Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pistolecik?

banditen-partizanen

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to pochodzący z przełomu XIX i XX wieku pistolecik Flobert.Strzelający amunicją 6 mm Flobert,bocznego zapłonu,bez ładunku prochowego samą energią spłonki.Stosowany do rekreacji,strzelań salonowych,zabawy itp,itd.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano

Przykłady innych,podobnych,pistolecików Flobert.Były też inne kalibry(np.4 mm Flobert)inne konstrukcje-rewolwery,karabinki,pistolety samopowtarzalne.Temat rzeka :-).
pozdrawiam
kruszyna

Napisano
Witam,
czy posiadasz więcej informacji na temat pistoletów Flobert?.
Interesują mnie takie kwestie jak oznaczenia fabryczne, okres, w jakim były produkowane. Posiadam w zbiorach kilka sztuk, ale ciężko o wiarygodne informacje na temat tej broni (dużo sprzeczności).

Pozdrawiam
Napisano
Niestety moje doświadczenia z tym tematem są bardzo podobne do twoich.Duża liczba typów i rodzaji,brak jakichkolwiek oznaczeń,lub tylko szczątkowe(numeracja).Dostępne informacje niepełne lub ich brak,brak też opracowań.Próbuję szukać w sieci ale tam też bałagan,sprzeczne informacje.Najwięcej wiedzą Francuzi,ale język Napoleona to dla mnie czarna magia.Ale może jest ktoś na forum?
pozdrawiam
kruszyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie