Skocz do zawartości

Skarb CWK z Grudziądza

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zainspirowany tematem skarbu Marszałka mam pytanie, co się z tym stało? Wyczytałem w pewnej książce, że był ewakuowany pod Warszawę, ale co z tym dalej było, może ktoś wie?
Napisano
Muszę sprawdzić w Olimpijskiej szarży" mjr.Królikiewicza,ale o ile dobrze kojarzę to spłonął w Garwolinie podczas nalotu.Tam był przetransportowany we wrześniu.Nie pamiętam dokąd docelowo miał być przewieziony.Sprawdzę.

Houk.
Napisano
Tutaj jest mowa o wartościowych pamiątkach z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu.

A tzw.skarb marszałka to cały majątek E.Rydza Śmigłego (kolekcje,pamiątki,obrazy,wanna podróżna i kto wie co jeszcze) załadowany na ciężarówki,przewieziony do Ludwinowa k.Czemiernik i tam zakopany.
CHOLERNIE zależy mi na informacji o dokumentacji bądz zestawieniu rzeczy,które się tam znajdowały.

Houk.
Napisano
W sumie, to w książce Piotrowskiego W żołnierskim siodle są opisane dwie ciężarówki z żołnierzami stojące w garażach w koszarach w Garwolinie. Nic więcej tam nie ma.
Może jednak wiadomo, jak i gdzie spłonął, czyżby na tych samochodach w koszarach?
Pozdrawiam
Napisano
Spłonął napewno 8 września w Garwolinie (prawdopodobnie w koszarach) podczas nalotu.Raczej był zapakowany w skrzynie i mógł stać na samochodach,ale o ile sobie przypominam to Piotrowskiego nie było jeszcze (8 września) w Garwolinie.Dokąd jechał nie wiem.

Houk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie