Zwierzu Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Właśnie...I to zielone i to.Jedna z moich wykopkowych odznak jest pokryta takim nierównomiernym,zielonym nalotem.Tylko co to?Jak usunąć grynszpan wiem-Kiedyś kumpel mi mówił że jego odznake była pokryta tym gów... i wygotował przedmiot w occie z solą.Póżniej tą odznake widziałem-była super.No właśnie...Ale jak to rozróżnić...PozdrawiamZwierz
Boruta Napisano 30 Czerwiec 2006 Napisano 30 Czerwiec 2006 Jak czytałem, to jeśli wstawisz to do naczynia z wodą tylko tak, żeby nie było zanurzone i ci zacznie zielenieć bardziej, to jest to nalot korodujący, składający się z chlorków, a nie grynszpan, który to jest siarczkiem miedzi. W takim wypadku należy się pozbyć chlorków poprzez przetrzymanie przedmiotu przez kilka dni w 5% wodnym roztworze sodki.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 21 Lipiec 2006 Napisano 21 Lipiec 2006 Gotowanie w oleju jest bardzo dobre. Puszeczka po orzeszkach ziemnych, olej spożywczy i gotować. Później wyjąć i wytrzeć osad. Ja tą metodę stosuję do wszelkich monet od oratynek" po rosyjskie kopiejki i wychodzi to bardzo ładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.