slw Napisano 1 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2006 Czy ktoś może mi coś powiedzieć bliższego o zawartości tej książki? Wiem niewiele, ale b. mnie zainteresowała. Wiele świetnych zdjęć i ciekawych informacji, ładnie wydana, podobno w Kanadzie. Po polsku i ukraińsku. Nigdzie nie mogę jej znaleźć, poza 2 potwierdzeniami z netu że istnieje (m/in była kiedyś na allegro). Książka i zdjęcia zrobione przez wnuka z myślą o babci z Łemkowszczyzny? - tak słyszałem od gościa który widział ją kiedyś w Kanadzie, wiele lat temu.Poproszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Może kol. upowiec pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2006 Bardzo śmieszne..ale kto wie, może?Jest tu parę osób obeznanych z tematem, może coś wiedzą i powiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Ja to na poważnie napisałem. A że ma takiego nicka to nie moja wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2006 no to sorka. Może skorzystam z pomysłu, choć poglądami mocno się jak myślę różnimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 A co ty masz slw do moich poglądów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2006 nie Twoje tylko upowca". Na UPA i jej działalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 7 Lipiec 2006 Share Napisano 7 Lipiec 2006 Uuuf! Już myslałem, że coś nie tak.Na poważnie poszukłabym też na tym ich łemkowskim" forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant1 Napisano 12 Lipiec 2006 Share Napisano 12 Lipiec 2006 Ja widziałem tę książkę - miał parę lat temu jakiś kolekcjoner, który robił wystawę na Kermeszu Łemkowskim w Olchowcu. Książka jest rewelacyjna, chyba po angielsku napisana. Myślę, że znajdziesz tego gościa, proponuję przez portal www.beskid-niski.pl Parę innych rzeczy też mial wystawionych, zresztą chyba ze dwie pozycje ktoś mu wtedy ukradł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 13 Lipiec 2006 Share Napisano 13 Lipiec 2006 Cerkwie w ruinie", a nie cerkiew. Parę lat temu mozna to było kupić, ale była droga, bo wydana rzeczywiście w Kanadzie. Na okładce zdjęcie cerkwi w Malawie, ale grubo nieaktualne, bo tą zwaloną środkową wieżę to widziałem w 1989 roku. Już od paru ładnych lat cerkiew jest odbudowana, a drzewa wycięte.Radzę popytać w sklepach i środowiskach związanych z górami, typu krakowskie Wierchy. Aha, w Krakowie Ukraińcy mają wykupioną kamienicę na Kanoniczej, i tam jest ich księgarnia, na pewno coś tam będą wiedzieć.Aż dziw bierze, że w Polsce nikt nie wydał jeszcze takiego albumu o tym, co zostało naszego za wschodnią granicą. No ale do tego trzeba by mieć bardzo mocne nerwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 27 Lipiec 2006 Share Napisano 27 Lipiec 2006 Niektóre cerkwie w Polsce stają się kościołami katolickimi, niektóre kościoły katolickie na Ukrainie stają się cerkwiami. W obu przypadkach rozsądni ludzie mówią, że dobrze się stało, bo świątynia mają opiekę, są czynne i nie grozi im ruina.Mój ojciec pamięta, jak był w latach 50-tych na wschodzie obecnej Polski przy granicy z Ukrainą zobaczył ikony w lesie oparte o drzewa, otwarty grekokatolicki mszał, którego stronice przewracał wiatr i fundamenty cerkwi, którą właśnie rozebrano. Drewno z cerkwi w tych praktycznych" czasach użyto na budowę budynków gospodarczych w pobliskim PGR... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.