Skocz do zawartości
  • 0

Co to za naboje?

dago

Pytanie

Napisano
Długość 35 mm, kaliber trochę mniej niż 8 mm, żadnych oznaczeń na łusce, łuska zaciśnięta na pocisku w 3 punktach. Przypuszczam że od Naganta ale nie jestem fachowcem.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stawiam na radzieckie od pistoletu TT i maszynowego PPSZ i PPS. Wszędzie je można znaleźć, czasami w dużych ilościach. Czerwonoarmiejcy chyba mieli nimi powypychane wszystkie kieszenie i przy okazji gubili.
Napisano
Dokładnie ,gubili tego od cholery :)
W piątek znalazłem 3 sztuki ,co ciekawe nie miały żadnych oznaczeń. Nie możliwe że zatarte ,leżały w piasku na drodze. Stan denka łuski - super.
Napisano
Witam!

Tylko 42 sztuki w jednym miejscu?!
Ja jakiś czas temu pod starym drzewem znalazłem tego co najmniej kilkaset jak nie kilka tysięcy sztuk (stara spruchniała skrzynia, naboje były w kartonowych pudełkach które rozlatywały się w rekach. Jak kopałem saperką to szuflowałem tego od groma. Myślałem, że pod skrzynią jest coś do tych naboi..........nie było.

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Długość 35 mm, kaliber trochę mniej niż 8 mm, żadnych oznaczeń na łusce, łuska zaciśnięta na pocisku w 3 punktach. Przypuszczam że od Naganta ale nie jestem fachowcem.
Napisano
Żadnych oznaczeń łuski !!! Kryza wyraźnie zaznaczona, pocisk zaokrąglony, łuska z szyjką, znalezione obok polskich łusek karabinowych. bjar..dzięki już wiem jak wygląda nabój od Naganta..:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie