mietek Napisano 25 Sierpień 2003 Autor Napisano 25 Sierpień 2003 CO prawda z okresu bieżącego, al emój ulubiony temat broń zdobyczna i pozaregulaminowa. Poniżej link do tekstu jak to US Soldiers zamiast M-16, lub dodatkowo używaja starych wysłużonych Kałachów: http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=540&e=12&u=/ap/20030824/ap_on_re_mi_ea/iraq_ak_47_heaven_1
yoony Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 nie pierwszy raz spotykam sie z tym zemamerykanie urzywaja kalacha czytalem atrykol o wojnie w wietnamie gdzie bylo to czeste ale ze wietnam mnie nie rusza wiec nie wiem ile w tym prawdy
yoony Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 nie pierwszy raz spotykam sie z tym zemamerykanie urzywaja kalacha czytalem atrykol o wojnie w wietnamie gdzie bylo to czeste ale ze wietnam mnie nie rusza wiec nie wiem ile w tym prawdy
Gość Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 w wietnamie tak bylo gdyz pierwsze wersje m-16 nie nalezaly do zbyt udanych na warunki wietnamskiekalach jaki jest kazdy wie- kazdego idzie w krotkim czasie nauczyc obslugi, brudu tez sie nie boi a pozatym latwiejsza do osiagniecia na terytorium wroga czyli apw byla amunicja 7,62 a nie 5,56. Kalasza uzywali seal, sog i inne tego typu jednostki
Krzysiek(?) Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 WitamKałach miał w Wietnamie jeszcze jedną, chyba najpoważniejszą zaletę, pocisk (jako, że cięższy) w odróżnieniu od m16 nie koziołkował i tak łatwo nie zbaczał z kierunku po kontakcie z twardymi liśćmi, pnączami itp.Pozdrawiam Krzysiek(?)
Gość Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 czesc jesli chodzi o vietnam amerykanie faktycznie uzywali ak 47 bo byly lepsze.. ale pozniej zostalo to zabronione bo za duzo bylo przypadkow friendly fire" wiem ze tylko jednostki specjalne moga sobie wybierac jakiej broni chca uzywac co do m16 to sa one do tej pory niezaspecjalne ale co tu wymagac sam plastik i aluminium a podobno maja je wszystkie wymienic slyszalem ze na fal'a ale czy to prawda... pozdrawiam
Kiler Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Slyszalem, ze w Wietnamie M16 czesto sie zacinaly i strasznie zapiaszczaly. Ponadto amunicja do nich sniedziala i nie chciala odpalac. Moze ta wilgoc?! Pozdrwiam!Kiler
d007 Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Racja !Wielu amerykanów zabierało z trupa wietnamczyka jego AK i jaknajwięcej amunicji. M16 wieszali na plecach a walczyli kałachami".Wielka zaleta AK to jego niezawodność nawet w najtrudniejszych warunkach. Wada to dosyć mocny podrzut lufy ale możliwy do cześciowego wyeliminowania poprzez zastosowanie osłabiacza podrzutu.Słyszałem o przypadku testu broni AK i M16. Wrzucono obydwa karabinki do bagna, potem przejechał po nich czołg. Wynik: M16 się rozpadł, AK pomimo lekko skrzywionej lufy oddał strzał. Pozdrawiam d007
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.