tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam!Niedawno zakupiłęm sobie nowego solarisa i problem z piszczeniem mnie tak wkurzył (a lubię chodzić na pracy statycznej) że wymyśliłem tego oto prostego w budowie antypiskacza". Do pomysłu przczynił się boruta gdyż coś wspominał o białej płachcie, stąd mój pomysł tylko wykonanie z białego kartonu.
tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 i tutaj zbliżam się do założenia (nie przestraszcie się tej zielonej sondy mojej solarki gdyż owinąłem ją taśmą izolacyjna żeby się nie podrapała :)
tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 i gotowe!Dlatego koledzy na słoneczne dni gdy wybiermay się na poszukiwania na statyce z dyskryminacją antypiskacz nam je umożliwi. I koniec z dźwiękiem zrzynanej świni.pozdrtomekk
tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 i jeszcze jedna sprawa do producenta rutusów może poprostu należało by robić białe sondy?
acer Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Popieram racjonalizatorstwo.Może Pan Arkadiusz uwzględni to w produkcji- np całe Solarisy białe ?
pulkownikt Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Pomysł ciekawy, zastanawiam się czy sa jakieś ubytki w zasięgu pracy wykrywacza?
palacz Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Kolor solarki jest dobry, lepiej czarny niz rzucajacy sie w oczy. Lepiej zrobic biale oslony na cewke.
Kopi Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam.Panowie, Panowie. To zmartwienie Producenta, żeby robił takie sondy które będą pracować stabilnie a nie zmartwienie użytkowników wykrywacza i tworzenie tekturowych osłon na sondy. Niech Rutus momędrkuje i coś wymyśli. Ja w moim zagranicznym mam sondę fabryczną czarną i słoneczko nie wpływa na pracę piszcałką. Co prawda mój polski wykrywacz sondę ma białą. Może nasi producenci nie radzą sobie z produkcją sond he he. P. Smętkowski i PENelektronik szukają kompromisu: robią sondy szare he he.A może zamiast wycinania osłonek założyć na sondę białą reklamówkę he he. PozdrawiamKopi
tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Już nie wiem co mam robić czyściłem styki podkładałem gumki aby lepiej dociskało baterie, ktoś napisał że jak się naładuje do końca baterie to może przestanie robiłem wszystko ale na słońce nie ma rady jak praca statyczna z dyskryminacją to jęczy, stąd ten skrajny pomysł.Może niech producent się wypowie czy z tym się już nic nie da zrobić w końcu nawet gdy nie jest tak strasznie ciepło i temperatura jest w sam raz to nic nie zmienia i tak na słonku piszczy.
Kopi Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam.Skontaktuj się z Producentem i wyślij sprzęt do niego - niech sprawdzi i powie co mu dolega - bo moim zdaniem coś ze sprzętem nie tak jest.PozdrawiamKopi
tomekk Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Niestety producent powiedział że z tym piszczeniem w tym trybie to tak jest i będzie gdy sonda się nagrzewa w słoneczne dni. Cóż zabieram na wakacje mojego antypiskacza.pozdr
nikt Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Witam! Wykrywacz w żadnym wypadku nie jest uszkodzony. Opisane zjawisko występuje tylko w trybie statycznym z dyskryminacją. Tryb statyczny z dyskryminacją reaguje zarówno na zmiany mineralizacji gruntu jak i zmiany wyskoości sondy nad gruntem oraz zmiany zbalansowania sondy wywołane zmianą tempreratury.Zauważcie ,ze znakomita większość wykrywaczy firm zachodnich nie posiada trybu statycznego z dyskryminacją oprócz jednego znanego mi modelu (W 5900/6000).Wykryweacz ACE 150 jakiego posiadaczem jest kolega Kopi posiada tylko tryb dynamiczny który nie reaguje na zmiany