Boruta Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Napisano 28 Czerwiec 2006 Zainspirowany tematem skarbu Marszałka mam pytanie, co się z tym stało? Wyczytałem w pewnej książce, że był ewakuowany pod Warszawę, ale co z tym dalej było, może ktoś wie?
miszka7-1 Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Muszę sprawdzić w Olimpijskiej szarży" mjr.Królikiewicza,ale o ile dobrze kojarzę to spłonął w Garwolinie podczas nalotu.Tam był przetransportowany we wrześniu.Nie pamiętam dokąd docelowo miał być przewieziony.Sprawdzę.Houk.
Boruta Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Napisano 28 Czerwiec 2006 Dzięki, ja mam taki opis, ze on krażył pod Garwolinem, też zajrzę do źródeł swoich.Pozdrawiam
miszka7-1 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Tutaj jest mowa o wartościowych pamiątkach z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu.A tzw.skarb marszałka to cały majątek E.Rydza Śmigłego (kolekcje,pamiątki,obrazy,wanna podróżna i kto wie co jeszcze) załadowany na ciężarówki,przewieziony do Ludwinowa k.Czemiernik i tam zakopany.CHOLERNIE zależy mi na informacji o dokumentacji bądz zestawieniu rzeczy,które się tam znajdowały.Houk.
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 W sumie, to w książce Piotrowskiego W żołnierskim siodle są opisane dwie ciężarówki z żołnierzami stojące w garażach w koszarach w Garwolinie. Nic więcej tam nie ma.Może jednak wiadomo, jak i gdzie spłonął, czyżby na tych samochodach w koszarach?Pozdrawiam
miszka7-1 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Spłonął napewno 8 września w Garwolinie (prawdopodobnie w koszarach) podczas nalotu.Raczej był zapakowany w skrzynie i mógł stać na samochodach,ale o ile sobie przypominam to Piotrowskiego nie było jeszcze (8 września) w Garwolinie.Dokąd jechał nie wiem.Houk.
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 No i tu się coś nie zgadza, jest przytoczona jego rozmowa z dowódcą tego oddziału.Jutro mogę wrzucić skana.Pozdrawiam
miszka7-1 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Bardzo być może.Po prostu nie pamiętam,czy Piotrowski był już 8 września w Garwolinie.Dawno temu czytałem W żołnierskim siodle".Houk.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.