Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia

Louis

Pytanie

Napisano
Witam,
kula znaleziona w gruzach po rozbiórce starego domu w Warszawie. Średnica 120mm, orientacyjna waga 6kg (niestety, nie dysponuję dokładną wagą). Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam
Louis

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z przeliczenia podanej przez Ciebie wagi wychodzi ok 13 funtow ... hmm.... nie spotkalem sie z taka wagomiara armat ... czekam az podasz dokladna wage
pozdrawiam
Napisano
Witam,
może i po kominiarzach, ale nie ma żadnego śladu po zaczepie od liny. Wieczorkiem podam precyzyjną wagę kuli.

Pozdrawiam
Louis
Napisano
a czy w tej kuli jest jakiś proch bo mam dylemat jest ona zaczopowana czy chodziło o zmiejszenie jej wagi prosze o kontakt
Napisano
Chodziło mi o tabelke która była w ksiązce itwa po oliwą"
gdzie były opisane wga w funtach i średnica w cm oraz rodzaj działa jak ktos to posiada niech wrzuci skan pozdro
Napisano

witam też znalazłem przy markecie taką kulkę 120mm waga ok 7kg przywozili ostatnio piasek i na jednej chałdzie leżała ona tylko jest mały problem i czy warto, jest zakręcona i zabita

Napisano
kula Carpeta to kula armatnia - natomiast czy kula Luisa jest kulą armatnia ? trudno powiedziec majac tylko takie dane , ale też nie mozna wykluczyc ze jest to kula od kruszarki/młyna do gruzu które masowo uzywano przy odbudowie Warszawy . Ponieważ kula która wypadała z młyna była oszlifowana i błyszczała sie jak srebro to łatwo znajdowała właściciela któremu nie przeszkadzało zbytnio że za pare dni pordzewiała
Napisano
Witam,
kula znaleziona w gruzach po rozbiórce starego domu w Warszawie. Średnica 120mm, orientacyjna waga 6kg (niestety, nie dysponuję dokładną wagą). Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam
Louis
Napisano
jesli chcesz poczytac podaje link jak na tacy ;)
http://wargaming.bellerofont.net/index.php?mode=view_article&article=44
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie