banditen-partizanen Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Napisano 28 Czerwiec 2006 Witam wczoraj na wypadzie wyszlo mi takie coś- Pistolet -ptasiara(malutki kaliber). Mam pytanie co to za model i z jakiego okresu ochodzi?
KRUSZYNA Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Jest to pochodzący z przełomu XIX i XX wieku pistolecik Flobert.Strzelający amunicją 6 mm Flobert,bocznego zapłonu,bez ładunku prochowego samą energią spłonki.Stosowany do rekreacji,strzelań salonowych,zabawy itp,itd.pozdrawiamkruszyna
KRUSZYNA Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Nabój 6 mm Flobert-w całej swej nikłej okazałości.
KRUSZYNA Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Przykłady innych,podobnych,pistolecików Flobert.Były też inne kalibry(np.4 mm Flobert)inne konstrukcje-rewolwery,karabinki,pistolety samopowtarzalne.Temat rzeka :-).pozdrawiamkruszyna
Louis Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Witam,czy posiadasz więcej informacji na temat pistoletów Flobert?.Interesują mnie takie kwestie jak oznaczenia fabryczne, okres, w jakim były produkowane. Posiadam w zbiorach kilka sztuk, ale ciężko o wiarygodne informacje na temat tej broni (dużo sprzeczności).Pozdrawiam
KRUSZYNA Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Niestety moje doświadczenia z tym tematem są bardzo podobne do twoich.Duża liczba typów i rodzaji,brak jakichkolwiek oznaczeń,lub tylko szczątkowe(numeracja).Dostępne informacje niepełne lub ich brak,brak też opracowań.Próbuję szukać w sieci ale tam też bałagan,sprzeczne informacje.Najwięcej wiedzą Francuzi,ale język Napoleona to dla mnie czarna magia.Ale może jest ktoś na forum?pozdrawiamkruszyna
Pytanie
banditen-partizanen
Witam wczoraj na wypadzie wyszlo mi takie coś- Pistolet -ptasiara(malutki kaliber). Mam pytanie co to za model i z jakiego okresu ochodzi?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.