Domino(*) Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Witam!Poszukuje zdjęć lotników brytyjskich z II WŚ oraz ich wyposażenie, łącznie z ubraniem aż po spadochron.Mogą być z rekonstrukcji.Pogooglowałem ale nic konkretnego znależć nie moge.W gazetach wojennych kilka wzmianek i fotek.Prosze Was o pomoc.Pozdrawiam
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Typowy zesta, czesc sztuccow ma bicia AM-Air Ministry
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 1943 rokNie wiem czy o to chodzilo, bo nie napisales czy personel latajacy, no i na czym.
Domino(*) Napisano 1 Lipiec 2006 Autor Napisano 1 Lipiec 2006 Dzięki Imperorr, a wykminisz coś z poprzednich fotek?
imperorr Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 patrzylem i nic, klamry te jakby ksztaltem maja czubki bardziej szpiczaste a u ciebie sa proste.nie mam wiecej ksiazek ze zdjeciami moze inni znajda cos.
Domino(*) Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Super Mietek!Chodzi mi dokładnie o obsługi bombowców np.Lancasterów.Pozdrawiam
Mike Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Pomijając całą gamę umundurowania (frencze, lotnicze battle dressy) z dodatkami (choćby osławione Submarine Sweaters, o szeregu cywilnych apaszek i szalików nie wspominając), jest jedna rzecz, bez której- przynajmniej dla mnie- pilot RAF-u wygląda goło. Mowa o RAF Irvin Sheepskin Jacket. Zarówno model przedwojenny, jak i wojenny, oszczędnościowy, bo szyty z kilku skrawków skóry. No i koniecznie bez kieszeni.Na chwilę obecną tylko cena odstrasza: licencjonowana kurtka kosztuje pod 400 funtów...Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. ODWACH
Domino(*) Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Widze, ze jesteś specjalistą w tych tematach, czy masz może gg?Jeśli nie, to odezwe się na priv, mam sprawe:)
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Specjalista to nie jestem, RAF to niejako przy okazji.Obok apteczka z samolotu, tym razem fotka z www.Wczesniejsze to byly rzeczy jakie mi sie przewinely.Na prv nie ma sprawy, pisz
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Tez fotka z www, choc tez mam troche opatrunkow roznego typu.
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Na bombowcach byly tez i termosy, ten nie jest moj.Mam wersje cywilna, ale wojskowe byly robione przez firme Thermos w UK, tak jak cywilne - obok duza wersja w pokrowcu z sztywnym wkladem.Termosy, bowiem w bombowcach wg tego co wlasnie wyczytalem temperatura spadala do -41 stopni, jak to bylo sok pomaranczowy byl zamarzniety przez godzine po ladowaniu"Z mundurow to bylo tez troche gadzetow ucieczkowcy:- buty futrzane ze schowanym malym ostrzem, odpruwalo sie cholewe i zbyly trzewiki a'la cywilne- guziki z kompasem- klamry od battledressu z nakladana igla kompasuDo tego zabierano racje zywnosciowe.
Sirpiotr Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Witam. Czy angielscy lotnicy mieli przy sobie jakąś bron krótką? Webley?pozdro
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Na 100% mieli, ale co dokladnie to nie wiem. Sadze ze roznie - w zaleznosci od okresu wojny.
mietek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Co do niesmiertelnikow nie wiem, choc mam w magazynie fotke kogos z obslugi ladowej -chyba (licho wie bo ma tylko szorty, buty i podkoszulek) i nie widac niesmiertelnikow.Popatrze dzis po materialach jakie mam i napisze.
Domino(*) Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Klamry, sprzączki i inne pierdoły wykopane z rozbitego Lancastera.Część udało mi się zidentyfikować jako klamry od spadochronu i końcówke od parcianego pasa.Wszystkie duże klamry sygnowane są MW 43 w kółku, co to za producent?
Domino(*) Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 I jeszcze takie, klipsy w górnym prawym rogu myślę, że są od skórzanej czarnej kurtki.Obok jakaś klamerka ze stopionym pasem oraz sprzączka od czego może być?Na dole 3 zamknięcia" od manierek lub podobnego wypsoażenia sygnowane LIFT oraz THE DOT.Na dole klipsy ale jużo wiele mniejsze, widać resztki brązowego materiału i sygnowania NEWEY PAT.26143022.Proszę o pomoc w ustelniu i potwierdzenie od czego to wszystko jest.
Pytanie
Domino(*)
Poszukuje zdjęć lotników brytyjskich z II WŚ oraz ich wyposażenie, łącznie z ubraniem aż po spadochron.Mogą być z rekonstrukcji.Pogooglowałem ale nic konkretnego znależć nie moge.W gazetach wojennych kilka wzmianek i fotek.Prosze Was o pomoc.
Pozdrawiam
66 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.