Jaco71 Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Napisano 4 Lipiec 2006 Znalazłem taką łyżeczkę. Interesuje mnie z jakiego okresu pochodzi.
Boruta Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Początek dwudziestego wieku, ilośc pałek w koronie oznacza tytuł szlachecki, inicjał zaś, to inicjał właściciela.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 KORONA.Jednym z istotnych elementów polskiego herbu szlacheckiego jest korona. W przeciwieństwie do tarczy i hełmu ten element ma kształt ściśle ustalony. Pojawienie się korony w rysunkach herbów miało miejsce stosunkowo późno, bowiem dopiero w XV wieku. I tu dość istotna uwaga: nie należy mylić korony hełmowej z koroną rangową. Najliczniejsze typy koron rangowych występują w heraldyce francuskiej i angielskiej. Szczególnie skomplikowane zasady panują w heraldyce angielskiej ze względu na wieloszczeblową hierarchię feudalną. W heraldyce polskiej stosuje się wiele rodzajów koron rangowych. Występuje korona królewska o barwie złotej, początkowo, w okresie ostatnich Piastów i Jagiellonów otwarta, później (ok. XVI wieku) zamknięta (z podwójnym kabłąkiem) zakończona krzyżem. Jest też korona książęca - tzw. mitra, jeśli tytuł nadany był przez papieża lub cesarza. Inni książęta używali korony podobnej do korony królewskiej, ale otwartej, z 5 fleuronami sterczącymi w kształcie kwiatów. _______________________Korona hrabiowska posiada 9 pałek zakończonych perłami.__________________________ Inna z koron - baronowska ma 7 pałek zakończonych perłami. Inna, bardzo rzadko używana ze względu na stosowanie hełmu z klejnotem, korona szlachecka zawiera 5 pałek lub 3 liście winne i 2 perły. Oprócz wyżej wymienionych koron rangowych spotyka się w heraldyce polskiej koronę margrabiowską (3 liście i 2 perły potrójne). Ten typ łudząco jest podobny jest korony szlacheckiej i bywa powodem licznych nieporozumień, a także uzurpacji. Używane są także korony: wice hrabiowska i barona napoleońskiego. Zgodnie z zasadami, korona rangowa umieszczana jest nad tarczą z pominięciem hełmu i klejnotu. Godzi się tu także wspomnieć o innych zwieńczeniach herbu. W heraldyce papieskiej (kościelnej) duchowni nad tarczą herbową kładą zamiast hełmu z koroną kapelusz. Oznaką godności jest kolor kapelusza, ilość oraz barwa chwostów (fiocci) i tak m.in.: kardynałowie mają kapelusz czerwony z 15 chwostami, arcybiskupi - kapelusz zielony z 10 chwostami, biskupi - kapelusz zielony z 6 chwostami, prałaci papiescy - kapelusz fioletowy z 10 do 13 czarnymi lub fioletowymi chwostami.Aleksander M. Kuźminhttp://www.bezuprzedzen.pl/heraldyka/elementy2.html
Pytanie
Jaco71
Znalazłem taką łyżeczkę. Interesuje mnie z jakiego okresu pochodzi.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.