zbalansowania sondy ( w Solarisie dynamika też nie reaguje na temperaturę ) . Jak widać producenci zachodni są mądrzejsi o wniosek aby nie dawać do wykrywaczy niczego co moze sprawiać użytkownikowi kłopoty bo najczęściej przekłada sie to na wniosek że wykrywacz jest zepsuty. Solaris jest detektorem posiadajacym naprawdę bardzo dobry tryb dynamiczny. Z dużymi zasiegami ( porównywalnymi z tzw wysoką półką " - czy to się komuś podoba czy też nie ) oraz duzą skutecznoscia w terenie dzięki odpowiednio zaprojektowanym filtrom ( dla tych co wiedzą o co chodzi a mogacym mieć wątpliwości : max na 11 Hz , zakres do 3 Hz praktycznie całkowicie tłumiony. ) W znakomitej większości przypadków to używając tego trybu pracy osiągniemy na tym wykrywaczu najlepsze efekty. Tryb statyczny z dyskryminacją jest w Solarisie ponieważ ma tylko jedną zaletę w stosunku do trybu dynamicznego tzn. można uzyć go tam gdzie nie mozemy pomachać sondą. I zasadniczo powinien być tylko w takich sytuacjach uzywany. Projektując ten wykrywacz zdecydowałem się na umieszczenie tego trybu pracy tylko i wyłącznie z powyższego powodu oraz z powodu pozatecznicznego tzn. ponieważ 50% polskich poszukiwaczy jest do takiego trybu pracy przyzwyczajonych.Reasumując polecam pracę dynamiczną - statyka z dyskryminacją ma tylko jedną zaletę w stosunku do dynamiki a dynamika z kolei ma tych zalet wiele i jest o wiele skuteczniejsza - bo taka jest jej idea.pozdrawiam .RUTUS.Ps na wszelkie pytania chętnie odpowiem za tydzień bo będę na kopaniu.
sexo Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 witam szanownego Arkadiusza, Elblag sie klania.Panie Arku - czekamy na postepy z wieksza cewka, moze poradzimy cos na forum na problem drogiego cyklu produkcyjnego, wiadomo, im towar tanszy, tym wiekszy popyt, a zapewne wielu z uzytkownikow poczciwych rutkow czeka z niecierpliwoscia na wiekszy talerzyk.mysle, ze zrobienie takiej oslony, to jest doslownie chwilka pracy, zawsze mozna uzyc cienkiej PCV-ki latwej w cieciu, montazu, jak uzbieram w koncu na nowa cewke, to zademonstruje taka taki wynalazek z PCV-ki.pozdrawiam
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Racja sexo, miała być cewka 29 cm. I co za tym idzie jeszcze wyższe zasięgi głebokościowe.Nie wyrzucać z Solarisa trybu statycznego z dyskryminacją !!!!! To jest dobre !!!Zmiana koloru plastiku cewki na biały też coś chyba mogła by pomóc.Nie wiem, zawsze jak włączam solarsia, dyskryminację ustawiam na zero i przekręcenie w prawo do zaniku sygnału.Mi nie piszczało.
Kopi Napisano 3 Lipiec 2006 Napisano 3 Lipiec 2006 Witam.Posiadam także Bartka-3 i faktycznie w statyku z dyskryminacją wyje na zmianę położenia sondy do gruntu ale temperatura nie wpływa na sondę.PozdrawiamKopi
JMS Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Widze ze adosna tworczosc" nie ginie w narodzie...:)Czasem zdaza mi sie kopac z zachodnimi kolegami i do momentu dziwilem sie ze maluja sondy??? Ale oni kopia w naprawde cieplych miejscach-moga wiec miec problemy. I im wystarcza jasna farba w sprayu...Ktos napisal o oslonce z PCV-tez rozwiazanie-wystarczy ja dociac,potem podgrzac-najlepiej opalarka elektryczna-/wystarczy tez suszarka do wlosow/ i mozna ja dowolnie profilowac.Tylko zastanowilbym sie czy PCV nie spowoduje zaklocen sondy-bardzo sie elektryzuje"-wiec potem moglibysmy miec niewlasciwe /nieoptymalne/ sprawy ustawiem-ktorych jednak w Solarisie jest troche.
gwene Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 witama nie wystarczy zwykla biala emulsyjna do scian w lato zazwyczaj jest sucho a farba latwo sie zmywa jak by co
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.