michal7589 Napisano 1 Lipiec 2006 Autor Napisano 1 Lipiec 2006 Tak jak w temacie ,jeżeli znacie jakieś strony z mapkami lub sami je posiadacie na których widać gdzie na śląsku trwały walki lub działały oddziały AK,lub nastąpiły jakieś potyczki bardzo proszę o przesłanie!!!!Szczególnie interesuje mnie rejon Częstochowy!!!!
krecix Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Male sprostowanie ejon Częstochowy" to nie jest Śląsk
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 No Świętokrzyskie ani kieleczczyzna to też nie jest :)U mnie na Zachodniej Kieleczyźnie przyjmuję się że ta kończy się mniej więcej na Koniecpolu. Dalej szeroko pojęty Śląsk. Tak ludzie mówią.
jaca2003 Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Coraz więcej tematów typujestem leniwy więc co tam było bo może w wolnej chwili ruszę dupę z luksusu i se pokopie?"Oj ludzie ludzie Biblioteki jeszcze funkcjonuja,neta widac też mamy, ruszy w teren aby zasięgnąc jezyka to chyba upał nie pozwala........Pozdrawiam
suchy ss Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Czestochowa to nie Śląsk?? a ja jestem ze Śląska i myslalem ze Czestochowa to Śląsk:D oj ile sie idzie nauczyc na forum:P
Leuthen Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Że tak naukowo powiem - na przestrzeni wieków granice Śląska ulegały zmianie. To, gdzie się Śląsk kończył w opinii współczesnych także ulegało zmianie. Z w/w powodów w katalogu Gabinetu Śląsko-Łużyckiego Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu [najwiekszy zbiór silesiaców w Polsce] pod hasłem Częstochowa" można znaleźć multum odsyłaczy. PozdrawiamLeuthen PS Mapki walk w rejonie Częstochowy prędzej się znajdzie w książkach - chociażby w Śląskim froncie 39'" Jana Przemszy-Zielińskiego.
gibki9 Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 napisz do mnie na gadu 6762774,ale mowie z gory w czestochowie walk specjalnych nie bylo i na militarke sie nie nastawiaj.
suchy ss Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 gibki9 walk nie bylo zabardzo w samym miescie, ale w okolicach miasta byly:)
gibki9 Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 byly,ale zeby tam cos znalezc,to graniczy juz cudem,buknry bierne ,okopy bierne jedeynie wrzesien,ale mokra juz przetzrepana,dziadki gonia z widlami,rejon janowa juz raczej tez sie nic nie znajduje,predzej 1 wojna!!,rejon lublinca bardziej, koniecpol,szczekosciny,ale jesli chodzi do 30 km od czestochowy to marnie,a chodzenie i suzkanie ziemianek po partyzantach mnie nie bawi,ja tam sie przestawilem na kolorek ,z dobrym skutkiem i na militarke kicham:)
Badylarz Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Przed wojną Częstochowa to kielecczyzna, natomiast Lubliniec to Śląsk. Natomiast proponuję zakwalifikować Czestochowę do Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.