kamasze:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Uderz w stół.......Oksiu już nie chciałem pisac że za stuga masz zakupioną Willę na Karaibach + stado Kociaków z niebieskimi DUZYMI oczami.Pozdrawiam.Ps Termina na Piotrków masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.