Skocz do zawartości

Mapy walk na śląsku!!??

michal7589

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak w temacie ,jeżeli znacie jakieś strony z mapkami lub sami je posiadacie na których widać gdzie na śląsku trwały walki lub działały oddziały AK,lub nastąpiły jakieś potyczki bardzo proszę o przesłanie!!!!Szczególnie interesuje mnie rejon Częstochowy!!!!
Napisano
No Świętokrzyskie ani kieleczczyzna to też nie jest :)

U mnie na Zachodniej Kieleczyźnie przyjmuję się że ta kończy się mniej więcej na Koniecpolu. Dalej szeroko pojęty Śląsk. Tak ludzie mówią.
Napisano
Coraz więcej tematów typujestem leniwy więc co tam było bo może w wolnej chwili ruszę dupę z luksusu i se pokopie?"
Oj ludzie ludzie Biblioteki jeszcze funkcjonuja,neta widac też mamy, ruszy w teren aby zasięgnąc jezyka to chyba upał nie pozwala........
Pozdrawiam
Napisano
Że tak naukowo powiem - na przestrzeni wieków granice Śląska ulegały zmianie. To, gdzie się Śląsk kończył w opinii współczesnych także ulegało zmianie. Z w/w powodów w katalogu Gabinetu Śląsko-Łużyckiego Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu [najwiekszy zbiór silesiaców w Polsce] pod hasłem Częstochowa" można znaleźć multum odsyłaczy.

Pozdrawiam
Leuthen

PS Mapki walk w rejonie Częstochowy prędzej się znajdzie w książkach - chociażby w Śląskim froncie 39'" Jana Przemszy-Zielińskiego.
Napisano
napisz do mnie na gadu 6762774,ale mowie z gory w czestochowie walk specjalnych nie bylo i na militarke sie nie nastawiaj.
Napisano
byly,ale zeby tam cos znalezc,to graniczy juz cudem,buknry bierne ,okopy bierne jedeynie wrzesien,ale mokra juz przetzrepana,dziadki gonia z widlami,rejon janowa juz raczej tez sie nic nie znajduje,predzej 1 wojna!!,rejon lublinca bardziej, koniecpol,szczekosciny,ale jesli chodzi do 30 km od czestochowy to marnie,a chodzenie i suzkanie ziemianek po partyzantach mnie nie bawi,
ja tam sie przestawilem na kolorek ,z dobrym skutkiem i na militarke kicham:)
Napisano
Przed wojną Częstochowa to kielecczyzna, natomiast Lubliniec to Śląsk. Natomiast proponuję zakwalifikować Czestochowę do Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie